Kogel mogel przepis | Dorota Kamińska

Kogel mogel

Kogel mogel

Dawno temu moja babcia ucierała go ręcznie za pomocą łyżki. Przyrządzany z wiejskich jajek, kogel mogel miał cudowny, żółty kolor. Nawet mocne i długotrwałe ucieranie nie pozwalało nadać im jasnej, niemal białej barwy. Z kolei mama miksowała go za pomocą miksera. Dzięki temu cukier rozpuszczał się dokładniej, a całość była fantastycznie puszysta. W wersji dla dorosłych dolewała pod koniec miksowania spirytus. Pokażę Wam dziś, jak zrobić kogel mogel najlepszy i co, opcjonalnie, można do niego dodać. Ciekawa jestem, czy u Was w domu też mówiło się „kogiel mogiel” :).

Zobacz też: Najlepsze przepisy na desery

Przyrządzając kogel mogel warto pamiętać, że ludzki organizm nie trawi surowego białka. O ile dorosły człowiek może je raz na jakiś czas zjeść na surowo, dzieciom zaleca się lekkostrawne posiłki. Dlatego dla najmłodszych najlepsza będzie wersja z samych żółtek. Jeśli chcecie dodać białko, koniecznie ubijcie całość na ciepło. Podgrzanie jajka to także sprawdzony sposób na jego bezpieczniejsze spożycie. Nadal zachowują się w nim wtedy korzystne dla zdrowia substancje odżywcze, a likwidacji ulega salmonella.

Zdrowo, ale nie w nadmiarze

Żółtko jajka, zwłaszcza surowe lub lekko podgrzane, zawiera witaminę D, której szczególnie brakuje, gdy nadchodzą pochmurne, krótkie dni. Do dziś uważa się także, że jest dobre na gardło. Przyznam jednak, że nie szukałam nigdy dowodów naukowych, które mogłyby to potwierdzić. Chyba po prostu wolę wierzyć, że kilka łyżek kogla-mogla zjedzonych powoli sprawi, że kaszel minie. Może to kwestia natłuszczenia? Ciekawa jestem, czy Wy wiecie o tym coś więcej.

Kogel mogel

Kogel mogel

Klasyczny kogel mogel czyli żółtko utarte z cukrem. Oraz opcjonalne dodatki, dzięki którym nabierze nietypowego smaku.
3.78 from 9 votes
Przygotowanie: 5 minutes
Gotowanie: 10 minutes
Razem: 15 minutes
Kategoria: Deser
Kuchnia: Polska
Przepis na: kogel mogel, kogiel mogiel
Liczba porcji: 1
Kalorie: 132kcal

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 1 żółtko
  • 3 łyżeczki cukru
  • ½-1 białko (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka soku z cytryny, rumu, wódki lub spirytusu (opcjonalnie; do wyboru)
  • łyżeczki ekstraktu z wanilii (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka kakao (opcjonalnie)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



LUBISZ PRZEPISY DOROTY?


Poznaj proste sposoby na smaczne, zdrowsze jedzenie na co dzień! Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, owoców, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Seria Superfood Doroty Kamińskiej

Obejrzyj moje książki i e-booki, w których pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze roślinne superskładnikami.

Możesz obejrzeć jak wyglądają w środku, a do kupienia są WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym!

Jak zrobić

  • Żółtka ucieram z cukrem za pomocą miksera w wysokim naczyniu odpornym na uderzenia ubijaków lub łyżeczką w kubku. Najlepiej niemal do białości, choć przy porządnie żółtych jajach wiejskich nie będzie to możliwe ;).
    Polecam ucieranie nad garnkiem z kąpielą wodną, dzięki czemu żółtko się podgrzeje, a cukier łatwiej rozpuści.
  • Stopniowo dodaję lekko rozkłócone widelcem białko, cały czas miksując, do uzyskania pożądanej konsystencji.
  • Dodaję kakao, wanilię i sok z cytryny lub alkohol. Ubijam jeszcze chwilę i serwuję.

Przydatne przepisy i poradniki

  1. Przed rozbiciem jajko musi być umyte i wyparzone.

Wartości odżywcze

Serving: 80g | Calories: 132kcal (7%) | Carbohydrates: 14g (5%) | Protein: 4g (8%) | Fat: 4g (6%) | Saturated Fat: 1g (6%) | Cholesterol: 195mg (65%) | Sodium: 34mg (1%) | Sugar: 12g (13%) | Vitamin A: 260IU (5%) | Calcium: 23mg (2%) | Iron: 0.5mg (3%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub haszag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

W kubeczku czy przezroczystym kieliszku – jak zaserwujecie?

Kogiel mogiel
Kogiel mogiel

Bardzo jestem ciekawa, jakie wspomnienia przywołuje u Was „kogiel mogiel”. Dajcie koniecznie znać w komentarzach i napiszcie, jak go przyrządziliście. Może polecicie jakieś inne dodatki smakowe?

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

1 komentarz
  1. U mnie też kogiel mogiel- na wschodzie i w części Polski centralnej obowiązywała miękka wymowa sylaby ge- jako gie – historycznie włączona w proces spolszczenia słów typu : inteligencja, ewangelia, geometria, geniusz, generał. Przepraszam za wykład ale to mój „konik” i nie mogę się powstrzymać. Cichutko dodam, że taka wymowa przechowała się w rodzinach inteligienckich w innych rejonach kraju. Pozdrawiam

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)