Ravioli ze szpinakiem przepis | Dorota Kamińska

Ravioli ze szpinakiem

Ravioli ze szpinakiem

Połączenie szpinaku i pasty uwielbiam od wielu lat. Dziś zapraszam na ravioli ze szpinakiem czyli włoskie pierożki z ciasta na dużej liczbie żółtek, nadziewane farszem szpinakowym. Można podać je z różnymi sosami, choć najprostszy sposób to polanie oliwą i posypanie świeżymi ziołami. Ciekawi Was, jak zrobić ravioli szpinakowe? Chodźcie zobaczyć!

Ravioli ze szpinakiem

Ravioli ze szpinakiem

Pyszne ravioli ze szpinakiem i ricottą, do ugotowania i podania z roztopionym masłem wymieszanym z drobno posiekaną szałwią.
5 od 1 osoby
Przygotowanie: 1 godzina
Gotowanie: 10 min
Razem: 1 godzina 10 min
Kategoria: Danie główne
Kuchnia: Włoska
Przepis na: ravioli ze szpinakiem
Liczba porcji: 24 sztuki
Kalorie: 66kcal

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

Ciasto na ravioli

  • 250 g mąki pszennej (typ 00)
  • 2 jajka
  • 1 żółtko
  • semolina

Farsz ze szpinaku i ricotty

  • 250 g szpinaku (pokrojony, bez grubych łodyżek)
  • 125 g sera ricotta
  • 50 g sera grana padano (można zastąpić innym twardym, długodojrzewającym serem; starty na tarce o drobnych oczkach)
  • gałka muszkatołowa (utarta na tarce o drobnych oczkach)
  • sól, biały pieprz

Do polania

  • 50 g masła (stopione)
  • kilka listków szałwii (drobno posiekane)

Do posypania

  • ser grana padano (pokrojony w cienkie, ale sporej wielkości płatki)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.


LUBISZ PRZEPISY DOROTY?


Poznaj proste sposoby na smaczne, zdrowsze jedzenie na co dzień! Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, owoców, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Seria Superfood Doroty Kamińskiej

Obejrzyj moje książki i e-booki, w których pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze roślinne superskładnikami.

Możesz obejrzeć jak wyglądają w środku, a do kupienia są WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym!

Jak zrobić

Zagniatanie ciasta

  • Z mąki typu 00 odsypuję ok. 50 g (2-3 bardzo czubate łyżki). Pozostałą przesiewam do sporej miski i tworzę zagłębienie w kopcu. 
  • Jajka i żółtko rozkłócam widelcem lub trzepaczką i dodaję do mąki. Wyrabiam ręcznie ciasto, najpierw rozcierając mąkę  z masą jajeczną, a potem ugniatając. Jeśli ciasto ma zbyt rzadką, klejącą konsystencję, dosypuję dodatkową mąkę.
  • Ciasto, które już się nie klei, przekładam na lekko omączoną stolnicę i energicznie wyrabiam przez kilka minut. 
  • Zawijam szczelnie woreczkiem foliowym lub zamykam w pojemniku spożywczym i odstawiam na 30 minut w chłodne miejsce.

Farsz ze szpinaku i ricotty

  • W czasie gdy ciasto się chłodzi, można przygotować farsz. 
  • Szpinak przelewam wrzątkiem na durszlaku, odciskam, następnie przekładam na patelnię o nieprzywierającej powłoce i odparowuję na niewielkim ogniu. Rozgniatam dokładnie łyżką. Jeszcze raz odciskam na durszlaku.
  • W sporej misce rozgniatam ser ricotta, dodaję utarty grana padano i szpinak. doprawiam gałką muszkatołową i białym pieprzem. Dokładnie mieszam, żeby farsz nabrał pięknego, zielonego koloru.

Wałkowanie ciasta

  • Ciasto dzielę na dwie części. Rozwałkowuję na dwa prostokąty o szerokości ok. 10 cm i grubości ok. 2 mm, podsypując semoliną.

Napełnianie farszem, klejenie i wykrawanie

  • Przekładam farsz do rękawa cukierniczego z okrągłym otworem w tylce lub woreczka, w którym odcinam jeden róg. Można też nakładać farsz na rozwałkowane ciasto łyżeczką.
  • Na rozwałkowanym płacie ciasta ułożonym na posypanej semoliną stolnicy układam porcje farszu: po 2 w pionie i tyle w poziomie, ile pomieści ciasto. Każda kolejna porcja w odległości ok. 3 cm od poprzedniej.
  • Ciasto nieprzykryte farszem smaruję delikatnie wodą, co ułatwi sklejanie z górną warstwą.
  • Przykrywam górnym płatem ciasta i delikatnie dociskam, starając się pousuwać wszystkie bąbelki powietrza pomiędzy farszem i ciastem.
  • Posypuję wierzchni płat ciasta odrobiną semoliny i kroję radełkiem o kanciastym brzegu na 24 sztuki ravioli o wielkości ok. 4x4 cm. 
  • Oddzielam ostrożnie poszczególne ravioli od siebie i układam na stolnicy posypanej delikatnie semoliną. Trzymam przykryte ściereczką, dopóki nie skończę lepić całego ciasta i farszu.

Gotowanie

  • Wrzucam ravioli do zagotowanej, osolonej wody. Mieszam ostrożnie, żeby pierożki nie przywarły do dna. Przykrywam pokrywką.
  • Gotuję na średnim ogniu przez kilka minut. Są gotowe, gdy wypłyną na powierzchnię.
    W czasie gdy ravioli się gotują, przygotowuję sos ze stopionego masła i szałwii.
  • Bezpośrednio w garnku polewam ugotowane ravioli masłem wymieszanym z szałwią. W razie potrzeby dodaję odrobinę wody z gotowania pierożków, żeby rozrzedzić sos.
  • Podaję posypane krojonym w duże, ale cienkie płaty serem grana padano.

Wartości odżywcze

Serving: 1sztuka (bez sosu maślano-serowego) | Calories: 66kcal | Carbohydrates: 8g (3%) | Protein: 3g (6%) | Fat: 1g (2%) | Saturated Fat: 1g (5%) | Cholesterol: 25mg (8%) | Sodium: 61mg (3%) | Potassium: 81mg (2%) | Vitamin A: 20.9% | Vitamin C: 3.5% | Calcium: 5% | Iron: 4.9%
Masz Instagram?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub haszag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!
Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

1 komentarz

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)