fbpx
Czytasz właśnie
Chleb gryczany

Chleb gryczany

Chleb gryczany

Nie mogę powiedzieć, że jest bezglutenowy, bo zawiera domieszkę mąki żytniej lub orkiszowej, na której przygotowuję zakwas. To chleb gryczany niskoglutenowy, bogatszy w minerały dzięki zawartości mąki gryczanej oraz siemienia lnianego i pestek z dyni i słonecznika. Bardzo lubię jego smak i zapach, choć miłośnicy białego, puszystego pieczywa będą potrzebowali czasu, żeby się przestawić. Jeśli nie na zakwasie, można upiec go na drożdżach.

Zobacz też: Więcej przepisów na pieczywo

Mój chleb gryczany piekę na zmianę z orkiszowym, to w ostatnim czasie dwa ulubione chleby, które jadamy z Mariuszem na śniadania. Można wzbogacić jego smak opcjonalnymi dodatkami, nawet rodzynkami lub żurawiną, a odrobiny słodyczy doda mu miód. Upieczony i wystudzony przechowuję w lodówce, choć nie jest to konieczne. Czasami zamrażam pokrojony w kromki bochenek, czasem opiekam mój chleb gryczany w tosterze. Wystarczą dwie-trzy małe kromki na śniadanie, a uczucie sytości utrzyma się dłużej, niż po zjedzeniu zwykłego, białego chleba.

Zobacz też
Chleb tostowy

Chleb gryczany

Chleb gryczany

Niskoglutenowy chleb gryczany na zakwasie, z dodatkiem siemienia lnianego, słonecznika, pestek z dyni oraz rodzynek lub żurawiny. Pyszny, sycący chleb gryczany z mąki gryczanej i żytniej/orkiszowej.
5 from 3 votes
Przygotowanie: 6 hours
Gotowanie: 50 minutes
Razem: 6 hours 50 minutes
Kategoria: Pieczywo
Kuchnia: Polska
Przepis na: chleb gryczany
Liczba porcji: 1 keksówka 10 x 30 cm
Przepis autorstwa: Superfood po polsku

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

Zaczyn z zakwasu

  • 2 łyżki zakwasu żytniego lub orkiszowego
  • ½ szklanki mąki żytniej lub orkiszowej
  • ½ szklanki ciepłej wody

Pozostałe składniki

  • szklanki mąki gryczanej
  • ¼ szklanki płatków owsianych
  • ¼ szklanki pestek słonecznika
  • ¼ szklanki pestek z dyni
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka octu lub soku z cytryny
  • 2 łyżki siemienia lnianego
  • 1 łyżeczka cukru lub miodu (opcjonalnie)
  • ¼ szklanki suszonej żurawiny lub rodzynek (opcjonalnie)

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

  1. Zamiast zaczynu z zakwasu można przygotować rozczyn drożdżowy, mieszając 25 g świeżych, pokruszonych drożdży z 2 łyżeczkami cukru, ½ szklanki ciepłej wody i ½ szklanki mąki żytniej (typ 850-2000) i odstawiając pod przykryciem, w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia na kilkanaście minut.
  2. Jak zrobić zakwas żytni na chleb

Jak zrobić

  • Składniki na zaczyn łączę w misce kilka godzin przed rozpoczęciem wyrabiania ciasta. Przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • Przed dodaniem pozostałych składników odkładam 2 łyżki mieszanki do wykorzystania podczas wypieku kolejnego chleba.
  • Do miski z zaczynem przesiewam mąkę gryczaną, dodaję płatki, pestki, siemię, rodzynki lub żurawinę, sól, miód, sok z cytryny i wodę. Wyrabiam przez ok. 10 minut łyżką lub mikserem z końcówkami świderkam. Ciasto będzie klejące, odchodzące od brzegów miski.
  • Przekładam ciasto do keksówki wysmarowanej olejem i wysypanej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównuję powierzchnię, dokładnie rozprowadzam w narożnikach.
  • Przykrywam foremkę i odstawiam ciasto do wyrośnięcia przez 1-2 godziny, w ciepłe miejsce, bez przeciągów. Zwiększy swoją objętość o ok. 50% (czyli jej nie podwoi).
  • Wstawiam ciasto do piekarnika nagrzanego do 200 °C (góra+dół) na ok. 40-50 minut i piekę do zbrązowienia skórki.
  • Na 10 minut przed końcem pieczenia smaruję wierzch chleba wodą, np. za pomocą silikonowego pędzelka lub wstawiam na dolną półkę piekarnika żaroodporną miseczkę wypełnioną wodą.
  • Wyjmuję foremkę z piekarnika i studzę na kratce. Po wystygnięciu foremki wyjmuję chleb i nadal studzę, już bez formy, na kratce. Kroję, gdy całkowicie wystygnie.
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Ciekawa jestem, czy chleb gryczany z domieszką mąki żytniej lub orkiszowej będzie Wam smakować, czy może pozostaniecie wierni innym smakom? Dajcie znać, jak się udał wypiek :).

Chleb gryczany
Chleb gryczany
Zobacz komentarze (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom