fbpx
Czytasz właśnie
Ajwar

Ajwar

Ajwar

Kiedy kończy się sezon pomidorowy, pora maksymalnie wykorzystywać paprykę, na przykład przygotowując doskonały ajwar. Prosty przepis kuchni serbskiej, warzywna pasta, choć niezbyt gęsta, przygotowana z pieczonych w piecu lub grillowanych papryk i bakłażana. Ajvar zawdzięcza swój charakterystyczny smak przypieczonej skórce warzyw, choć tę należy przed zmiksowaniem obrać. Lekko ostry w smaku, świetnie sprawdza się jako dodatek do wielu różnorodnych dań.

Zobacz też: Pomysły na doskonałe pesto

Nie możemy się od trzech dni powstrzymać i podjadamy z Mariuszem nasz ajwar z domowym chlebem orkiszowym. Trochę nieklasycznie, podobnie jak w przypadku samego sposobu przygotowania, bo w Serbii, po upieczeniu lub ugrillowaniu i obraniu, paprykę wiesza się w siatce i pozostawia do odsączenia z nadmiaru wody, a potem mieli z upieczonym, obranym bakłażanem w maszynce do mięsa i dusi w garnku z dodatkiem oliwy i przypraw. Przygotowując ajvar na zimę, do słoików, warto, przed dodaniem, zeszklić czosnek na oliwie, żeby całość nie zgorzkniała po pasteryzacji. U mnie ajwar będzie robiony w niedużych ilościach, więc czosnek wykorzystam świeży. Nie będę dosładzać mojej pasty i dołożę trochę chili w proszku, dla delikatnej ostrości. Jeśli macie świeżą, ostrą papryczkę, śmiało upieczcie ją z pozostałymi warzywami i dołóżcie do masy po obraniu. Podobno łagodny ajwar jest popularniejszy od ostrego – ciekawa jestem, jaką wersję Wy bardziej polubicie :).

Zobacz też
Zupa-krem z zielonych szparagów

Ajwar

Ajwar

Ajwar lub ajvar - doskonała pasta z czerwonej papryki, bakłażana i czosnku, z dodatkiem oliwy z oliwek i odrobiny octu, doprawiona solą, pieprzem i odrobiną chili. Świetna pasta paprykowa z kuchni serbskiej. 
4.34 from 3 votes
Przygotowanie: 10 minutes
Gotowanie: 45 minutes
Razem: 55 minutes
Kategoria: Półprodukt
Kuchnia: Serbska
Przepis na: ajwar
Liczba porcji: 2 słoiczki po ok. 300 ml
Kalorie: 47kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 2 czerwone papryki (ugrillowana w całości na grillu)
  • 1 bakłażan (nieduży; umyty, gęsto ponakłuwany widelcem, ugrillowany w całości na grillu)
  • 1-2 ząbki czosnku (przeciśnięty przez praskę)
  • 1,5 łyżka łyżeczki octu winnego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 szczypta chili
  • 1 szczypta soli
  • czarny pieprz (świeżo zmielony)

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

Jak zrobić

  • Obieram wystudzone papryki i bakłażan ze skórki, kroję na mniejsze kawałki.
  • Wszystkie składniki umieszczam w blenderze i miksuję na najniższych obrotach, do uzyskania półpłynnej konsystencji (nie na gładką masę).
  • Przechowuję ajwar w lodówce, w przykrytym pojemniku, do 1 tygodnia. Można też zrobić go więcej, na zapas, umieszczając po zmiksowaniu w garnku, częściowo odparowując na niewielkim ogniu, żeby oliwa wypłynęła na wierzch i pasteryzując w słoikach.

Wartości odżywcze

Wielkość porcji: 100g | Kalorie: 47kcal (2%) | Węglowodany: 5g (2%) | Tłuszcze: 2g (3%) | Sód: 9mg | Potas: 198mg (6%) | Błonnik: 2g (8%) | Cukier: 3g (3%) | Witamina A: 1255IU (25%) | Witamina C: 52.1mg (63%) | Wapń: 9mg (1%) | Żelazo: 0.3mg (2%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Do czego, poza pieczywem, pasuje ajwar? Świetnie nada się jako dodatek do mięs czy ryb z grilla lub piekarnika. Można poeksperymentować i dołożyć go do ugotowanego ryżu, makaronu, kaszy czy soczewicy lub ciecierzycy. A Wy, z czym go zjecie?

Ajwar
Ajwar
2 komentarze
  • My chyba wybieramy wersję nieco bardziej pikantną, więc tym bardziej podoba nam się Twoja propozycja. Świetny pomysł, by w środku zimy wybrać się w kulinarną podróż do Serbii. Miałaś kiedyś okazję odwiedzić ten kraj? 🙂

    • Super :D. Byłam 10 lat temu służbowo w Belgradzie i pamiętam go jako zniszczone miasto widziane z okna taksówki. Niestety nie miałam czasu na zwiedzanie, więc podróż kulinarna do Serbii jeszcze przede mną :D.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom