Zupa ze szpinaku przepis | Dorota Kamińska

Zupa ze szpinaku

Zupa ze szpinaku

Zielona zupa ze szpinaku z serem feta i migdałami powstała po próbie połączenia dwóch sprawdzonych, pasujących do siebie składników. Znane z innych potraw, również i w zupie sprawdziło się świetnie. To tylko kilka składników i oczywiście bazowy wywar warzywny, który zawsze mam zamrożony na zapas. Obiad w sam raz w pochmurne dni, choć najlepiej będzie smakować latem, w pełni sezonu.

5 od 1 osoby
Zupa ze szpinaku
Zupa ze szpinaku
Przygotowanie
15 min
Czas gotowania
20 min
Całkowity czas
35 min
 

Kremowa zupa ze szpinaku z serem feta, z dodatkiem kalafiora, orzechów piniowych lub migdałów, czosnku i białego wina. Cudownie delikatna konsystencja i łagodny smak oraz chrupkie bakalie do dekoracji.

Danie: Zupa
Kuchnia: Europejska
Przepis na: zupa ze szpinaku
Liczba kalorii: 217 kcal
Liczba porcji: 4
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
  • 250 g szpinaku (świeży, bez grubych gałązek)
  • 2 szklanki kalafiora (same różyczki)
  • 1 cebula (mała; drobno posiekana)
  • 1 łodyga selera naciowego (oczyszczona z łyka, pokrojona na plasterki)
  • 1 ząbek czosnku (przeciśnięty przez praskę)
  • 6 łyżek orzechów piniowych (delikatnie uprażone na suchej patelni; można zastąpić migdałami w słupkach lub nerkowcami; połowa odłożona do dekoracji)
  • szklanki wywaru warzywnego
  • ¼ szklanki białego wina (wytrawne)
  • kilka kropel sosu Worcestershire (lub ½ łyżeczki sosu sojowego)
  • 1 łyżka oliwy
  • czarny pieprz
Do dekoracji
  • 50 g sera feta (pokrojony w kostkę)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



Lubisz przepisy Doroty?

Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Zupa ze szpinaku - Jak zrobić
  1. Cebulę, czosnek i seler szklę w garnku na oliwie.

  2. Dodaję wino, wywar i kalafior. Zagotowuję. Gotuję na średnim ogniu do miękkości kalafiora, przez ok. 10 minut.

  3. Dodaję szpinak i gotuję jeszcze przez kilka minut. 

  4. Dodaję połowę orzechów, zdejmuję z ognia. Miksuję blenderem zupę do uzyskania gładkiej konsystencji.

  5. Serwuję zupę w talerzach posypaną serem feta i orzechami.

Wartości odżywcze
Zupa ze szpinaku
Wielkość porcji (250 g)
Liczba kalorii 217 kcal Kalorie z tłuszczów 144 kcal
% dziennego zapotrzebowania*
Tłuszcze ogółem 16g 25%
Tłuszcze nasycone 3g 15%
Cholesterol 11mg 4%
Sód 628mg 26%
Potas 627mg 18%
Węglowodany ogółem 10g 3%
Błonnik 3g 12%
Cukry 4g
Białko 6g 12%
Witamina A 122%
Witamina C 52.3%
Wapń 13.9%
Żelazo 15.6%
* Zalecany % dziennego spożycia dla diety 2000 kcal. Pamiętaj, że rzeczywiste zapotrzebowanie na kalorie oblicza się indywidualnie dla danej osoby i zależy ono od wielu czynników, np. wieku, płci, codziennej aktywności fizycznej, stanu zdrowia, przebytych chorób czy przyjmowanych leków.

Masz Instagram?

Dodaj mnie do obserwowanych @dorotakaminska i zrób zdjęcie potrawy, tagując #dorotakaminska.

Lubisz Youtube?

Zasubskrybuj mój kanał!

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

Brak komentarzy

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)