Kogel mogel

Kogel mogel
Jeszcze nikt nie ocenił. Może Ty zaczniesz? Na końcu wpisu możesz przyznać gwiazdki.

Dawno temu moja babcia ucierała go ręcznie za pomocą łyżki. Przyrządzany z wiejskich jajek, kogel mogel miał cudowny, żółty kolor. Nawet mocne i długotrwałe ucieranie nie pozwalało nadać im jasnej, niemal białej barwy. Z kolei mama miksowała go za pomocą miksera. Dzięki temu cukier rozpuszczał się dokładniej, a całość była fantastycznie puszysta. W wersji dla dorosłych dolewała pod koniec miksowania spirytus. Pokażę Wam dziś, jak zrobić kogel mogel najlepszy i co, opcjonalnie, można do niego dodać. Ciekawa jestem, czy u Was w domu też mówiło się „kogiel mogiel” :).

Zobacz też: Najlepsze przepisy na desery

Przyrządzając kogel mogel warto pamiętać, że ludzki organizm nie trawi surowego białka. O ile dorosły człowiek może je raz na jakiś czas zjeść na surowo, dzieciom zaleca się lekkostrawne posiłki. Dlatego dla najmłodszych najlepsza będzie wersja z samych żółtek. Jeśli chcecie dodać białko, koniecznie ubijcie całość na ciepło. Podgrzanie jajka to także sprawdzony sposób na jego bezpieczniejsze spożycie. Nadal zachowują się w nim wtedy korzystne dla zdrowia substancje odżywcze, a likwidacji ulega salmonella.

Zdrowo, ale nie w nadmiarze

Żółtko jajka, zwłaszcza surowe lub lekko podgrzane, zawiera witaminę D, której szczególnie brakuje, gdy nadchodzą pochmurne, krótkie dni. Do dziś uważa się także, że jest dobre na gardło. Przyznam jednak, że nie szukałam nigdy dowodów naukowych, które mogłyby to potwierdzić. Chyba po prostu wolę wierzyć, że kilka łyżek kogla-mogla zjedzonych powoli sprawi, że kaszel minie. Może to kwestia natłuszczenia? Ciekawa jestem, czy Wy wiecie o tym coś więcej.

5 od 1 osoby
Kogel mogel
Kogel mogel
Przygotowanie
5 min
Czas gotowania
10 min
Całkowity czas
15 min
 

Klasyczny kogel mogel czyli żółtko utarte z cukrem. Oraz opcjonalne dodatki, dzięki którym nabierze nietypowego smaku.

Danie: Deser
Kuchnia: Polska
Przepis na: kogel mogel, kogiel mogiel
Liczba kalorii: 132 kcal
Liczba porcji: 1
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
  • 1 żółtko
  • 3 łyżeczki cukru
  • ½-1 białko (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka soku z cytryny, rumu, wódki lub spirytusu (opcjonalnie; do wyboru)
  • łyżeczki ekstraktu z wanilii (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka kakao (opcjonalnie)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



Lubisz przepisy Doroty?

Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Moje porady
  1. Przed rozbiciem jajko musi być umyte i wyparzone.
Kogel mogel - Jak zrobić
  1. Żółtka ucieram z cukrem za pomocą miksera w wysokim naczyniu odpornym na uderzenia ubijaków lub łyżeczką w kubku. Najlepiej niemal do białości, choć przy porządnie żółtych jajach wiejskich nie będzie to możliwe ;).

    Polecam ucieranie nad garnkiem z kąpielą wodną, dzięki czemu żółtko się podgrzeje, a cukier łatwiej rozpuści.

  2. Stopniowo dodaję lekko rozkłócone widelcem białko, cały czas miksując, do uzyskania pożądanej konsystencji.

  3. Dodaję kakao, wanilię i sok z cytryny lub alkohol. Ubijam jeszcze chwilę i serwuję.

Wartości odżywcze
Kogel mogel
Wielkość porcji (80 g)
Liczba kalorii 132 kcal Kalorie z tłuszczów 36 kcal
% dziennego zapotrzebowania*
Tłuszcze ogółem 4g 6%
Tłuszcze nasycone 1g 5%
Cholesterol 195mg 65%
Sód 34mg 1%
Węglowodany ogółem 14g 5%
Cukry 12g
Białko 4g 8%
Witamina A 5.2%
Wapń 2.3%
Żelazo 2.7%
* Zalecany % dziennego spożycia dla diety 2000 kcal. Pamiętaj, że rzeczywiste zapotrzebowanie na kalorie oblicza się indywidualnie dla danej osoby i zależy ono od wielu czynników, np. wieku, płci, codziennej aktywności fizycznej, stanu zdrowia, przebytych chorób czy przyjmowanych leków.

Masz Instagram?

Dodaj mnie do obserwowanych @dorotakaminska i zrób zdjęcie potrawy, tagując #dorotakaminska.

W kubeczku czy przezroczystym kieliszku – jak zaserwujecie?

Bardzo jestem ciekawa, jakie wspomnienia przywołuje u Was „kogiel mogiel”. Dajcie koniecznie znać w komentarzach i napiszcie, jak go przyrządziliście. Może polecicie jakieś inne dodatki smakowe?

Podoba Ci się? Oceń lub zostaw komentarz 🙂

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

Brak komentarzy

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)