Chleb orkiszowy

Chleb orkiszowy
5/5 (2)

Coś dla miłośników białego pieczywa, którzy nie przepadają za produktami pełnoziarnistymi, a poszukują chleba o niższym indeksie glikemicznym. Chleb orkiszowy spełni Wasze wymagania, bo jest dość miękki, ale ma chrupiącą skórkę i nadaje się nie tylko do przygotowania kanapek, ale również tostów.

Zobacz też: Więcej przepisów na domowe pieczywo

Polecam przygotowanie go na zakwasie, choć w wersji szybszej może wyrosnąć na drożdżach. Im niższy typ mąki, tym wyższy indeks glikemiczny, ale też lepsza, bardziej gąbczasta struktura upieczonego ciasta. Moja propozycja to najprostszy chleb bez dodatków, ale świetnym połączeniem będzie posypanie go po wierzchu słonecznikiem, makiem lub pestkami z dyni.

Chleb orkiszowy z mąki orkiszowej

Mąka orkiszowa, przygotowywana z niemodyfikowanej przez człowieka pszenicy, jest jedną z najlepszych mąk pszennych. Nie wyrasta tak dobrze jak klasyczna mąka chlebowa ze względu na niższą zawartość glutenu, za to jest bogatsza w minerały i niższy indeks glikemiczny. Po zjedzeniu orkiszowego chleba uczucie sytości, w porównaniu ze zwykłym, białym pieczywem, będzie utrzymywać się dłużej.

Chleb orkiszowy

Liczba porcjikeksówka 10x21 cm
Czas przygotowania i oczekiwania6 godz.
Czas gotowania1 godzina
Całkowity czas7 godz.
Przepis z książki „Superfood po polsku”, Dorota Kamińska
Przepis na chleb orkiszowy na zakwasie lub drożdżach, z mąki orkiszowej, opcjonalnie z domieszką mąki żytniej i ziaren. Najlepszy chleb pszenny z orkiszu czyli przepis na chleb o niskim indeksie glikemicznym.

W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 1 Szklanka ciepłej wody

Zaczyn z zakwasu

  • 1 łyżka zakwasu żytniego lub orkiszowego
  • ¼ Szklanki mąki żytniej lub orkiszowej
  • ¼ Szklanki ciepłej wody

Pozostałe składniki

  • 2 Szklanki mąki orkiszowej (typ 850-1100)
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka soli
  • nasiona słonecznika, dyni lub maku (do posypania)

Pozostałe składniki (opcjonalnie)

  • ½ łyżeczki cukru lub miodu

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

Lubisz przepisy Doroty? Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Moje porady

  1. Jak zrobić zakwas żytni
  2. Zamiast zaczynu z zakwasu można przygotować rozczyn drożdżowy z  12 g świeżych drożdży (⅛ kostki), ½ łyżeczki cukru, ¼ szklanki ciepłej wody i ¼ szklanki mąki orkiszowej (typ 850-1100), które wystarczy wymieszać ze sobą kilkanaście minut przed rozpoczęciem przygotowywania chleba i odstawić w ciepłe miejsce do zabąbelkowania.
  3. Chleb można upiec z dodatkiem nasion do ciasta (¼ szklanki słonecznika, siemienia lnianego lub pestek z dyni + dodatkowo ¼ szklanki wody, którą wchłoną w trakcie pieczenia).

Chleb orkiszowy - Jak zrobić

Zaczyn z zakwasu lub rozczyn drożdżowy
Krok 1
Składniki na zaczyn łączę w misce kilka godzin przed rozpoczęciem wyrabiania ciasta, przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Przed dodaniem pozostałych składników odkładam 1 łyżkę zaczynu do wykorzystania podczas wypieku kolejnego chleba.

Zamiast zaczynu z zakwasu można przygotować rozczyn drożdżowy. Składniki na rozczyn łączę w misce kilkanaście minut przed rozpoczęciem wyrabiania ciasta, przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Wyrabianie ciasta
Krok 2
Do miski z zakwasem lub rozczynem przesiewam mąkę, dodaję olej, miód, sól i wodę. Wyrabiam przez ok. 10 minut (ciasto będzie kleić się do dłoni, ale odchodzić od brzegów miski). Do ciasta wyrastającego na zakwasie dodaję cukier lub miód dla wydobycia smaku.
Krok 3
Przekładam ciasto do keksówki wysmarowanej olejem i wysypanej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównuję powierzchnię, dokładnie rozprowadzam w narożnikach.
Wyrastanie ciasta
Krok 4
Przykrywam foremkę i odstawiam ciasto do wyrośnięcia przez ok. 1-2 godziny, w ciepłe miejsce, bez przeciągów. Powinno podwoić swoją objętość.
Pieczenie
Krok 5
Smaruję wierzch ciasta wodą lub olejem i posypuję nasionami.
Krok 6
Wstawiam ciasto do piekarnika nagrzanego do 200 ºC (góra+dół) na ok. 40-50 minut i piekę do zbrązowienia skórki. Na 10 minut przed końcem pieczenia smaruję wierzch ciasta wodą, np. za pomocą silikonowego pędzelka lub wstawiam na dolną półkę piekarnika żaroodporną miseczkę z wodą.
Krok 7
Wyjmuję foremkę z piekarnika i studzę na kratce. Po całkowitym wystygnięciu foremki wyjmuję chleb, nadal studzę, już bez formy, na kratce i kroję, gdy całkowicie wystygnie.

Obserwuj mnie @dorotakaminska na Instagramie, Twitterze i Pinterest.

Chleb orkiszowy
Chleb orkiszowy

Podoba Ci się? Oceń lub zostaw komentarz 🙂

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

Brak komentarzy

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)