Bardzo podobny do klasycznego, ale z o wiele większą zawartością pietruszki niż sugerowana przeze mnie w innym przepisie porcja. Dzięki temu hummus z natką pietruszki wychodzi cudownie zielony! Można dekorować nim wędliny i kanapki lub po prostu serwować jako dodatek do różnych przekąsek. Zobaczcie jak zrobić hummus z pietruszką.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 400 g suchej ciecierzycy (lub 2 puszki gotowanej, po ok. 450 g każda; suchą ciecierzycę należy namoczyć przed gotowaniem)
- 2-4 łyżki pasty tahini (można zastąpić masłem orzechowym lub z nerkowców z dodatkiem 1 łyżki miodu, albo połówką dojrzałego awokado)
- 2 ząbki czosnku (przeciśnięty przez praskę)
- ½ łyżeczki soli
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- 4 łyżki soku z limonki (można zastąpić sokiem z cytryny)
- 1 pęczek natki pietruszki (świeża, drobno posiekana)
- 1 szczypta chili lub papryki w proszku (opcjonalnie)
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Przydatne przepisy i poradniki
- Jak ugotować ciecierzycę
- Jak zrobić pastę tahini
Jak zrobić
- Suchą ciecierzycę gotuję do miękkości przez ok. 1,5 godziny (Wcześniej zalewam na noc wodą i odstawiam na 8-14 godzin lub, w trybie przyspieszonym, namaczam w wodzie przykrywającej z zapasem ziarna i od razu zagotowuję całość, a następnie, na dużym ogniu, gotuję jeszcze przez 2-3 minuty i zdejmuję z ognia. Pod przykryciem, w temperaturze pokojowej, ciecierzyca musi moczyć się w garnku przez 1 godzinę). Ugotowaną i wystudzoną ciecierzycę odcedzam, i zachowuję wodę pozostałą z gotowania.Ciecierzycę z puszki odcedzam, zachowując zalewę.
- Do dekoracji odkładam część listków i kawałek limonki. Wszystkie składniki hummusu, oprócz oliwy, umieszczam w blenderze i miksuję, pulsacyjnie, do uzyskania możliwie najgładszej konsystencji.
- Miksuję nadal, dolewając stopniowo oliwę. Można regulować gęstość hummusu, dodając wodę pozostałą z gotowania ciecierzycy.
- Przekładam hummus do miseczki, dekoruję i serwuję.