Przepiórki z sosem z róży

Są okazje mniej lub bardziej uroczyste, świąteczne dania lub kolacja dla dwojga. A gdy jest to kolacja zaręczynowa, warto podać nietypowe danie, prawdziwy kulinarny afrodyzjak: przepiórki z sosem z róży. Jeśli czytaliście książkę lub oglądaliście film „Przepiórki w płatkach róży”, na pewno znacie ich magiczne działanie ;). Postarałam się odtworzyć książkową recepturę, choć bez dodatku kasztanów, które zastąpiłam rodzimą dynią, upieczoną i zmiksowaną na aromatyczne puree. W smaku przypominające drób, a jednak inne, rzadziej spotykane, bardziej eleganckie. Dawniej dzikie, dziś z hodowli, przepiórki można kupić w większych spożywczych marketach. Ciekawa jestem, czy przypadną Wam do gustu.

Zobacz też: Więcej przepisów na niedzielny obiad

W powieści autorstwa Laury Esquivel główna bohaterka, Tita de la Garza, smaży przyprawione solą i pieprzem przepiórki na maśle, a jako dodatek przygotowuje wyjątkowy sos: utarte płatki róży, czosnek, anyż i zmielone, gotowane kasztany, są bazą dania, które podbije podniebienia i pobudzi zmysły…

Moje przepiórki z sosem z róży, bez kasztanów, przygotowałam, dusząc je w wywarze. To bezpieczniejsza metoda, gdy robi się je po raz pierwszy: mięso można upiec, ale łatwo o zbyt dużą suchość. Nie chciałam owijać ich plasterkami boczku, bo to mało romantyczny składnik i niech poczeka na inną okazję niż kolacja zaręczynowa :).

Dla bezpieczeństwa nadziałam przepiórki jabłkami, żurawiną i migdałami, żeby nawilżyć mięso od środka. Sos zrobiłam bez dodatku kasztanów, za to z likierem o smaku dzikiej róży. A może sprawdziłby się tu likier pomarańczowy? Dajcie znać, jeśli się na niego zdecydujecie.

5 od 1 osoby
Przepiórki z sosem z róży
Przepiórki z sosem z róży
Przygotowanie
5 min
Czas gotowania
40 min
Całkowity czas
45 min
 
Przepiórki z sosem z róży, z konfitury z płatków róż, likierem o smaku dzikiej róży, chili i anyżem, duszone w wywarze warzywnym i nadziewane jabłkiem z żurawiną i migdałami. Najlepsze przepiórki z różą.
Danie: Danie główne
Kuchnia: Polska
Liczba kalorii: 564 kcal
Autorka: Dorota Kamińska
Liczba porcji: 2
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
Mięso
  • 2 przepiórki bez podrobów
  • 1-2 ząbki czosnku
  • szczypta chili
  • 1 jabłko
  • 2 łyżeczki żurawiny
  • 2 łyżeczki blanszowanych, siekanych migdałów
  • klarowane masło (do obsmażenia)
  • ½ szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 1 kieliszek likieru o smaku dzikiej róży
  • sól, pieprz
  • 2 gałązki tymianku (opcjonalnie)
Sos z róży
  • 4 łyżki konfitury z płatków róży
  • ½ kieliszka likieru o smaku dzikiej róży
  • sok z ½ małej cytryny lub limonki
  • 1 łyżeczka nasion anyżu lub mielonego cynamonu
  • 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki miodu (opcjonalnie)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



Lubisz przepisy Doroty?

Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Przepiórki z sosem z róży - przepis i film wideo

Moje porady

Przydatne poradniki:

  1. Jak zrobić masło klarowane
  2. Jak zrobić puree z dyni
Przepiórki z sosem z róży - Jak zrobić
Przepiórki
  1. Mięso nacieram w środku i na zewnątrz solą, pieprzem, chili i czosnkiem. Do środka wkładam kawałki jabłka, żurawinę, migdały oraz tymianek. Można odstawić przepiórki, pod przykryciem, na 30 minut, a nawet kilka godzin, do lodówki.
  2. Obsmażam przepiórki na klarowanym maśle, ze wszystkich stron, na sporym ogniu, na złoto-brązowy kolor. W trudniej dostępnych miejscach skórkę można zrumienić gazowym palnikiem.
  3. Mieszam bulion z likierem i zalewam mięso. Na minimalnym ogniu duszę przez ok. 30 minut.
  4. Wyjmuję przepiórki i trzymam w szczelnym pojemniku, żeby zachowały ciepło.
Sos z róży
  1. Do sosu pozostałego z duszenia przepiórek dodaję konfiturę z róży wymieszaną z likierem, anyżem i sokiem z cytryny. Zagotowuję.
  2. Zmniejszam ogień do minimum. W małej miseczce mieszam skrobię z kilkoma łyżkami sosu, dokładnie rozcierając.
  3. Dodaję mączną mieszankę do sosu, dokładnie mieszam i gotuję jeszcze chwilę, do zgęstnienia.
  4. Serwuję przepiórki z sałatką oraz puree, np. z ziemniaków, dyni lub batatów, z dodatkiem sosu i migdałów uprażonych na suchej patelni.
Wartości odżywcze
Przepiórki z sosem z róży
Wielkość porcji (150 g)
Liczba kalorii 564 kcal Kalorie z tłuszczów 126 kcal
% dziennego zapotrzebowania*
Tłuszcze ogółem 14g 22%
Tłuszcze nasycone 3g 15%
Cholesterol 76mg 25%
Sód 306mg 13%
Potas 415mg 12%
Węglowodany ogółem 68g 23%
Błonnik 3g 12%
Cukry 50g
Białko 21g 42%
Witamina A 9.1%
Witamina C 23.8%
Wapń 6.4%
Żelazo 31.3%
* Zalecany % dziennego spożycia dla diety 2000 kcal. Pamiętaj, że rzeczywiste zapotrzebowanie na kalorie oblicza się indywidualnie dla danej osoby i zależy ono od wielu czynników, np. wieku, płci, codziennej aktywności fizycznej, stanu zdrowia, przebytych chorób czy przyjmowanych leków.

Masz Instagram?

Dodaj mnie do obserwowanych @dorotakaminska i zrób zdjęcie potrawy, tagując #dorotakaminska.

Marzy mi się przygotowanie ich w wersji jeszcze bardziej zbliżonej do magicznego, książkowego dania. I choć opisana w książce receptura nie była może precyzyjna, to przecież nie da się skrupulatnie odmierzyć składników pełnej uniesień miłości.

Dajcie znać w komentarzach, czy przepiórki z sosem z róży przypadły Wam do gustu :).

Przepiórki z sosem z róży
Przepiórki z sosem z róży

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

2 komentarze

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)