fbpx
Czytasz właśnie
Zupa z ziemniaków

Zupa z ziemniaków

Zupa z ziemniaków
5/5 (1)

Zupa z ziemniaków czyli pyszny krem z ziemniaków. Do zrobienia w 30 minut, zwłaszcza gdy macie przygotowany na zapas wywar warzywny lub drobiowy. Jej skład to kilka prostych składników, które z reguły każdy ma w kuchni. Przygotujcie ziemniaki, cebulę, czosnek i marchewkę. Do dekoracji możecie wykorzystać ostrą papryczkę chili i natkę pietruszki, ale to opcjonalne składniki. Dla wzmocnienia smaku proponuję nieaktywne płatki drożdżowe lub odrobinę sosu sojowego. Po zmiksowaniu w blenderze zupa krem z ziemniaków uzyska lekko ciągnącą konsystencję. Doskonała na jesienno-zimowy obiad lub kolację. Chodźcie zobaczyć jak zrobić zupę z ziemniaków krok po kroku.

Zupa z ziemniaków - przepis

Zupa z ziemniaków

Kremowa zupa z ziemniaków czyli krem ziemniaczany o cudownej konsystencji. Najlepszy krem z ziemniaków z cebulą, czosnkiem i marchewką.
5 z 2 ocen
Przygotowanie: 5 minuty
Gotowanie: 25 minuty
Razem: 30 minuty
Kategoria: Zupa
Kuchnia: Wegańska
Przepis na: krem ziemniaczany, zupa z ziemniaków
Liczba porcji: 4 osoby
Kalorie: 301kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

Krem ziemniaczany

  • 400 g ziemniaków (obrane i pokrojone w kostkę)
  • 200 g marchewki (obrana i pokrojona w grube plastry)
  • 1 cebula (duża; pokrojona w półksiężyce)
  • 4 ząbki czosnku (pokrojony na plasterki)
  • 1 szklanka wywaru warzywnego
  • 1 szklanka białego wina (można zastąpić dodatkowym wywarem warzywnym)
  • ¼ szklanki mleka kokosowego (można zastąpić dodatkowym wywarem warzywnym)
  • ¼ szklanki oliwy extra vergine
  • 1 łyżka sosu sojowego (lub 4-6 łyżek płatków drożdżowych nieaktywnych)
  • gałka muszkatołowa
  • sól, pieprz

Do dekoracji

  • 1 papryczka chili lub kawałek czerwonej papryki (pokrojona w drobną kosteczkę)
  • 6 łyżek natki pietruszki (posiekana)

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE – GRATIS

Zobacz też
Brukselka smażona

Przydatne przepisy i poradniki

  1. Jak zrobić wywar warzywny

Jak zrobić

  • Ziemniaki i marchewkę wrzucam do gorącego wywaru i gotuję do miękkości przez ok. 15 minut. 5 minut przed końcem gotowania wlewam wino.
  • Cebulę i czosnek solę szklę na kilku łyżkach oliwy.
  • Dodaję cebulę i czosnek do garnka z ziemniakami i marchewką. Dolewam pozostałą oliwę, sos sojowy i mleko kokosowe. Miksuję blenderem na gładki krem.
  • W razie potrzeby rozcieńczam zupę odrobiną dodatkowego wina lub wody. Doprawiam pod koniec miksowania solą i pieprzem.
  • Serwuję z papryczką i natką pietruszki.

Wartości odżywcze

Serving: 300g | Kalorie: 301kcal (15%) | Carbohydrates: 24g (8%) | Białko: 4g (8%) | Fat: 16g (25%) | Tłuszcze nasycone: 4g (25%) | Sód: 618mg (27%) | Potas: 765mg (22%) | Fiber: 4g (17%) | Cukier: 5g (6%) | Witamina A: 8905IU (178%) | Witamina C: 38.5mg (47%) | Wapń: 71mg (7%) | Żelazo: 4.7mg (26%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Podoba Ci się? Oceń lub zostaw komentarz 🙂

Zobacz komentarze (0)
5 from 2 votes (2 ratings without comment)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom