Ravioli ze szpinakiem

Ravioli ze szpinakiem

Połączenie szpinaku i pasty uwielbiam od wielu lat. Dziś zapraszam na ravioli ze szpinakiem czyli włoskie pierożki z ciasta na dużej liczbie żółtek, nadziewane farszem szpinakowym. Można podać je z różnymi sosami, choć najprostszy sposób to polanie oliwą i posypanie świeżymi ziołami. Ciekawi Was, jak zrobić ravioli szpinakowe? Chodźcie zobaczyć!

5 od 1 osoby
Ravioli ze szpinakiem
Ravioli ze szpinakiem
Przygotowanie
1 godz.
Czas gotowania
10 min
Całkowity czas
1 godz. 10 min
 

Pyszne ravioli ze szpinakiem i ricottą, do ugotowania i podania z roztopionym masłem wymieszanym z drobno posiekaną szałwią.

Danie: Danie główne
Kuchnia: Włoska
Przepis na: ravioli ze szpinakiem
Liczba kalorii: 66 kcal
Liczba porcji: 24 sztuki
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
Ciasto na ravioli
  • 250 g mąki pszennej (typ 00)
  • 2 jajka
  • 1 żółtko
  • semolina
Farsz ze szpinaku i ricotty
  • 250 g szpinaku (pokrojony, bez grubych łodyżek)
  • 125 g sera ricotta
  • 50 g sera grana padano (można zastąpić innym twardym, długodojrzewającym serem; starty na tarce o drobnych oczkach)
  • gałka muszkatołowa (utarta na tarce o drobnych oczkach)
  • sól, biały pieprz
Do polania
  • 50 g masła (stopione)
  • kilka listków szałwii (drobno posiekane)
Do posypania
  • ser grana padano (pokrojony w cienkie, ale sporej wielkości płatki)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



Lubisz przepisy Doroty?

Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Ravioli ze szpinakiem - Jak zrobić
Zagniatanie ciasta
  1. Z mąki typu 00 odsypuję ok. 50 g (2-3 bardzo czubate łyżki). Pozostałą przesiewam do sporej miski i tworzę zagłębienie w kopcu. 

  2. Jajka i żółtko rozkłócam widelcem lub trzepaczką i dodaję do mąki. Wyrabiam ręcznie ciasto, najpierw rozcierając mąkę  z masą jajeczną, a potem ugniatając. Jeśli ciasto ma zbyt rzadką, klejącą konsystencję, dosypuję dodatkową mąkę.

  3. Ciasto, które już się nie klei, przekładam na lekko omączoną stolnicę i energicznie wyrabiam przez kilka minut. 

  4. Zawijam szczelnie woreczkiem foliowym lub zamykam w pojemniku spożywczym i odstawiam na 30 minut w chłodne miejsce.

Farsz ze szpinaku i ricotty
  1. W czasie gdy ciasto się chłodzi, można przygotować farsz. 

  2. Szpinak przelewam wrzątkiem na durszlaku, odciskam, następnie przekładam na patelnię o nieprzywierającej powłoce i odparowuję na niewielkim ogniu. Rozgniatam dokładnie łyżką. Jeszcze raz odciskam na durszlaku.

  3. W sporej misce rozgniatam ser ricotta, dodaję utarty grana padano i szpinak. doprawiam gałką muszkatołową i białym pieprzem. Dokładnie mieszam, żeby farsz nabrał pięknego, zielonego koloru.

Wałkowanie ciasta
  1. Ciasto dzielę na dwie części. Rozwałkowuję na dwa prostokąty o szerokości ok. 10 cm i grubości ok. 2 mm, podsypując semoliną.

Napełnianie farszem, klejenie i wykrawanie
  1. Przekładam farsz do rękawa cukierniczego z okrągłym otworem w tylce lub woreczka, w którym odcinam jeden róg. Można też nakładać farsz na rozwałkowane ciasto łyżeczką.

  2. Na rozwałkowanym płacie ciasta ułożonym na posypanej semoliną stolnicy układam porcje farszu: po 2 w pionie i tyle w poziomie, ile pomieści ciasto. Każda kolejna porcja w odległości ok. 3 cm od poprzedniej.

  3. Ciasto nieprzykryte farszem smaruję delikatnie wodą, co ułatwi sklejanie z górną warstwą.

  4. Przykrywam górnym płatem ciasta i delikatnie dociskam, starając się pousuwać wszystkie bąbelki powietrza pomiędzy farszem i ciastem.

  5. Posypuję wierzchni płat ciasta odrobiną semoliny i kroję radełkiem o kanciastym brzegu na 24 sztuki ravioli o wielkości ok. 4x4 cm. 

  6. Oddzielam ostrożnie poszczególne ravioli od siebie i układam na stolnicy posypanej delikatnie semoliną. Trzymam przykryte ściereczką, dopóki nie skończę lepić całego ciasta i farszu.

Gotowanie
  1. Wrzucam ravioli do zagotowanej, osolonej wody. Mieszam ostrożnie, żeby pierożki nie przywarły do dna. Przykrywam pokrywką.

  2. Gotuję na średnim ogniu przez kilka minut. Są gotowe, gdy wypłyną na powierzchnię.

    W czasie gdy ravioli się gotują, przygotowuję sos ze stopionego masła i szałwii.

  3. Bezpośrednio w garnku polewam ugotowane ravioli masłem wymieszanym z szałwią. W razie potrzeby dodaję odrobinę wody z gotowania pierożków, żeby rozrzedzić sos.

  4. Podaję posypane krojonym w duże, ale cienkie płaty serem grana padano.

Wartości odżywcze
Ravioli ze szpinakiem
Wielkość porcji (1 sztuka (bez sosu maślano-serowego))
Liczba kalorii 66 kcal Kalorie z tłuszczów 9 kcal
% dziennego zapotrzebowania*
Tłuszcze ogółem 1g 2%
Tłuszcze nasycone 1g 5%
Cholesterol 25mg 8%
Sód 61mg 3%
Potas 81mg 2%
Węglowodany ogółem 8g 3%
Białko 3g 6%
Witamina A 20.9%
Witamina C 3.5%
Wapń 5%
Żelazo 4.9%
* Zalecany % dziennego spożycia dla diety 2000 kcal. Pamiętaj, że rzeczywiste zapotrzebowanie na kalorie oblicza się indywidualnie dla danej osoby i zależy ono od wielu czynników, np. wieku, płci, codziennej aktywności fizycznej, stanu zdrowia, przebytych chorób czy przyjmowanych leków.

Masz Instagram?

Dodaj mnie do obserwowanych @dorotakaminska i zrób zdjęcie potrawy, tagując #dorotakaminska.

Lubisz Youtube?

Zasubskrybuj mój kanał!

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

1 komentarz
  1. Twoja propozycja ravioli jest świetna. Bardzo chętnie wypróbuję tego typu danie jak tylko zajdę do domu. Tym bardziej, że kocham szpinak 🙂

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)