Ajwar przepis na pastę z papryki i bakłażana - ajvar | Dorota Kamińska
Czytasz właśnie
Ajwar

Ajwar

Ajwar

Kiedy kończy się sezon pomidorowy, pora maksymalnie wykorzystywać paprykę, na przykład przygotowując doskonały ajwar. Prosty przepis kuchni serbskiej, warzywna pasta, choć niezbyt gęsta, przygotowana z pieczonych w piecu lub grillowanych papryk i bakłażana. Ajvar zawdzięcza swój charakterystyczny smak przypieczonej skórce warzyw, choć tę należy przed zmiksowaniem obrać. Lekko ostry w smaku, świetnie sprawdza się jako dodatek do wielu różnorodnych dań.

Zobacz też: Pomysły na doskonałe pesto

Nie możemy się od trzech dni powstrzymać i podjadamy z Mariuszem nasz ajwar z domowym chlebem orkiszowym. Trochę nieklasycznie, podobnie jak w przypadku samego sposobu przygotowania, bo w Serbii, po upieczeniu lub ugrillowaniu i obraniu, paprykę wiesza się w siatce i pozostawia do odsączenia z nadmiaru wody, a potem mieli z upieczonym, obranym bakłażanem w maszynce do mięsa i dusi w garnku z dodatkiem oliwy i przypraw. Przygotowując ajvar na zimę, do słoików, warto, przed dodaniem, zeszklić czosnek na oliwie, żeby całość nie zgorzkniała po pasteryzacji. U mnie ajwar będzie robiony w niedużych ilościach, więc czosnek wykorzystam świeży. Nie będę dosładzać mojej pasty i dołożę trochę chili w proszku, dla delikatnej ostrości. Jeśli macie świeżą, ostrą papryczkę, śmiało upieczcie ją z pozostałymi warzywami i dołóżcie do masy po obraniu. Podobno łagodny ajwar jest popularniejszy od ostrego – ciekawa jestem, jaką wersję Wy bardziej polubicie :).

Zobacz też
Spaghetti alla puttanesca

Ajwar

Ajwar

Ajwar lub ajvar - doskonała pasta z czerwonej papryki, bakłażana i czosnku, z dodatkiem oliwy z oliwek i odrobiny octu, doprawiona solą, pieprzem i odrobiną chili. Świetna pasta paprykowa z kuchni serbskiej. 
5 od 1 vote
Przygotowanie: 10 min
Gotowanie: 45 min
Razem: 55 min
Kategoria: Półprodukt
Kuchnia: Serbska
Przepis na: ajwar
Liczba porcji: 2 słoiczki po ok. 300 ml
Kalorie: 47kcal

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 2 czerwone papryki (ugrillowana w całości na grillu)
  • 1 bakłażan (nieduży; umyty, gęsto ponakłuwany widelcem, ugrillowany w całości na grillu)
  • 1-2 ząbki czosnku (przeciśnięty przez praskę)
  • 1,5 łyżka łyżeczki octu winnego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 szczypta chili
  • 1 szczypta soli
  • czarny pieprz (świeżo zmielony)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.


LUBISZ PRZEPISY DOROTY?


Poznaj proste sposoby na smaczne, zdrowsze jedzenie na co dzień! Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, owoców, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Seria Superfood Doroty Kamińskiej

Obejrzyj moje książki i e-booki, w których pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze roślinne superskładnikami.

Możesz obejrzeć jak wyglądają w środku, a do kupienia są WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym!

Jak zrobić

  • Obieram wystudzone papryki i bakłażan ze skórki, kroję na mniejsze kawałki.
  • Wszystkie składniki umieszczam w blenderze i miksuję na najniższych obrotach, do uzyskania półpłynnej konsystencji (nie na gładką masę).
  • Przechowuję ajwar w lodówce, w przykrytym pojemniku, do 1 tygodnia. Można też zrobić go więcej, na zapas, umieszczając po zmiksowaniu w garnku, częściowo odparowując na niewielkim ogniu, żeby oliwa wypłynęła na wierzch i pasteryzując w słoikach.

Przydatne przepisy i poradniki

Wartości odżywcze

Serving: 100g | Kalorie: 47kcal (2%) | Carbohydrates: 5g (2%) | Fat: 2g (3%) | Sód: 9mg | Potas: 198mg (6%) | Fiber: 2g (8%) | Cukier: 3g (3%) | Witamina A: 1255IU (25%) | Witamina C: 52.1mg (63%) | Wapń: 9mg (1%) | Żelazo: 0.3mg (2%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub haszag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Do czego, poza pieczywem, pasuje ajwar? Świetnie nada się jako dodatek do mięs czy ryb z grilla lub piekarnika. Można poeksperymentować i dołożyć go do ugotowanego ryżu, makaronu, kaszy czy soczewicy lub ciecierzycy. A Wy, z czym go zjecie?

Ajwar
Ajwar
2 komentarze
  • My chyba wybieramy wersję nieco bardziej pikantną, więc tym bardziej podoba nam się Twoja propozycja. Świetny pomysł, by w środku zimy wybrać się w kulinarną podróż do Serbii. Miałaś kiedyś okazję odwiedzić ten kraj? 🙂

    • Super :D. Byłam 10 lat temu służbowo w Belgradzie i pamiętam go jako zniszczone miasto widziane z okna taksówki. Niestety nie miałam czasu na zwiedzanie, więc podróż kulinarna do Serbii jeszcze przede mną :D.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2009-2019 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Polecam: FOTOGRAFIA ŚLUBNA i FOTOGRAF PODRÓŻNIK | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom