Ajwar

5/5 (7)

Kiedy kończy się sezon pomidorowy, pora maksymalnie wykorzystywać paprykę, na przykład przygotowując doskonały ajwar. Prosty przepis kuchni serbskiej, warzywna pasta, choć niezbyt gęsta, przygotowana z pieczonych w piecu lub grillowanych papryk i bakłażana. Ajvar zawdzięcza swój charakterystyczny smak przypieczonej skórce warzyw, choć tę należy przed zmiksowaniem obrać. Lekko ostry w smaku, świetnie sprawdza się jako dodatek do wielu różnorodnych dań.

Zobacz też: Pomysły na doskonałe pesto

Nie możemy się od trzech dni powstrzymać i podjadamy z Mariuszem nasz ajwar z domowym chlebem orkiszowym. Trochę nieklasycznie, podobnie jak w przypadku samego sposobu przygotowania, bo w Serbii, po upieczeniu lub ugrillowaniu i obraniu, paprykę wiesza się w siatce i pozostawia do odsączenia z nadmiaru wody, a potem mieli z upieczonym, obranym bakłażanem w maszynce do mięsa i dusi w garnku z dodatkiem oliwy i przypraw. Przygotowując ajvar na zimę, do słoików, warto, przed dodaniem, zeszklić czosnek na oliwie, żeby całość nie zgorzkniała po pasteryzacji. U mnie ajwar będzie robiony w niedużych ilościach, więc czosnek wykorzystam świeży. Nie będę dosładzać mojej pasty i dołożę trochę chili w proszku, dla delikatnej ostrości. Jeśli macie świeżą, ostrą papryczkę, śmiało upieczcie ją z pozostałymi warzywami i dołóżcie do masy po obraniu. Podobno łagodny ajwar jest popularniejszy od ostrego – ciekawa jestem, jaką wersję Wy bardziej polubicie :).

Ajwar

Liczba porcji2 słoiczki po ok. 300 ml
Czas przygotowania i oczekiwania10 min
Czas gotowania45 min
Całkowity czas55 min
Przepis autorski Dorota Kamińska | DorotaKaminska.pl
Ajwar lub ajvar - doskonała pasta z czerwonej papryki, bakłażana i czosnku, z dodatkiem oliwy z oliwek i odrobiny octu, doprawiona solą, pieprzem i odrobiną chili. Świetna pasta paprykowa z kuchni serbskiej.

W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 2 czerwone papryki (ugrillowana w całości na grillu)
  • 1 bakłażan (nieduży; umyty, gęsto ponakłuwany widelcem, ugrillowany w całości na grillu)
  • 1-2 Ząbki czosnku (przeciśnięty przez praskę)
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1,5 łyżeczki octu winnego
  • szczypta chili
  • szczypta soli
  • czarny pieprz (świeżo zmielony)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

Lubisz przepisy Doroty? Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Moje porady

  1. Jak pasteryzować słoiki

Ajwar - Jak zrobić

Krok 1
Obieram wystudzone papryki i bakłażan ze skórki, kroję na mniejsze kawałki.
Krok 2
Wszystkie składniki umieszczam w blenderze i miksuję na najniższych obrotach, do uzyskania półpłynnej konsystencji (nie na gładką masę).
Krok 3
Przechowuję ajwar w lodówce, w przykrytym pojemniku, do 1 tygodnia. Można też zrobić go więcej, na zapas, umieszczając po zmiksowaniu w garnku, częściowo odparowując na niewielkim ogniu, żeby oliwa wypłynęła na wierzch i pasteryzując w słoikach.

Obserwuj mnie @dorotakaminska na Instagramie, Twitterze i Pinterest.

Do czego, poza pieczywem, pasuje ajwar? Świetnie nada się jako dodatek do mięs czy ryb z grilla lub piekarnika. Można poeksperymentować i dołożyć go do ugotowanego ryżu, makaronu, kaszy czy soczewicy lub ciecierzycy. A Wy, z czym go zjecie?

Ajwar
Ajwar

Podoba Ci się? Oceń lub zostaw komentarz 🙂

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

2 komentarze
  1. My chyba wybieramy wersję nieco bardziej pikantną, więc tym bardziej podoba nam się Twoja propozycja. Świetny pomysł, by w środku zimy wybrać się w kulinarną podróż do Serbii. Miałaś kiedyś okazję odwiedzić ten kraj? 🙂

    1. Super :D. Byłam 10 lat temu służbowo w Belgradzie i pamiętam go jako zniszczone miasto widziane z okna taksówki. Niestety nie miałam czasu na zwiedzanie, więc podróż kulinarna do Serbii jeszcze przede mną :D.

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)