Zupa ze szpinaku przepis | Dorota Kamińska
Now Reading
Zupa ze szpinaku

Zupa ze szpinaku

Zupa ze szpinaku
Jeszcze nikt nie ocenił. Może Ty zaczniesz? Na końcu wpisu możesz przyznać gwiazdki.

Zielona zupa ze szpinaku z serem feta i migdałami powstała po próbie połączenia dwóch sprawdzonych, pasujących do siebie składników. Znane z innych potraw, również i w zupie sprawdziło się świetnie. To tylko kilka składników i oczywiście bazowy wywar warzywny, który zawsze mam zamrożony na zapas. Obiad w sam raz w pochmurne dni, choć najlepiej będzie smakować latem, w pełni sezonu.

Zupa ze szpinaku

Zupa ze szpinaku

Kremowa zupa ze szpinaku z serem feta, z dodatkiem kalafiora, orzechów piniowych lub migdałów, czosnku i białego wina. Cudownie delikatna konsystencja i łagodny smak oraz chrupkie bakalie do dekoracji.
5 from 1 vote
Przygotowanie: 15 minutes
Gotowanie: 20 minutes
Razem: 35 minutes
Kategoria: Zupa
Kuchnia: Europejska
Przepis na: zupa ze szpinaku
Liczba porcji: 4
Kalorie: 217kcal

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 250 g szpinaku (świeży, bez grubych gałązek)
  • 2 szklanki kalafiora (same różyczki)
  • 1 cebula (mała; drobno posiekana)
  • 1 łodyga selera naciowego (oczyszczona z łyka, pokrojona na plasterki)
  • 1 ząbek czosnku (przeciśnięty przez praskę)
  • 6 łyżek orzechów piniowych (delikatnie uprażone na suchej patelni; można zastąpić migdałami w słupkach lub nerkowcami; połowa odłożona do dekoracji)
  • szklanki wywaru warzywnego
  • ¼ szklanki białego wina (wytrawne)
  • kilka kropel sosu Worcestershire (lub ½ łyżeczki sosu sojowego)
  • 1 łyżka oliwy
  • czarny pieprz

Do dekoracji

  • 50 g sera feta (pokrojony w kostkę)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



LUBISZ PRZEPISY DOROTY?


Poznaj proste sposoby na smaczne, zdrowsze jedzenie na co dzień! Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, owoców, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Seria Superfood Doroty Kamińskiej

Obejrzyj moje książki i e-booki, w których pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze roślinne superskładnikami.

Możesz obejrzeć jak wyglądają w środku, a do kupienia są WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym!

Jak zrobić

  • Cebulę, czosnek i seler szklę w garnku na oliwie.
  • Dodaję wino, wywar i kalafior. Zagotowuję. Gotuję na średnim ogniu do miękkości kalafiora, przez ok. 10 minut.
  • Dodaję szpinak i gotuję jeszcze przez kilka minut. 
  • Dodaję połowę orzechów, zdejmuję z ognia. Miksuję blenderem zupę do uzyskania gładkiej konsystencji.
  • Serwuję zupę w talerzach posypaną serem feta i orzechami.

Wartości odżywcze

Serving: 250g | Calories: 217kcal (11%) | Carbohydrates: 10g (3%) | Protein: 6g (12%) | Fat: 16g (25%) | Saturated Fat: 3g (19%) | Cholesterol: 11mg (4%) | Sodium: 628mg (27%) | Potassium: 627mg (18%) | Fiber: 3g (13%) | Sugar: 4g (4%) | Vitamin A: 6100IU (122%) | Vitamin C: 43.1mg (52%) | Calcium: 139mg (14%) | Iron: 2.8mg (16%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub haszag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Podoba Ci się? Oceń lub zostaw komentarz 🙂

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2009-2019 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Polecam: FOTOGRAFIA ŚLUBNA i FOTOGRAF PODRÓŻNIK | Moja książka: Superfood