Ajwar przepis na pastę z papryki i bakłażana - ajvar | Dorota Kamińska

Ajwar

Kiedy kończy się sezon pomidorowy, pora maksymalnie wykorzystywać paprykę, na przykład przygotowując doskonały ajwar. Prosty przepis kuchni serbskiej, warzywna pasta, choć niezbyt gęsta, przygotowana z pieczonych w piecu lub grillowanych papryk i bakłażana. Ajvar zawdzięcza swój charakterystyczny smak przypieczonej skórce warzyw, choć tę należy przed zmiksowaniem obrać. Lekko ostry w smaku, świetnie sprawdza się jako dodatek do wielu różnorodnych dań.

Zobacz też: Pomysły na doskonałe pesto

Nie możemy się od trzech dni powstrzymać i podjadamy z Mariuszem nasz ajwar z domowym chlebem orkiszowym. Trochę nieklasycznie, podobnie jak w przypadku samego sposobu przygotowania, bo w Serbii, po upieczeniu lub ugrillowaniu i obraniu, paprykę wiesza się w siatce i pozostawia do odsączenia z nadmiaru wody, a potem mieli z upieczonym, obranym bakłażanem w maszynce do mięsa i dusi w garnku z dodatkiem oliwy i przypraw. Przygotowując ajvar na zimę, do słoików, warto, przed dodaniem, zeszklić czosnek na oliwie, żeby całość nie zgorzkniała po pasteryzacji. U mnie ajwar będzie robiony w niedużych ilościach, więc czosnek wykorzystam świeży. Nie będę dosładzać mojej pasty i dołożę trochę chili w proszku, dla delikatnej ostrości. Jeśli macie świeżą, ostrą papryczkę, śmiało upieczcie ją z pozostałymi warzywami i dołóżcie do masy po obraniu. Podobno łagodny ajwar jest popularniejszy od ostrego – ciekawa jestem, jaką wersję Wy bardziej polubicie :).

Ajwar

Ajwar

Ajwar lub ajvar - doskonała pasta z czerwonej papryki, bakłażana i czosnku, z dodatkiem oliwy z oliwek i odrobiny octu, doprawiona solą, pieprzem i odrobiną chili. Świetna pasta paprykowa z kuchni serbskiej. 
5 od 1 osoby
Przygotowanie: 10 min
Gotowanie: 45 min
Razem: 55 min
Kategoria: Półprodukt
Kuchnia: Serbska
Przepis na: ajwar
Liczba porcji: 2 słoiczki po ok. 300 ml
Kalorie: 47kcal

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 2 czerwone papryki (ugrillowana w całości na grillu)
  • 1 bakłażan (nieduży; umyty, gęsto ponakłuwany widelcem, ugrillowany w całości na grillu)
  • 1-2 ząbki czosnku (przeciśnięty przez praskę)
  • 1,5 łyżka łyżeczki octu winnego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 szczypta chili
  • 1 szczypta soli
  • czarny pieprz (świeżo zmielony)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.


LUBISZ PRZEPISY DOROTY?


Poznaj proste sposoby na smaczne, zdrowsze jedzenie na co dzień! Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, owoców, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Seria Superfood Doroty Kamińskiej

Obejrzyj moje książki i e-booki, w których pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze roślinne superskładnikami.

Możesz obejrzeć jak wyglądają w środku, a do kupienia są WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym!

Jak zrobić

  • Obieram wystudzone papryki i bakłażan ze skórki, kroję na mniejsze kawałki.
  • Wszystkie składniki umieszczam w blenderze i miksuję na najniższych obrotach, do uzyskania półpłynnej konsystencji (nie na gładką masę).
  • Przechowuję ajwar w lodówce, w przykrytym pojemniku, do 1 tygodnia. Można też zrobić go więcej, na zapas, umieszczając po zmiksowaniu w garnku, częściowo odparowując na niewielkim ogniu, żeby oliwa wypłynęła na wierzch i pasteryzując w słoikach.

Przydatne przepisy i poradniki

Wartości odżywcze

Serving: 100g | Calories: 47kcal | Carbohydrates: 5g (2%) | Fat: 2g (3%) | Sodium: 9mg | Potassium: 198mg (6%) | Fiber: 2g (8%) | Sugar: 3g | Vitamin A: 25.1% | Vitamin C: 63.1% | Calcium: 0.9% | Iron: 1.6%
Masz Instagram?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub haszag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Do czego, poza pieczywem, pasuje ajwar? Świetnie nada się jako dodatek do mięs czy ryb z grilla lub piekarnika. Można poeksperymentować i dołożyć go do ugotowanego ryżu, makaronu, kaszy czy soczewicy lub ciecierzycy. A Wy, z czym go zjecie?

Ajwar
Ajwar

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

2 komentarze
  1. My chyba wybieramy wersję nieco bardziej pikantną, więc tym bardziej podoba nam się Twoja propozycja. Świetny pomysł, by w środku zimy wybrać się w kulinarną podróż do Serbii. Miałaś kiedyś okazję odwiedzić ten kraj? 🙂

    1. Super :D. Byłam 10 lat temu służbowo w Belgradzie i pamiętam go jako zniszczone miasto widziane z okna taksówki. Niestety nie miałam czasu na zwiedzanie, więc podróż kulinarna do Serbii jeszcze przede mną :D.

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)