Zupa z ziemniaków przepis | Dorota Kamińska

Zupa z ziemniaków

Zupa z ziemniaków

Zupa z ziemniaków czyli pyszny krem z ziemniaków. Do zrobienia w 30 minut, zwłaszcza gdy macie przygotowany na zapas wywar warzywny lub drobiowy. Jej skład to kilka prostych składników, które z reguły każdy ma w kuchni. Przygotujcie ziemniaki, cebulę, czosnek i marchewkę. Do dekoracji możecie wykorzystać ostrą papryczkę chili i natkę pietruszki, ale to opcjonalne składniki. Dla wzmocnienia smaku proponuję nieaktywne płatki drożdżowe lub odrobinę sosu sojowego. Po zmiksowaniu w blenderze zupa krem z ziemniaków uzyska lekko ciągnącą konsystencję. Doskonała na jesienno-zimowy obiad lub kolację. Chodźcie zobaczyć jak zrobić zupę z ziemniaków krok po kroku.

5 od 1 osoby
Zupa z ziemniaków
Zupa z ziemniaków
Przygotowanie
5 min
Czas gotowania
25 min
Całkowity czas
30 min
 

Kremowa zupa z ziemniaków czyli krem ziemniaczany o cudownej konsystencji. Najlepszy krem z ziemniaków z cebulą, czosnkiem i marchewką.

Danie: Zupa
Kuchnia: Wegańska
Przepis na: krem ziemniaczany, zupa z ziemniaków
Liczba kalorii: 301 kcal
Liczba porcji: 4 osoby
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
Krem ziemniaczany
  • 400 g ziemniaków (obrane i pokrojone w kostkę)
  • 200 g marchewki (obrana i pokrojona w grube plastry)
  • 1 cebula (duża; pokrojona w półksiężyce)
  • 4 ząbki czosnku (pokrojony na plasterki)
  • 1 szklanka wywaru warzywnego
  • 1 szklanka białego wina (można zastąpić dodatkowym wywarem warzywnym)
  • ¼ szklanki mleka kokosowego (można zastąpić dodatkowym wywarem warzywnym)
  • ¼ szklanki oliwy extra vergine
  • 1 łyżka sosu sojowego (lub 4-6 łyżek płatków drożdżowych nieaktywnych)
  • gałka muszkatołowa
  • sól, pieprz
Do dekoracji
  • 1 papryczka chili lub kawałek czerwonej papryki (pokrojona w drobną kosteczkę)
  • 6 łyżek natki pietruszki (posiekana)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



Lubisz przepisy Doroty?

Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Moje porady
  1. Jak zrobić wywar warzywny
Zupa z ziemniaków - Jak zrobić
  1. Ziemniaki i marchewkę wrzucam do gorącego wywaru i gotuję do miękkości przez ok. 15 minut. 5 minut przed końcem gotowania wlewam wino.

  2. Cebulę i czosnek solę szklę na kilku łyżkach oliwy.

  3. Dodaję cebulę i czosnek do garnka z ziemniakami i marchewką. Dolewam pozostałą oliwę, sos sojowy i mleko kokosowe. Miksuję blenderem na gładki krem.

  4. W razie potrzeby rozcieńczam zupę odrobiną dodatkowego wina lub wody. Doprawiam pod koniec miksowania solą i pieprzem.

  5. Serwuję z papryczką i natką pietruszki.

Wartości odżywcze
Zupa z ziemniaków
Wielkość porcji (300 g)
Liczba kalorii 301 kcal Kalorie z tłuszczów 144 kcal
% dziennego zapotrzebowania*
Tłuszcze ogółem 16g 25%
Tłuszcze nasycone 4g 20%
Sód 618mg 26%
Potas 765mg 22%
Węglowodany ogółem 24g 8%
Błonnik 4g 16%
Cukry 5g
Białko 4g 8%
Witamina A 178.1%
Witamina C 46.7%
Wapń 7.1%
Żelazo 25.9%
* Zalecany % dziennego spożycia dla diety 2000 kcal. Pamiętaj, że rzeczywiste zapotrzebowanie na kalorie oblicza się indywidualnie dla danej osoby i zależy ono od wielu czynników, np. wieku, płci, codziennej aktywności fizycznej, stanu zdrowia, przebytych chorób czy przyjmowanych leków.

Masz Instagram?

Dodaj mnie do obserwowanych @dorotakaminska i zrób zdjęcie potrawy, tagując #dorotakaminska.

Lubisz Youtube?

Zasubskrybuj mój kanał!

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

Brak komentarzy

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)