Guanabana, soursop, graviola - właściwości | Dorota Kamińska
Czytasz właśnie
Guanabana

Guanabana

Guanabana
5/5 (9)

Owoc, który wygląda jak przerośnięte, kolczaste awokado. Ja nazywam go „pieszczotliwie” smoczym jajem, a w rzeczywistości jest najczęściej spotykany pod nazwami: guanabana, graviolasoursop. Po raz pierwszy spróbowałam go w Nowym Jorku, kupując jedną sztukę w Chinatown. Warto skosztować, zwłaszcza że ma kremowy i delikatny smak.

 Zobacz też: Jak wyglądają i smakują inne owoce egzotyczne

W Polsce znana jest pod nazwą flaszowiec miękkociernisty. Pochodzi z Ameryki Południowej, a w uprawie dostępny jest w klimacie tropikalnym. Najszerzej występuje w Ameryce Środkowej i jest rośliną całoroczną.

Guanabana
Guanabana

Pod zieloną, kolczastą skórką kryje się kremowy, biały miąższ otaczający płaskie, czarne pestki. Miąższ może ciągnąć się w grubsze nitki, tak samo jak w przypadku niektórych odmian dyni. Smak słodki, z nutką kwaskowatą, zbliżony do połączenia banana z ananasem.

Guanabana – jak smakuje i czemu warto ją jeść – film wideo

Obejrzyj bezpośrednio na moim kanale na YouTube

Guanabana – jak wybrać

Najlepiej kupić owoce o jednolitym kształcie, bez ciemnych plamek i uszkodzeń na skórce, która powinna mieć zieloną barwę, na której, ewentualnie, występują jaśniejsze, żółtawe miejsca. W dotyku owoc może być delikatnie miękki, ale po dotknięciu palcem skórka nie powinna pozostać wgłębiona.

Guanabana – przechowywanie, przygotowanie i zastosowanie w kuchni

Pozostawiona w suchym miejscu, w temperaturze pokojowej, może poczekać przez kilka dni, stale dojrzewając. W lodówce można trzymać ją ok. 7-10 dni.

Zobacz też
Figi

Najpopularniejsza jest guanabana spożywana na surowo, po obraniu lub przekrojeniu na pół, bo kremowy miąższ można z niej wyskrobać za pomocą łyżeczki. Nadaje się doskonale do przygotowywania ciast, serników na zimno, deserów z galaretką czy wytrawnych sosów. Można zmiksować ją na koktajl, samą z dodatkiem lodu lub innych owoców. Zamrożone kawałki guanabany, po zmiksowaniu, zmienią się w pyszny sorbet lodowy. Polecam spróbować dodać kawałki miąższu do sałatki owocowej.

Guanabana - przekrojony soursop
Guanabana – przekrojony soursop

Guanabana – skład i dobroczynne działanie

Zawiera witaminę C niezbędną dla pięknej skóry, odporności organizmu na infekcje i w walce z wolnymi rodnikami. Obecność w miąższu witamin z grupy B wpływa korzystnie na metabolizm i wszystkie procesy życiowe zachodzące w organizmie. Wapń jest niezbędny dla zdrowych kości i zębów, a dodatkowo w owocu znajdują się też inne minerały, np. fosfor i żelazo.

Guanabana – dieta

Guanabana to owoc o niskim indeksie glikemicznym IG=32, a w 100 g miąższu znajduje się 66 kcal.

Podoba Ci się? Oceń lub zostaw komentarz 🙂

4 komentarze

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2009-2021 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom