Chleb gryczany

Chleb gryczany
5/5 (2)

Nie mogę powiedzieć, że jest bezglutenowy, bo zawiera domieszkę mąki żytniej lub orkiszowej, na której przygotowuję zakwas. To chleb gryczany niskoglutenowy, bogatszy w minerały dzięki zawartości mąki gryczanej oraz siemienia lnianego i pestek z dyni i słonecznika. Bardzo lubię jego smak i zapach, choć miłośnicy białego, puszystego pieczywa będą potrzebowali czasu, żeby się przestawić. Jeśli nie na zakwasie, można upiec go na drożdżach.

Zobacz też: Więcej przepisów na pieczywo

Mój chleb gryczany piekę na zmianę z orkiszowym, to w ostatnim czasie dwa ulubione chleby, które jadamy z Mariuszem na śniadania. Można wzbogacić jego smak opcjonalnymi dodatkami, nawet rodzynkami lub żurawiną, a odrobiny słodyczy doda mu miód. Upieczony i wystudzony przechowuję w lodówce, choć nie jest to konieczne. Czasami zamrażam pokrojony w kromki bochenek, czasem opiekam mój chleb gryczany w tosterze. Wystarczą dwie-trzy małe kromki na śniadanie, a uczucie sytości utrzyma się dłużej, niż po zjedzeniu zwykłego, białego chleba.

Ciekawa jestem, czy chleb gryczany z domieszką mąki żytniej lub orkiszowej będzie Wam smakować, czy może pozostaniecie wierni innym smakom? Dajcie znać, jak się udał wypiek :).

Chleb gryczany

Liczba porcjikeksówka 10 x 30 cm
Czas przygotowania i oczekiwania6 godz.
Czas gotowania50 min
Całkowity czas6 godz., 50 min
Przepis z książki „Superfood po polsku” - Dorota Kamińska
Niskoglutenowy chleb gryczany na zakwasie, z dodatkiem siemienia lnianego, słonecznika, pestek z dyni oraz rodzynek lub żurawiny. Pyszny, sycący chleb gryczany z mąki gryczanej i żytniej/orkiszowej.

W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

    Zaczyn z zakwasu

    • 2 łyżki zakwasu żytniego lub orkiszowego
    • ½ Szklanki mąki żytniej lub orkiszowej
    • ½ Szklanki ciepłej wody

    Pozostałe składniki

    • 1¼ Szklanki mąki gryczanej
    • ¼ Szklanki płatków owsianych
    • ¼ Szklanki pestek słonecznika
    • ¼ Szklanki pestek z dyni
    • 1 Szklanka ciepłej wody
    • 1 łyżeczka soli
    • 1 łyżeczka octu lub soku z cytryny
    • 2 łyżki siemienia lnianego

    Pozostałe składniki (opcjonalnie)

    • 1 łyżeczka cukru lub miodu
    • ¼ Szklanki suszonej żurawiny lub rodzynek

    Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

    Lubisz przepisy Doroty? Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

    Superfood po polsku - okładka

    Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

    Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


    Moje porady

    1. Zamiast zaczynu z zakwasu można przygotować rozczyn drożdżowy, mieszając 25 g świeżych, pokruszonych drożdży z 2 łyżeczkami cukru, ½ szklanki ciepłej wody i ½ szklanki mąki żytniej (typ 850-2000) i odstawiając pod przykryciem, w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia na kilkanaście minut.
    2. Jak zrobić zakwas żytni na chleb

    Chleb gryczany - Jak zrobić

    Krok 1
    Składniki na zaczyn łączę w misce kilka godzin przed rozpoczęciem wyrabiania ciasta. Przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

    Przed dodaniem pozostałych składników odkładam 2 łyżki mieszanki do wykorzystania podczas wypieku kolejnego chleba.
    Krok 2
    Do miski z zaczynem przesiewam mąkę gryczaną, dodaję płatki, pestki, siemię, rodzynki lub żurawinę, sól, miód, sok z cytryny i wodę. Wyrabiam przez ok. 10 minut łyżką lub mikserem z końcówkami świderkam. Ciasto będzie klejące, odchodzące od brzegów miski.
    Krok 3
    Przekładam ciasto do keksówki wysmarowanej olejem i wysypanej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównuję powierzchnię, dokładnie rozprowadzam w narożnikach.
    Krok 4
    Przykrywam foremkę i odstawiam ciasto do wyrośnięcia przez 1-2 godziny, w ciepłe miejsce, bez przeciągów. Zwiększy swoją objętość o ok. 50% (czyli jej nie podwoi).
    Krok 5
    Wstawiam ciasto do piekarnika nagrzanego do 200 °C (góra+dół) na ok. 40-50 minut i piekę do zbrązowienia skórki.
    Krok 6
    Na 10 minut przed końcem pieczenia smaruję wierzch chleba wodą, np. za pomocą silikonowego pędzelka lub wstawiam na dolną półkę piekarnika żaroodporną miseczkę wypełnioną wodą.
    Krok 7
    Wyjmuję foremkę z piekarnika i studzę na kratce. Po wystygnięciu foremki wyjmuję chleb i nadal studzę, już bez formy, na kratce. Kroję, gdy całkowicie wystygnie.

    Obserwuj mnie @dorotakaminska na Instagramie, Twitterze i Pinterest.

    Chleb gryczany
    Chleb gryczany

    Podoba Ci się? Oceń lub zostaw komentarz 🙂

    Dorota Kamińska

    Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

    Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

    Brak komentarzy

    Twoja odpowiedź

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

    Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

    Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

    Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

    Polub, zanim zapomnisz :)