fbpx
Czytasz właśnie
Hummus z natką pietruszki

Hummus z natką pietruszki

Hummus z natką pietruszki
Jeszcze nikt nie ocenił. Może Ty zaczniesz? Na końcu wpisu możesz przyznać gwiazdki.

Bardzo podobny do klasycznego, ale z o wiele większą zawartością pietruszki niż sugerowana przeze mnie w innym przepisie porcja. Dzięki temu hummus z natką pietruszki wychodzi cudownie zielony! Można dekorować nim wędliny i kanapki lub po prostu serwować jako dodatek do różnych przekąsek. Zobaczcie jak zrobić hummus z pietruszką.

Zielony hummus pietruszkowy

Hummus z natką pietruszki

Zielony hummus z natką pietruszki czyli pasta z ciecierzycy i natki pietruszki. Zmiksowana z dodatkiem czosnku, soku z limonki i oliwy z oliwek.
5 from 4 votes
Przygotowanie: 1 hour 30 minutes
Gotowanie: 1 hour 30 minutes
Moczenie ciecierzycy: 7 hours 40 minutes
Razem: 10 hours 40 minutes
Kategoria: Półprodukt
Kuchnia: Afrykańska, Arabska, Egipska
Przepis na: hummus z natką pietruszki, zielony hummus
Liczba porcji: 8 osób
Kalorie: 302kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 400 g suchej ciecierzycy (lub 2 puszki gotowanej, po ok. 450 g każda; suchą ciecierzycę należy namoczyć przed gotowaniem)
  • 2-4 łyżki pasty tahini (można zastąpić masłem orzechowym lub z nerkowców z dodatkiem 1 łyżki miodu, albo połówką dojrzałego awokado)
  • 2 ząbki czosnku (przeciśnięty przez praskę)
  • ½ łyżeczki soli
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • 4 łyżki soku z limonki (można zastąpić sokiem z cytryny)
  • 1 pęczek natki pietruszki (świeża, drobno posiekana)
  • 1 szczypta chili lub papryki w proszku (opcjonalnie)

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

Jak zrobić

  • Suchą ciecierzycę gotuję do miękkości przez ok. 1,5 godziny (Wcześniej zalewam na noc wodą i odstawiam na 8-14 godzin lub, w trybie przyspieszonym, namaczam w wodzie przykrywającej z zapasem ziarna i od razu zagotowuję całość, a następnie, na dużym ogniu, gotuję jeszcze przez 2-3 minuty i zdejmuję z ognia. Pod przykryciem, w temperaturze pokojowej, ciecierzyca musi moczyć się w garnku przez 1 godzinę). Ugotowaną i wystudzoną ciecierzycę odcedzam, i zachowuję wodę pozostałą z gotowania.
    Ciecierzycę z puszki odcedzam, zachowując zalewę.
  • Do dekoracji odkładam część listków i kawałek limonki. Wszystkie składniki hummusu, oprócz oliwy, umieszczam w blenderze i miksuję, pulsacyjnie, do uzyskania możliwie najgładszej konsystencji.
  • Miksuję nadal, dolewając stopniowo oliwę. Można regulować gęstość hummusu, dodając wodę pozostałą z gotowania ciecierzycy.
  • Przekładam hummus do miseczki, dekoruję i serwuję.

Wartości odżywcze

Wielkość porcji: 115g | Kalorie: 302kcal (15%) | Węglowodany: 32g (11%) | Białko: 10g (20%) | Tłuszcze: 15g (23%) | Tłuszcze nasycone: 2g (13%) | Sód: 163mg (7%) | Potas: 502mg (14%) | Błonnik: 9g (38%) | Cukier: 5g (6%) | Witamina A: 635IU (13%) | Witamina C: 14.1mg (17%) | Wapń: 69mg (7%) | Żelazo: 3.8mg (21%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!
Zielony hummus pietruszkowy

Podoba Ci się? Oceń lub zostaw komentarz 🙂

Zobacz komentarze (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom