Zupa minestrone przepis | Dorota Kamińska

Zupa minestrone

Zupa minestrone

Zupa minestrone to kolejne danie włoskie, które przygotowuje się na wiele sposobów. W zależności od regionu Italii oraz pory roku w jej skład wchodzą różne warzywa. Do zagęszczenia wykorzystywany jest ryż, chleb lub makaron. Wspólna pozostaje z pewnością metoda przygotowania, które polega na podsmażaniu poszczególnych składników, a następnie ich długim gotowaniu. Dzięki temu zupa uzyskuje wyjątkowo harmonijny smak, choć przyznam, że wolę gotować ją krócej, żeby w warzywach zachowało się więcej składników odżywczych korzystnych dla zdrowia.

Zobacz też: Najlepsze przepisy kuchni włoskiej

Nazwa minestrone pochodzi od słowa minestra, które w tłumaczneniu z włoskiego oznacza po prostu zupę. U mnie do garnka trafi cebula, kapusta włoska, ziemniaki, marchewka i cukinia. Dodam też oczywiście czosnek i fasolę, a całość doprawię natką pietruszki i parmezanem i zagęszczę ryżem. Jesienią na pewno pokusiłabym się o dodatek dyni. Może dodałabym też trochę ziół, kto wie? Tym razem jednak postawię wyłącznie na warzywny smak. Podbiję go parmezanem, choć dodam dopiero po przelaniu do talerzy. Myślę, że i tak najlepsza moja zupa będzie dopiero następnego dnia.

Zupa minestrone

Zupa minestrone

Sezonowa włoska zupa minestrone, którą w różnych częściach Włoch przygotowuje się w inny sposób, na bazie sezonowych warzyw, z dodatkiem mięsa, fasoli, ryżu lub makaronu.
5 od 3 osób
Przygotowanie: 20 min
Gotowanie: 1 godzina 15 min
Razem: 1 godzina 35 min
Kategoria: Zupa
Kuchnia: Włoska
Przepis na: zupa minestrone
Liczba porcji: 4
Kalorie: 436kcal

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 250 g czerwonej fasoli (ugotowana)
  • ½ kapusty włoskiej (mała, bez głąbu; pokrojona w paski o szerokości ok. 5 cm)
  • 1 cebula (pokrojona drobno lub w półksiężyce)
  • 2 ziemniaki (średnie; pokrojone w grubą kostkę)
  • 2 marchewki (średnie; starte na tarce o grubych oczkach lub pokrojone w julienne)
  • ½ cukinii (nieduża, pokrojona w słupki; można zastąpić 2 łodygami selera naciowegoo (czyszczony z łyka; pokrojony na plasterki))
  • 1 szklanka ryżu (krótkoziarnisty)
  • 4 łyżki masła klarowanego (lub smalcu)
  • 1-2 ząbki czosnku (drobno posiekany)
  • 4 łyżki natki pietruszki (posiekana)
  • sól, pieprz
  • tarty parmezan (opcjonalnie; do posypania)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.


LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Poznaj smaczne potrawy w zdrowszych wydaniach. Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Superfood po polsku - okładka

Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!

Jak zrobić

  • Cebulę i czosnek szklę na maśle klarowanym/smalcu (od razu w garnku, w którym będzie się gotować zupa).
  • Dodaję kapustę, ziemniaki i cukinię/seler. Duszę na małym ogniu przez 10 minut. Dorzucam marchewkę na ostatnią 1 minutę duszenia.
  • Zalewam warzywa 1 litrem wody (można wykorzystać wodę, w której gotowała się fasola). Zagotowuję i zmniejszam ogień, żeby całość powoli pyrkała w garnku. Doprawiam solą i pieprzem. Dodaję połowę natki pietruszki i dosypuję ryż.
  • Gotuję zupę na małym ogniu przez 20 minut, do miękkości ryżu. 
  • Serwuję posypaną serem pecorino oraz pozostałą natką pietruszki.

Przydatne przepisy i poradniki

Wartości odżywcze

Serving: 350g | Calories: 436kcal | Carbohydrates: 53g (18%) | Protein: 12g (24%) | Fat: 19g (29%) | Saturated Fat: 12g (60%) | Cholesterol: 51mg (17%) | Sodium: 334mg (14%) | Potassium: 591mg (17%) | Fiber: 5g (20%) | Sugar: 4g | Vitamin A: 108.9% | Vitamin C: 44.4% | Calcium: 24.5% | Iron: 13.4%
Masz Instagram?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub haszag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Pożywna, bardzo smaczna. Kto ma ochotę?

Zupa minestrone - przepis
Zupa minestrone – przepis

Dajcie mi koniecznie znać w komentarzach, jak udała się Wam zupa minestrone. Wykorzystaliście te same składniki co ja, czy może dorzuciliście coś od siebie? Bardzo jestem ciekawa!

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

Brak komentarzy

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)