Zupa minestrone przepis | Dorota Kamińska
Czytasz właśnie
Zupa minestrone
Zupa minestrone

Zupa minestrone to kolejne danie włoskie, które przygotowuje się na wiele sposobów. W zależności od regionu Italii oraz pory roku w jej skład wchodzą różne warzywa. Do zagęszczenia wykorzystywany jest ryż, chleb lub makaron. Wspólna pozostaje z pewnością metoda przygotowania, które polega na podsmażaniu poszczególnych składników, a następnie ich długim gotowaniu. Dzięki temu zupa uzyskuje wyjątkowo harmonijny smak, choć przyznam, że wolę gotować ją krócej, żeby w warzywach zachowało się więcej składników odżywczych korzystnych dla zdrowia.

Zobacz też: Najlepsze przepisy kuchni włoskiej

Nazwa minestrone pochodzi od słowa minestra, które w tłumaczneniu z włoskiego oznacza po prostu zupę. U mnie do garnka trafi cebula, kapusta włoska, ziemniaki, marchewka i cukinia. Dodam też oczywiście czosnek i fasolę, a całość doprawię natką pietruszki i parmezanem i zagęszczę ryżem. Jesienią na pewno pokusiłabym się o dodatek dyni. Może dodałabym też trochę ziół, kto wie? Tym razem jednak postawię wyłącznie na warzywny smak. Podbiję go parmezanem, choć dodam dopiero po przelaniu do talerzy. Myślę, że i tak najlepsza moja zupa będzie dopiero następnego dnia.

Zupa minestrone

Zupa minestrone

Sezonowa włoska zupa minestrone, którą w różnych częściach Włoch przygotowuje się w inny sposób, na bazie sezonowych warzyw, z dodatkiem mięsa, fasoli, ryżu lub makaronu.
5 od 3 votes
Przygotowanie: 20 min
Gotowanie: 1 godz. 15 min
Razem: 1 godz. 35 min
Kategoria: Zupa
Kuchnia: Włoska
Przepis na: zupa minestrone
Liczba porcji: 4
Kalorie: 436kcal

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 250 g czerwonej fasoli (ugotowana)
  • ½ kapusty włoskiej (mała, bez głąbu; pokrojona w paski o szerokości ok. 5 cm)
  • 1 cebula (pokrojona drobno lub w półksiężyce)
  • 2 ziemniaki (średnie; pokrojone w grubą kostkę)
  • 2 marchewki (średnie; starte na tarce o grubych oczkach lub pokrojone w julienne)
  • ½ cukinii (nieduża, pokrojona w słupki; można zastąpić 2 łodygami selera naciowegoo (czyszczony z łyka; pokrojony na plasterki))
  • 1 szklanka ryżu (krótkoziarnisty)
  • 4 łyżki masła klarowanego (lub smalcu)
  • 1-2 ząbki czosnku (drobno posiekany)
  • 4 łyżki natki pietruszki (posiekana)
  • sól, pieprz
  • tarty parmezan (opcjonalnie; do posypania)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.


LUBISZ PRZEPISY DOROTY?


Poznaj proste sposoby na smaczne, zdrowsze jedzenie na co dzień! Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, owoców, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Seria Superfood Doroty Kamińskiej

Obejrzyj moje książki i e-booki, w których pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze roślinne superskładnikami.

Możesz obejrzeć jak wyglądają w środku, a do kupienia są WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym!

Jak zrobić

  • Cebulę i czosnek szklę na maśle klarowanym/smalcu (od razu w garnku, w którym będzie się gotować zupa).
  • Dodaję kapustę, ziemniaki i cukinię/seler. Duszę na małym ogniu przez 10 minut. Dorzucam marchewkę na ostatnią 1 minutę duszenia.
  • Zalewam warzywa 1 litrem wody (można wykorzystać wodę, w której gotowała się fasola). Zagotowuję i zmniejszam ogień, żeby całość powoli pyrkała w garnku. Doprawiam solą i pieprzem. Dodaję połowę natki pietruszki i dosypuję ryż.
  • Gotuję zupę na małym ogniu przez 20 minut, do miękkości ryżu. 
  • Serwuję posypaną serem pecorino oraz pozostałą natką pietruszki.

Przydatne przepisy i poradniki

Wartości odżywcze

Serving: 350g | Kalorie: 436kcal (22%) | Carbohydrates: 53g (18%) | Białko: 12g (24%) | Fat: 19g (29%) | Tłuszcze nasycone: 12g (75%) | Cholesterol: 51mg (17%) | Sód: 334mg (15%) | Potas: 591mg (17%) | Fiber: 5g (21%) | Cukier: 4g (4%) | Witamina A: 5445IU (109%) | Witamina C: 36.6mg (44%) | Wapń: 245mg (25%) | Żelazo: 2.4mg (13%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub haszag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Pożywna, bardzo smaczna. Kto ma ochotę?

Zobacz też
Duszony patison w sosie pomidorowo-śmietankowym

Zupa minestrone - przepis
Zupa minestrone – przepis

Dajcie mi koniecznie znać w komentarzach, jak udała się Wam zupa minestrone. Wykorzystaliście te same składniki co ja, czy może dorzuciliście coś od siebie? Bardzo jestem ciekawa!

Zobacz komentarze (1)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2009-2019 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Polecam: FOTOGRAFIA ŚLUBNA i FOTOGRAF PODRÓŻNIK | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom