Chleb tostowy

Jeszcze nikt nie ocenił. Może Ty zaczniesz? Na końcu wpisu możesz przyznać gwiazdki.

Wysoki indeks glikemiczny, gluten: białe pieczywo. Niezdrowe, odradzane, a jednak najczęściej kupowane i… przez większość z nas uważane za najsmaczniejsze. Delikatne, łagodne, miękkie bułki, np. francuskie bagietki czy włoskie ciabatty. Puszyste pączki lub chałka, albo biały chleb tostowy w formie ciepłych, chrupkich kromek, na których powierzchni właśnie roztopiły się kuleczki masła.

Zobacz też: Więcej przepisów na domowe pieczywo

Tak, razowe pieczywo jest smaczne. Tak, lubię ciemne, pełnoziarniste bułki. Tak, nawet pączki potrafię upiec na razowej mące pszennej. Tak, korzystam z białej mąki orkiszowej, piekę też chleby żytnie. Osobiście, jak ognia, unikam glutenu i tylko poza domem, nie mając absolutnie żadnej alternatywy, sięgam po białe pieczywo. Owszem, czasem mi go brakuje, bo to właśnie bagietki i białe kajzerki jadało się u mnie w domu.

Chleb tostowy pakowany w worki i sprzedawany w sklepach, nawet jeśli wzbogacony o dodatki ziaren, nie zachęca swoim składem. Lekki, gąbczasty, może leżeć wyjątkowo długo w chlebaku i nie spleśnieje dzięki dodatkowi polepszaczy i konserwantów. To nie z takiego pieczywa powstają najlepsze tosty francuskie. Spróbujcie choć raz upiec chleb samodzielnie. Skuście się na ten klasyczny chleb tostowy maślankowy, wyrastający na drożdżach. Delikatniejszy w smaku niż chleb pieczony na mieszance mąki, drożdży i wody, ale nie tak łagodny i słodkawy jak klasyczne ciasto drożdżowe przygotowane na mleku.

Upieczcie i dajcie znać jak się udał. Posmarujcie kromki masłem i włóżcie do tostera, przypieczcie w piekarniku lub podsmażcie na patelni, mocząc wcześniej w rozkłóconym jajku i przyprawach albo spałaszujcie z dżemem lub konfiturą, popijając ulubioną kawą.

Chleb tostowy

Liczba porcji1 keksówka 10x20 cm
Czas przygotowania i oczekiwania1 godzina, 15 min
Czas gotowania50 min
Całkowity czas2 godz., 5 min
Przepis autorski Dorota Kamińska | DorotaKaminska.pl
Chleb tostowy delikatny, miękki, maślankowy czyli najlepszy przepis na chleb tostowy idealny na tosty francuskie i grzanki, wyrastający na drożdżach, z dodatkiem maślanki i miodu.

W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 2½-3 Szklanki mąki bułkowej lub chlebowej (typ 650-850; przesiana)
  • 1 Szklanka maślanki lub jogurtu naturalnego, albo mleka z dodatkiem 1 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka suchych drożdży lub rozczyn z 25 g świeżych drożdży, 1 łyżeczki miodu i kilku łyżek ciepłej maślanki
  • 1-2 łyżeczki miodu
  • 1 łyżka masła (o temperaturze pokojowej)
  • 1 łyżeczka soli

Dodatkowo

  • 2 łyżki masła (stopione)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

Lubisz przepisy Doroty? Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Moje porady

Chleb tostowy - przepis i film wideo

Obejrzyj bezpośrednio na moim kanale na YouTube

Przydatne poradniki:

  1. Jak zrobić rozczyn drożdżowy
  2. Jak zrobić ciasto drożdżowe

Chleb tostowy - Jak zrobić

Krok 1
Wszystkie składniki na ciasto mieszamy w misce i wyrabiamy przez ok. 10 minut ręcznie lub za pomocą miksera (końcówki „świderki”, niezbyt duże obroty) czy w robocie planetarnym (zgodnie z czasem sugerowanym przez producenta). Początkowo warto dodać mniej maślanki (połowę lub odrobinę więcej) i w trakcie wyrabiania, w razie potrzeby, dolewać więcej w celu regulacji konsystencji ciasta.
Krok 2
Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe (ale nie gorące) miejsce, bez przeciągów, do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę (powinno podwoić swoją objętość). Proces wyrastania można skrócić do 30 minut, wstawiając miskę z ciastem do piekarnika nagrzanego do 30-40 °C.
Krok 3
Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę obsypaną mąką i delikatnie przyciskamy dłońmi, usuwając ze środka nadmiar powietrza. Odgazowane ciasto owijamy w folię do żywności i odstawiamy na 15 minut.
Krok 4
Po 15 minutach z ciasta formujemy bochenek. Przekładamy do keksówki wysmarowanej tłuszczem, przykrywamy ściereczką i znów odstawiamy do wyrastania na ok. 1 godzinę (do podwojenia objętości). Proces wyrastania można skrócić do 30 minut, wstawiając foremkę z ciastem do piekarnika nagrzanego do 30-40 °C.
Krok 5
Wyrośnięte ciasto nakłuwamy w 3 miejscach za pomocą drewnianego patyczka.
Krok 6
Smarujemy wierzch ciasta roztopionym masłem i wstawiamy foremkę do nagrzanego do 190 °C (góra+dół) lub 170 °C (termoobieg) piekarnika. Pieczemy chleb tostowy przez ok. 30 minut, aż do zrumienienia wierzchu.

Do piekarnika można, razem z foremką z chlebem, wstawić żaroodporną kokilkę wypełnioną wodą (w trakcie pieczenia para z wody nada skórce chleba dodatkowej chrupkości).
Krok 7
Gotowy chleb od razu wyjmujemy z piekarnika i studzimy w foremce, na kratce.

Obserwuj mnie @dorotakaminska na Instagramie, Twitterze i Pinterest.

Podoba Ci się? Oceń lub zostaw komentarz 🙂

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

2 komentarze

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)