Chleb gryczany

Chleb gryczany

Nie mogę powiedzieć, że jest bezglutenowy, bo zawiera domieszkę mąki żytniej lub orkiszowej, na której przygotowuję zakwas. To chleb gryczany niskoglutenowy, bogatszy w minerały dzięki zawartości mąki gryczanej oraz siemienia lnianego i pestek z dyni i słonecznika. Bardzo lubię jego smak i zapach, choć miłośnicy białego, puszystego pieczywa będą potrzebowali czasu, żeby się przestawić. Jeśli nie na zakwasie, można upiec go na drożdżach.

Zobacz też: Więcej przepisów na pieczywo

Mój chleb gryczany piekę na zmianę z orkiszowym, to w ostatnim czasie dwa ulubione chleby, które jadamy z Mariuszem na śniadania. Można wzbogacić jego smak opcjonalnymi dodatkami, nawet rodzynkami lub żurawiną, a odrobiny słodyczy doda mu miód. Upieczony i wystudzony przechowuję w lodówce, choć nie jest to konieczne. Czasami zamrażam pokrojony w kromki bochenek, czasem opiekam mój chleb gryczany w tosterze. Wystarczą dwie-trzy małe kromki na śniadanie, a uczucie sytości utrzyma się dłużej, niż po zjedzeniu zwykłego, białego chleba.

Chleb gryczany
Przygotowanie
6 godz.
Czas gotowania
50 min
Całkowity czas
6 godz. 50 min
 
Niskoglutenowy chleb gryczany na zakwasie, z dodatkiem siemienia lnianego, słonecznika, pestek z dyni oraz rodzynek lub żurawiny. Pyszny, sycący chleb gryczany z mąki gryczanej i żytniej/orkiszowej.
Danie: Pieczywo
Kuchnia: Polska
Przepis na: chleb gryczany
Liczba porcji: 1 keksówka 10 x 30 cm
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
Zaczyn z zakwasu
  • 2 łyżki zakwasu żytniego lub orkiszowego
  • ½ szklanki mąki żytniej lub orkiszowej
  • ½ szklanki ciepłej wody
Pozostałe składniki
  • szklanki mąki gryczanej
  • ¼ szklanki płatków owsianych
  • ¼ szklanki pestek słonecznika
  • ¼ szklanki pestek z dyni
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka octu lub soku z cytryny
  • 2 łyżki siemienia lnianego
  • 1 łyżeczka cukru lub miodu (opcjonalnie)
  • ¼ szklanki suszonej żurawiny lub rodzynek (opcjonalnie)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



Lubisz przepisy Doroty?

Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Moje porady
  1. Zamiast zaczynu z zakwasu można przygotować rozczyn drożdżowy, mieszając 25 g świeżych, pokruszonych drożdży z 2 łyżeczkami cukru, ½ szklanki ciepłej wody i ½ szklanki mąki żytniej (typ 850-2000) i odstawiając pod przykryciem, w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia na kilkanaście minut.
  2. Jak zrobić zakwas żytni na chleb

Chleb gryczany - Jak zrobić
  1. Składniki na zaczyn łączę w misce kilka godzin przed rozpoczęciem wyrabiania ciasta. Przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  2. Przed dodaniem pozostałych składników odkładam 2 łyżki mieszanki do wykorzystania podczas wypieku kolejnego chleba.

  3. Do miski z zaczynem przesiewam mąkę gryczaną, dodaję płatki, pestki, siemię, rodzynki lub żurawinę, sól, miód, sok z cytryny i wodę. Wyrabiam przez ok. 10 minut łyżką lub mikserem z końcówkami świderkam. Ciasto będzie klejące, odchodzące od brzegów miski.
  4. Przekładam ciasto do keksówki wysmarowanej olejem i wysypanej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównuję powierzchnię, dokładnie rozprowadzam w narożnikach.
  5. Przykrywam foremkę i odstawiam ciasto do wyrośnięcia przez 1-2 godziny, w ciepłe miejsce, bez przeciągów. Zwiększy swoją objętość o ok. 50% (czyli jej nie podwoi).
  6. Wstawiam ciasto do piekarnika nagrzanego do 200 °C (góra+dół) na ok. 40-50 minut i piekę do zbrązowienia skórki.
  7. Na 10 minut przed końcem pieczenia smaruję wierzch chleba wodą, np. za pomocą silikonowego pędzelka lub wstawiam na dolną półkę piekarnika żaroodporną miseczkę wypełnioną wodą.
  8. Wyjmuję foremkę z piekarnika i studzę na kratce. Po wystygnięciu foremki wyjmuję chleb i nadal studzę, już bez formy, na kratce. Kroję, gdy całkowicie wystygnie.

Masz Instagram?

Dodaj mnie do obserwowanych @dorotakaminska i zrób zdjęcie potrawy, tagując #dorotakaminska.

Lubisz Youtube?

Zasubskrybuj mój kanał!

Ciekawa jestem, czy chleb gryczany z domieszką mąki żytniej lub orkiszowej będzie Wam smakować, czy może pozostaniecie wierni innym smakom? Dajcie znać, jak się udał wypiek :).

Chleb gryczany
Chleb gryczany
Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

Brak komentarzy

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)