fbpx
Czytasz właśnie
Tarta ze szpinakiem

Tarta ze szpinakiem

Tarta ze szpinakiem

Szpinak podany w taki sposób? Tak! Pyszna tarta ze szpinakiem. Zielone, świeże listki podduszone na patelni na maśle, z cebulką i czosnkiem, przerobione na szpinakową masę i wyrośnięte na kruchym cieście, na pianie z białek. Można wzbogacić jej smak dodatkiem kawałków piersi z kurczaka, delikatnie podsmażonej, dodanej do masy przed pieczeniem.

Zobacz też: Inne pomysły na potrawy wegetariańskie

Tarta ze szpinakiem

Tarta ze szpinakiem

Tarta ze szpinakiem na półkruchym cieście z mąki krupczatki, upieczona z masą z pianą z białek, dzięki której warstwa szpinaku jest puszysta i delikatna. Najlepsza tarta ze szpinakiem i dekoracją z wałeczków kruchego ciasta.
5 from 1 vote
Przygotowanie: 20 minutes
Gotowanie: 40 minutes
Razem: 1 hour
Kategoria: Danie główne
Kuchnia: Europejska
Przepis na: tarta ze szpinakiem
Liczba porcji: 12 osób
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

Półkruche ciasto

  • 2 szklanki mąki (najlepsza do kruchego ciasta będzie mąka krupczatka; najniższy indeks glikemiczny będzie można uzyskać z mąką orkiszową)
  • 5 łyżek śmietany
  • 1 jajko
  • ½ łyżeczki soli
  • 200 g masła (1 kostka)
  • 1 łyżka cukru (można zastąpić miodem lub ksylitolem)

Masa szpinakowa

  • 1,5 kg szpinaku
  • 3 jajka (oddzielone białka od żółtek)
  • 100 g sera feta
  • 1 ząbek czosnku (przeciśnięty przez praskę)
  • 1 cebula (drobno pokrojona)
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • masło (kilka łyżek)

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

Piana z białek - jak ubić

Jak zrobić

Ciasto

  • Rozpoczynam od przygotowania kruchego ciasta. W misce siekam mąkę z masłem. Dodaję cukier, sól, śmietanę i jajko, zagniatam ciasto.
  • Ciasto wykładam na foremce do tarty (można zostawić ¼ ciasta do ozdobienia wierzchu tarty) i podpiekam przez ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 °C.
  • W czasie pieczenia ciasta przygotowuję masę szpinakową. Na patelni na maśle podsmażam cebulę z czosnkiem. Odkładam na talerz.

Przygotowanie masy szpinakowej

  • Umyty szpinak osuszam i duszę pod przykryciem, aż zmniejszy objętość o połowę.
  • Odciskam nadmiar wody, odlewam, dodaję na patelnię masło, cebulę ze szpinakiem i ser feta. Duszę całość przez kilka minut, od czasu do czasu mieszając.
  • Dodaję 3 żółtka, mieszam całość aż do połączenia składników i zgęstnienia.
  • Doprawiam pieprzem i gałką muszkatołową.

Mieszanie masy szpinakowej z pianą z białek

  • Białka ze szczyptą soli ubijam na sztywną pianę, następnie delikatnie mieszam ze szpinakiem.

Wykładanie masy i pieczenie

  • Wykładam masę szpinakową na podpieczone ciasto (z wierzchu można ozdobić wałeczkami kruchego ciasta) i ponownie wstawiam do nagrzanego piekarnika.
  • Piekę ok. 20 minut w temperaturze 180 °C (nie otwieram drzwiczek w trakcie pieczenia!).
  • Podaję na ciepło lub na zimno, w obu wariantach smakuje wyśmienicie :).
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Smacznego!

15 komentarzy
  • Witaj,
    świetna stronka z przepisami, już kilka z nich wypróbowałam i jestem bardzo zadowolona (nie tylko ja ale mężuś też ;))
    Napisz proszę czy taką tartę można zrobić ze szpinakiem mrożonym? Jeśli tak to ile takiego szpinaku dać? Pozdrawiam serdecznie!

    • Można zrobić z mrożonym, ale najlepsza wyjdzie ze świeżego. Mrożonego potrzeba ok. 500 g. Dzięki za dobre słowo – cieszę się, że udaje się przygotowywać smaczne dania z moją pomocą :).

  • Kilka dni temu zrobiłam tartę i muszę przyznać, że jest przepyszna! Zniknęła jeszcze ciepła 🙂

    [img]http://pozytywnakuchnia.pl/files/2011/08/tarta.JPG[/img]

    • nigdy nie robiłam tarty, a bardzo nęci mnie ta ze szpinakiem…tak apetycznie wygląda. Błagam….podajcie w gramach dokładny przepis na ciasto – to bez jajka…i jeszcze jaka mąka najlepsza. Pozdrawiam 🙂

      • Z każdej mąki wyjdzie, a najbardziej kruche jest z samej krupczatki. Do ciasta bez jajek polecałabym jednak mąkę tortową, typ 450. Niestety nie wiem jaka będzie dokładna gramatura, bo operuję szklankami o objętości 250 ml, ale zawsze można przeliczyć na kalkulatorze kuchennym :). Każda mąka jest inna, dlatego jeśli ciasto w trakcie zagniatania okaże się za wilgotne, makę i tak trzeba będzie dosypać dodatkową. Konsystencja ciasta musi wyjść taka, żeby było miękkie, ale nie kleiło się do ręki.

  • Hej, właśnie trafiłam na twojego bloga. Jest genialny! Gratuluję!
    Natomiast zatrzymałam się przy tym przepisie, ponieważ sama przepadam za tartą w każdej postaci. Nie chcę żeby zabrzmiało jak krytyka, ale generalnie ciasto na tartę robi się bez jajka. Mąka najlepiej krupczatka, do tego zimne masło i odrobina wody. Ja dodaję jeszcze odrobinę przypraw już do ciasta, żeby nabrało wyrazu. Wychodzi miękkie i kruche. Z tym jajkiem to jest tak, że to właśnie wyróżnia ciasto na tartę, że jest baz jajka jak i ciasto na pierogi. Nigdy jajek do tych ciast. Polecam wypróbować. Pozdrawiam serdecznie.

    • Dziękuję Ci za komentarz i dobre słowo :). To stary przepis, chociaż w nowszej wersji mieszam mąkę tortową na pół z krupczatką albo daję tylko krupczatkę, jajka dodaję zawsze. Moje ciasto na tartę jest raczej takie samo jak zwykłe kruche ciasto. Będę musiała spróbować zrobić taką bezjajeczną, zobaczymy co z tego wyjdzie :).

  • Ja ze szpinaku to tylko szpinak z makaronem umiem robić 🙂 A jak już tak łądnie miałbym piec to bym się chyba rozleniwił i kupił francuskie ciasto w sklepie 🙂

    Próbowałaś kiedyś do szpinaku zamiast zwykłego pieprzu biały? – razem z gałką i czosnkiem moim zdaniem idealnie do tego pasuje. JA przynajmniej tak robie, i nawet jak ludzie mówią ze białego pieprzu nie trawią to jakoś jak im nie powiem że jest w środku to szpinak im bardzo smakuje 😛

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom