Tarta ze szpinakiem przepis | Dorota Kamińska

Tarta ze szpinakiem

Tarta ze szpinakiem

Szpinak podany w taki sposób? Tak! Pyszna tarta ze szpinakiem. Zielone, świeże listki podduszone na patelni na maśle, z cebulką i czosnkiem, przerobione na szpinakową masę i wyrośnięte na kruchym cieście, na pianie z białek. Można wzbogacić jej smak dodatkiem kawałków piersi z kurczaka, delikatnie podsmażonej, dodanej do masy przed pieczeniem.

Zobacz też: Inne pomysły na potrawy wegetariańskie

Tarta ze szpinakiem

Tarta ze szpinakiem

Tarta ze szpinakiem na półkruchym cieście z mąki krupczatki, upieczona z masą z pianą z białek, dzięki której warstwa szpinaku jest puszysta i delikatna. Najlepsza tarta ze szpinakiem i dekoracją z wałeczków kruchego ciasta.
0 from 0 votes
Przygotowanie: 20 minutes
Gotowanie: 40 minutes
Razem: 1 hour
Kategoria: Danie główne
Kuchnia: Europejska
Przepis na: tarta ze szpinakiem
Liczba porcji: 12 osób

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

Półkruche ciasto

  • 2 szklanki mąki (najlepsza do kruchego ciasta będzie mąka krupczatka; najniższy indeks glikemiczny będzie można uzyskać z mąką orkiszową)
  • 5 łyżek śmietany
  • 1 jajko
  • ½ łyżeczki soli
  • 200 g masła (1 kostka)
  • 1 łyżka cukru (można zastąpić miodem lub ksylitolem)

Masa szpinakowa

  • 1,5 kg szpinaku
  • 3 jajka (oddzielone białka od żółtek)
  • 100 g sera feta
  • 1 ząbek czosnku (przeciśnięty przez praskę)
  • 1 cebula (drobno pokrojona)
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • masło (kilka łyżek)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



LUBISZ PRZEPISY DOROTY?


Poznaj proste sposoby na smaczne, zdrowsze jedzenie na co dzień! Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, owoców, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Seria Superfood Doroty Kamińskiej

Obejrzyj moje książki i e-booki, w których pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze roślinne superskładnikami.

Możesz obejrzeć jak wyglądają w środku, a do kupienia są WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym!

Jak zrobić

Ciasto

  • Rozpoczynam od przygotowania kruchego ciasta. W misce siekam mąkę z masłem. Dodaję cukier, sól, śmietanę i jajko, zagniatam ciasto.
  • Ciasto wykładam na foremce do tarty (można zostawić ¼ ciasta do ozdobienia wierzchu tarty) i podpiekam przez ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 °C.
  • W czasie pieczenia ciasta przygotowuję masę szpinakową. Na patelni na maśle podsmażam cebulę z czosnkiem. Odkładam na talerz.

Przygotowanie masy szpinakowej

  • Umyty szpinak osuszam i duszę pod przykryciem, aż zmniejszy objętość o połowę.
  • Odciskam nadmiar wody, odlewam, dodaję na patelnię masło, cebulę ze szpinakiem i ser feta. Duszę całość przez kilka minut, od czasu do czasu mieszając.
  • Dodaję 3 żółtka, mieszam całość aż do połączenia składników i zgęstnienia.
  • Doprawiam pieprzem i gałką muszkatołową.

Mieszanie masy szpinakowej z pianą z białek

  • Białka ze szczyptą soli ubijam na sztywną pianę, następnie delikatnie mieszam ze szpinakiem.

Wykładanie masy i pieczenie

  • Wykładam masę szpinakową na podpieczone ciasto (z wierzchu można ozdobić wałeczkami kruchego ciasta) i ponownie wstawiam do nagrzanego piekarnika.
  • Piekę ok. 20 minut w temperaturze 180 °C (nie otwieram drzwiczek w trakcie pieczenia!).
  • Podaję na ciepło lub na zimno, w obu wariantach smakuje wyśmienicie :).

Przydatne przepisy i poradniki

Piana z białek - jak ubić
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub haszag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Smacznego!

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

15 komentarzy
  1. Witaj,
    świetna stronka z przepisami, już kilka z nich wypróbowałam i jestem bardzo zadowolona (nie tylko ja ale mężuś też ;))
    Napisz proszę czy taką tartę można zrobić ze szpinakiem mrożonym? Jeśli tak to ile takiego szpinaku dać? Pozdrawiam serdecznie!

    1. Można zrobić z mrożonym, ale najlepsza wyjdzie ze świeżego. Mrożonego potrzeba ok. 500 g. Dzięki za dobre słowo – cieszę się, że udaje się przygotowywać smaczne dania z moją pomocą :).

  2. Kilka dni temu zrobiłam tartę i muszę przyznać, że jest przepyszna! Zniknęła jeszcze ciepła 🙂

    [img]http://pozytywnakuchnia.pl/files/2011/08/tarta.JPG[/img]

    1. nigdy nie robiłam tarty, a bardzo nęci mnie ta ze szpinakiem…tak apetycznie wygląda. Błagam….podajcie w gramach dokładny przepis na ciasto – to bez jajka…i jeszcze jaka mąka najlepsza. Pozdrawiam 🙂

      1. Z każdej mąki wyjdzie, a najbardziej kruche jest z samej krupczatki. Do ciasta bez jajek polecałabym jednak mąkę tortową, typ 450. Niestety nie wiem jaka będzie dokładna gramatura, bo operuję szklankami o objętości 250 ml, ale zawsze można przeliczyć na kalkulatorze kuchennym :). Każda mąka jest inna, dlatego jeśli ciasto w trakcie zagniatania okaże się za wilgotne, makę i tak trzeba będzie dosypać dodatkową. Konsystencja ciasta musi wyjść taka, żeby było miękkie, ale nie kleiło się do ręki.

  3. Hej, właśnie trafiłam na twojego bloga. Jest genialny! Gratuluję!
    Natomiast zatrzymałam się przy tym przepisie, ponieważ sama przepadam za tartą w każdej postaci. Nie chcę żeby zabrzmiało jak krytyka, ale generalnie ciasto na tartę robi się bez jajka. Mąka najlepiej krupczatka, do tego zimne masło i odrobina wody. Ja dodaję jeszcze odrobinę przypraw już do ciasta, żeby nabrało wyrazu. Wychodzi miękkie i kruche. Z tym jajkiem to jest tak, że to właśnie wyróżnia ciasto na tartę, że jest baz jajka jak i ciasto na pierogi. Nigdy jajek do tych ciast. Polecam wypróbować. Pozdrawiam serdecznie.

    1. Dziękuję Ci za komentarz i dobre słowo :). To stary przepis, chociaż w nowszej wersji mieszam mąkę tortową na pół z krupczatką albo daję tylko krupczatkę, jajka dodaję zawsze. Moje ciasto na tartę jest raczej takie samo jak zwykłe kruche ciasto. Będę musiała spróbować zrobić taką bezjajeczną, zobaczymy co z tego wyjdzie :).

  4. Ja ze szpinaku to tylko szpinak z makaronem umiem robić 🙂 A jak już tak łądnie miałbym piec to bym się chyba rozleniwił i kupił francuskie ciasto w sklepie 🙂

    Próbowałaś kiedyś do szpinaku zamiast zwykłego pieprzu biały? – razem z gałką i czosnkiem moim zdaniem idealnie do tego pasuje. JA przynajmniej tak robie, i nawet jak ludzie mówią ze białego pieprzu nie trawią to jakoś jak im nie powiem że jest w środku to szpinak im bardzo smakuje 😛

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)