fbpx
Czytasz właśnie
Kogel mogel

Kogel mogel

Kogel mogel

Dawno temu moja babcia ucierała go ręcznie za pomocą łyżki. Przyrządzany z wiejskich jajek, kogel mogel miał cudowny, żółty kolor. Nawet mocne i długotrwałe ucieranie nie pozwalało nadać im jasnej, niemal białej barwy. Z kolei mama miksowała go za pomocą miksera. Dzięki temu cukier rozpuszczał się dokładniej, a całość była fantastycznie puszysta. W wersji dla dorosłych dolewała pod koniec miksowania spirytus. Pokażę Wam dziś, jak zrobić kogel mogel najlepszy i co, opcjonalnie, można do niego dodać. Ciekawa jestem, czy u Was w domu też mówiło się „kogiel mogiel” :).

Zobacz też: Najlepsze przepisy na desery

Przyrządzając kogel mogel warto pamiętać, że ludzki organizm nie trawi surowego białka. O ile dorosły człowiek może je raz na jakiś czas zjeść na surowo, dzieciom zaleca się lekkostrawne posiłki. Dlatego dla najmłodszych najlepsza będzie wersja z samych żółtek. Jeśli chcecie dodać białko, koniecznie ubijcie całość na ciepło. Podgrzanie jajka to także sprawdzony sposób na jego bezpieczniejsze spożycie. Nadal zachowują się w nim wtedy korzystne dla zdrowia substancje odżywcze, a likwidacji ulega salmonella.

Zdrowo, ale nie w nadmiarze

Żółtko jajka, zwłaszcza surowe lub lekko podgrzane, zawiera witaminę D, której szczególnie brakuje, gdy nadchodzą pochmurne, krótkie dni. Do dziś uważa się także, że jest dobre na gardło. Przyznam jednak, że nie szukałam nigdy dowodów naukowych, które mogłyby to potwierdzić. Chyba po prostu wolę wierzyć, że kilka łyżek kogla-mogla zjedzonych powoli sprawi, że kaszel minie. Może to kwestia natłuszczenia? Ciekawa jestem, czy Wy wiecie o tym coś więcej.

Zobacz też
Sernik z marcepanem

Kogel mogel

Kogel mogel

Klasyczny kogel mogel czyli żółtko utarte z cukrem. Oraz opcjonalne dodatki, dzięki którym nabierze nietypowego smaku.
4.59 from 12 votes
Przygotowanie: 5 minutes
Gotowanie: 10 minutes
Razem: 15 minutes
Kategoria: Deser
Kuchnia: Polska
Przepis na: kogel mogel, kogiel mogiel
Liczba porcji: 1
Kalorie: 132kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 1 żółtko
  • 3 łyżeczki cukru
  • ½-1 białko (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka soku z cytryny, rumu, wódki lub spirytusu (opcjonalnie; do wyboru)
  • łyżeczki ekstraktu z wanilii (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka kakao (opcjonalnie)

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

  1. Przed rozbiciem jajko musi być umyte i wyparzone.

Jak zrobić

  • Żółtka ucieram z cukrem za pomocą miksera w wysokim naczyniu odpornym na uderzenia ubijaków lub łyżeczką w kubku. Najlepiej niemal do białości, choć przy porządnie żółtych jajach wiejskich nie będzie to możliwe ;).
    Polecam ucieranie nad garnkiem z kąpielą wodną, dzięki czemu żółtko się podgrzeje, a cukier łatwiej rozpuści.
  • Stopniowo dodaję lekko rozkłócone widelcem białko, cały czas miksując, do uzyskania pożądanej konsystencji.
  • Dodaję kakao, wanilię i sok z cytryny lub alkohol. Ubijam jeszcze chwilę i serwuję.

Wartości odżywcze

Wielkość porcji: 80g | Kalorie: 132kcal (7%) | Węglowodany: 14g (5%) | Białko: 4g (8%) | Tłuszcze: 4g (6%) | Tłuszcze nasycone: 1g (6%) | Cholesterol: 195mg (65%) | Sód: 34mg (1%) | Cukier: 12g (13%) | Witamina A: 260IU (5%) | Wapń: 23mg (2%) | Żelazo: 0.5mg (3%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

W kubeczku czy przezroczystym kieliszku – jak zaserwujecie?

Kogiel mogiel
Kogiel mogiel

Bardzo jestem ciekawa, jakie wspomnienia przywołuje u Was „kogiel mogiel”. Dajcie koniecznie znać w komentarzach i napiszcie, jak go przyrządziliście. Może polecicie jakieś inne dodatki smakowe?

2 komentarze
  • 3 łyżeczki białego cukru na 1 żółtko?
    Nie wiem, czy ta potrawa będzie zdrowa. Wszędzie zalecają unikanie cukru.
    Mój dziadek wypijał jaja (takie wiejskie, prawdziwe) na surowo bez żadnych dodatków.
    Nie wiem, czy te ze sklepu da się wypić?
    A co z salmonellą?

  • U mnie też kogiel mogiel- na wschodzie i w części Polski centralnej obowiązywała miękka wymowa sylaby ge- jako gie – historycznie włączona w proces spolszczenia słów typu : inteligencja, ewangelia, geometria, geniusz, generał. Przepraszam za wykład ale to mój „konik” i nie mogę się powstrzymać. Cichutko dodam, że taka wymowa przechowała się w rodzinach inteligienckich w innych rejonach kraju. Pozdrawiam

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom