Barszcz ukraiński przepis | Dorota Kamińska

Barszcz ukraiński

Doskonały w smaku barszcz ukraiński to zupa, która przywędrowała do nas od sąsiadów zza wschodniej granicy, choć w Polsce została nieco zmodyfikowana. Oryginalnie gotowany i serwowany z warzywami w kawałkach, a zabielany bezpośrednio na talerzu, w Polsce dodatkowo podawany jest z fasolą. Choć niektóre receptury sugerują zagęścić go wodą z mąką lub zasmażką, moja propozycja to ukraiński barszcz bezglutenowy, gęstniejący dzięki dodatkowi śmietany lub jogurtu i zmiksowanych warzyw.

Zobacz też: Więcej przepisów na pyszny obiad

O sposobie zagęszczania zup miksowanymi warzywami napisała mi kiedyś jedna z Czytelniczek w komentarzu pod przepisem na zupę pomidorową. Po co je wyrzucać, skoro w domu jest blender? Nie było go dawniej, więc zagęszczało się zupę mąką, ale warto skorzystać z dobrodziejstw technologii.

Mój przepis na barszcz ukraiński bazuje na włoszczyźnie oraz ziemniakach i kapuście – najlepsza byłaby włoska, ale gdy jej brak, polecam kapustę pekińską. Popularna i łatwo dostępna, a do tego o bardzo dużej liczbie korzystnych dla zdrowia składników, razem z pozostałymi warzywami nada zupie doskonałego smaku. Mój trik to podzielenie warzyw przed gotowaniem. Ziemniaki osobno, bo dodaję je 5 minut przed końcem gotowania, żeby się nie rozgotowały. Pomidorowy przecier z dojrzałych pomidorów, najlepiej domowy. Kapusta dorzucona po zdjęciu zupy z ognia, a do tego dolany zakwas buraczany, który pod wpływem wysokiej temperatury traci cenne wartości odżywcze. Dlatego do wszelkich zakwaszanych nim zup polecam go jako składnik dolewany jako ostatni :). Pozostałe warzywa podzielone na dwie części, żeby połowa się rozgotowała i oddała smak do wywaru, a reszta pozostała lekko, przyjemnie chrupiąca.

Barszcz ukraiński

Barszcz ukraiński

Barszcz ukraiński z kawałkami warzyw, gotowany z dodatkiem zakwasu, lekko zabielony, serwowany z fasolą. Bardzo pożywny i zdrowy barszcz z warzywami na co dzień lub od Święta. 
5 od 1 osoby
Przygotowanie: 15 min
Gotowanie: 1 godzina
Moczenie i gotowanie fasoli: 10 godz.
Razem: 11 godz. 15 min
Kategoria: Zupa
Kuchnia: Polska, Ukraińska
Przepis na: barszcz ukraiński
Liczba porcji: 6 osób
Kalorie: 130kcal

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 1 burak (ok. 300 g; obrany, pokrojony w kostkę o boku 1 cm)
  • 1 marchewka (ok. 100 g; obrana, pokrojona w kostkę o boku 1 cm)
  • ½ pietruszki (ok. 50 g; obrana, pokrojona w kostkę o boku 1 cm)
  • kawałek selera (ok. 25 g; obrany, pokrojony w kostkę o boku 1 cm)
  • 1 cebula (duża; pokrojona w półksiężyce)
  • 2-4 ząbki czosnku (pokrojony w cienkie plasterki; połowę można przecisnąć przez praskę lub bardzo drobno posiekać i zostawić do dodania na surowo do gotowego barszczu)
  • 1 ziemniak (ok. 100 g, obrany, pokrojony w kostkę o boku 1 cm, przełożony do osobnej miseczki)
  • 2 liście kapusty włoskiej (lub 4 liście kapusty pekińskiej; pokrojone w cienkie paski)
  • 5 łyżek pulpy pomidorowej (lub 1 dojrzały i słodki, wypestkowany pomidor zmiksowany w blenderze)
  • 1 l wody
  • ½ szklanki zakwasu z buraków (można dodać mniej)
  • ½ szklanki gęstego jogurtu, kefiru lub kwaśnej śmietany (można dodać mniej)
  • 3 łyżki masła lub oleju
  • 4 ziarna pieprzu
  • 4 ziarna suszonych owoców jałowca
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 4 goździki
  • 1 łyżka suszonego lubczyku
  • 1 łyżeczka soli

Dodatkowo

  • 100 g białej fasoli (ugotowana)
  • natka pietruszki

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.


LUBISZ PRZEPISY DOROTY?


Poznaj proste sposoby na smaczne, zdrowsze jedzenie na co dzień! Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, owoców, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Seria Superfood Doroty Kamińskiej

Obejrzyj moje książki i e-booki, w których pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze roślinne superskładnikami.

Możesz obejrzeć jak wyglądają w środku, a do kupienia są WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym!

Jak zrobić

  • Cebulę i czosnek szklę na maśle lub oleju, na niedużym ogniu, ze szczyptą soli.
  • Dodaję połowę z pokrojonych warzyw: buraka, marchewki, pietruszki, selera. Duszę przez ok. 5 minut na niedużym ogniu.
  • Zalewam warzywa wodą, dodaję sól, zioła i przyprawy. Zagotowuję.
  • Zmniejszam ogień, żeby barszcz lekko bulgotał i gotuję przez 20 minut.
  • Odcedzam warzywa (staram się zostawić jak najwięcej cebuli w garnku) i miksuję je w blenderze. Nieugotowane wcześniej kawałki pietruszki, marchewki, selera i buraka dodaję do garnka i gotuję przez 10 minut. Po 5 minutach dodaję pokrojony ziemniak.
  • Do barszczu dokładam kapustę, przykrywam pokrywką i wyłączam palnik.
  • Do zmiksowanych warzyw dodaję pulpę pomidorową i jogurt, dokładnie mieszam. Dolewam 1 łyżkę barszczu, znów mieszam. Powtarzam czynność z barszczem jeszcze 1-2 razy. Całą mieszankę jogurtową wlewam do garnka z barszczem.
  • Dolewam do barszczu zakwas z buraków, mieszam całość, doprawiam w razie potrzeby i serwuję barszcz ukraiński z fasolą, posypany natką pietruszki.

Przydatne przepisy i poradniki

Wartości odżywcze

Serving: 350g | Calories: 130kcal | Carbohydrates: 15g (5%) | Protein: 4g (8%) | Fat: 6g (9%) | Saturated Fat: 3g (15%) | Cholesterol: 16mg (5%) | Sodium: 777mg (32%) | Potassium: 370mg (11%) | Fiber: 3g (12%) | Sugar: 3g | Vitamin A: 46.6% | Vitamin C: 17.6% | Calcium: 5.6% | Iron: 7.5%
Masz Instagram?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub haszag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Ciekawa jestem, czy przypadnie Wam do gustu – czekam na opinie i komentarze :). A może ktoś z Was jadł oryginalny barszcz ukraiński na Ukrainie? Jak smakował i z czego był zrobiony?

Barszcz ukraiński
Barszcz ukraiński

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

Brak komentarzy

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)