Hummus z natką pietruszki

Hummus z natką pietruszki

Bardzo podobny do klasycznego, ale z o wiele większą zawartością pietruszki niż sugerowana przeze mnie w innym przepisie porcja. Dzięki temu hummus z natką pietruszki wychodzi cudownie zielony! Można dekorować nim wędliny i kanapki lub po prostu serwować jako dodatek do różnych przekąsek. Zobaczcie jak zrobić hummus z pietruszką.

5 od 1 osoby
Hummus z natką pietruszki
Hummus z natką pietruszki
Przygotowanie
1 godz. 30 min
Czas gotowania
1 godz. 30 min
Całkowity czas
10 godz. 40 min
 

Zielony hummus z natką pietruszki czyli pasta z ciecierzycy i natki pietruszki. Zmiksowana z dodatkiem czosnku, soku z limonki i oliwy z oliwek.

Danie: Półprodukt
Kuchnia: Afrykańska, Arabska, Egipska
Przepis na: hummus z natką pietruszki, zielony hummus
Liczba kalorii: 302 kcal
Liczba porcji: 8 osób
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
  • 400 g suchej ciecierzycy (lub 2 puszki gotowanej, po ok. 450 g każda; suchą ciecierzycę należy namoczyć przed gotowaniem)
  • 2-4 łyżki pasty tahini (można zastąpić masłem orzechowym lub z nerkowców z dodatkiem 1 łyżki miodu, albo połówką dojrzałego awokado)
  • 2 ząbki czosnku (przeciśnięty przez praskę)
  • ½ łyżeczki soli
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • 4 łyżki soku z limonki (można zastąpić sokiem z cytryny)
  • 1 pęczek natki pietruszki (świeża, drobno posiekana)
  • 1 szczypta chili lub papryki w proszku (opcjonalnie)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



Lubisz przepisy Doroty?

Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Hummus z natką pietruszki - Jak zrobić
  1. Suchą ciecierzycę gotuję do miękkości przez ok. 1,5 godziny (Wcześniej zalewam na noc wodą i odstawiam na 8-14 godzin lub, w trybie przyspieszonym, namaczam w wodzie przykrywającej z zapasem ziarna i od razu zagotowuję całość, a następnie, na dużym ogniu, gotuję jeszcze przez 2-3 minuty i zdejmuję z ognia. Pod przykryciem, w temperaturze pokojowej, ciecierzyca musi moczyć się w garnku przez 1 godzinę). Ugotowaną i wystudzoną ciecierzycę odcedzam, i zachowuję wodę pozostałą z gotowania.

    Ciecierzycę z puszki odcedzam, zachowując zalewę.

  2. Do dekoracji odkładam część listków i kawałek limonki. Wszystkie składniki hummusu, oprócz oliwy, umieszczam w blenderze i miksuję, pulsacyjnie, do uzyskania możliwie najgładszej konsystencji.

  3. Miksuję nadal, dolewając stopniowo oliwę. Można regulować gęstość hummusu, dodając wodę pozostałą z gotowania ciecierzycy.
  4. Przekładam hummus do miseczki, dekoruję i serwuję.
Wartości odżywcze
Hummus z natką pietruszki
Wielkość porcji (115 g)
Liczba kalorii 302 kcal Kalorie z tłuszczów 135 kcal
% dziennego zapotrzebowania*
Tłuszcze ogółem 15g 23%
Tłuszcze nasycone 2g 10%
Sód 163mg 7%
Potas 502mg 14%
Węglowodany ogółem 32g 11%
Błonnik 9g 36%
Cukry 5g
Białko 10g 20%
Witamina A 12.7%
Witamina C 17.1%
Wapń 6.9%
Żelazo 21%
* Zalecany % dziennego spożycia dla diety 2000 kcal. Pamiętaj, że rzeczywiste zapotrzebowanie na kalorie oblicza się indywidualnie dla danej osoby i zależy ono od wielu czynników, np. wieku, płci, codziennej aktywności fizycznej, stanu zdrowia, przebytych chorób czy przyjmowanych leków.

Masz Instagram?

Dodaj mnie do obserwowanych @dorotakaminska i zrób zdjęcie potrawy, tagując #dorotakaminska.

Zielony hummus pietruszkowy
Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

Brak komentarzy

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)