fbpx
Czytasz właśnie
Gwiezdne jabłko

Gwiezdne jabłko

Gwiezdne jabłko - star apple
5/5 (2)

Gwiezdne jabłko, znane jako star apple, cainito lub aguay, jest owocem, na który, przypadkowo, natknęłam się w Kambodży, chociaż miejscem jego uprawy jest raczej Ameryka Środkowa oraz część Ameryki Południowej, gdzie rośnie nawet w Peru i Argentynie. Na małym straganie, przy jednej z ruchliwych ulic w Siem Reap, krył się zakątek z kolorowymi smakołykami, jakie sprezentowała nam matka natura.

Zobacz też: Więcej pogadanek, w których poznasz inne owoce egzotyczne

Owoc przypominający mangustynkę, ale bez jej charakterystycznych listków i cząstkowego miąższu, w czerwono-fioletowej barwie (która może przybierać jeszcze ciemniejszy odcień, przypominający kolor bakłażana), zaskoczył mnie fioletowo-białym miąższem, w którym, po przekrojeniu, jasna barwa i gniazda nasienne układały się w kształt gwiazdy. Gwiezdne jabłko o fioletowej skórce i miąższu to jedna z dwóch najpopularniejszych odmian, a na targowiskach w Ameryce można też często spotkać owoce w kolorze zielonym, o białym miąższu i ciemnych pestkach.

Gwiezdne jabłko - star apple
Gwiezdne jabłko – star apple

Jak smakuje gwiezdne jabłko

Miąższ, słodki w smaku i soczysty, nieco mleczny, przypomina odrobinę miąższ różowych winogron, chociaż nieco dalej mu do aż tak dużej soczystości. Winogronowo-śliwkowy jest smak gwiezdnych jabłek – to pyszne owoce, które na pewno przypadną Wam do gustu.

Gwiezdne jabłko – jak wybrać

Okrągłe owoce, o średnicy ok. 5-10 cm, w dłoni przypominają miękką, gumową piłkę. Skórka o grubości 3-5 mm ściśle przylega do miąższu. Dojrzałe gwiezdne jabłka będą miękkie, ale bez uszkodzonej czy pomarszczonej skórki.

Gwiezdne jabłko – przechowywanie i zastosowanie w kuchni

Po zakupie dojrzały owoc można przechowywać przez 2-3 dni w pomieszczeniu o dużej wilgotności powietrza, w pokojowej temperaturze. W warunkach chłodniczych, w lodówce, gwiezdne jabłko „poczeka” przez około 3 tygodnie.

Gwiezdne jabłko sprawdzi się najlepiej jako smaczna przekąska, chociaż nie będzie równie sycące co te bardziej kaloryczne, bogate w białka i błonnik owoce. Można wykorzystać je jako piękny element dekoracyjny do deserów, zmiksować z innymi owocami lub sokami na smoothie albo koktajl, lub pokroić na kawałki i przygotować, razem z innymi składnikami, pyszną sałatkę owocową.

Gwiezdne jabłko – witaminy, składniki odżywcze i walory

Owoc nie jest szczególnie bogaty w przeciwutleniacze, za to zawiera bardzo dużo wapnia (100 g pokrywa aż 10% dziennego zapotrzebowania) oraz fosforu, odpowiedzialnych za dobry stan kości i zębów oraz żelazo (2% codziennej dawki w 100 g), odpowiedzialne za produkcję hemoglobiny we krwi. Zawartość witamin z grupy B zapewnia prawidłowość codziennych procesów zawartych w organizmie, a dodatkowo zjedzenie 100 g gwiezdnych jabłek to dawka 5% dziennego zapotrzebowania na witaminę C i A, odpowiedzialne za odporność, walkę z wolnymi rodnikami oraz dobry stan skóry.

3 g błonnika zawarte w 100 g miąższu owoców to spora dawka, bo aż ok. 15% zalecanego dziennego spożycia. Błonnik opóźnia wchłanianie węglowodanów i zapewnia dłuższe utrzymanie uczucia sytości, a przy okazji reguluje poziom cukru we krwi i sprzyja poprawie procesów trawiennych w organizmie.

Zobacz też
Figi

Liście wiecznie zielonego drzewa, na którym rosną gwiezdne jabłka, spożywane w formie naparu, pozwalają obniżyć poziom cukru we krwi, podobnie jak insulina, ale badania wskazują też na ich toksyczność, jeśli spożywane są w zbyt dużych ilościach.

Gwiezdne jabłko – dieta

67 kcal w 100 g świeżego owocu, czyli sporo, jeśli planujemy zjeść dużo gwiezdnych jabłek, ale 1-2 owoce pomiędzy posiłkami nie nadszarpną naszego dziennego limitu kalorii, jeśli jesteśmy na diecie, zwłaszcza że zawarty w owocach błonnik opóźni wchłanianie węglowodanów i na tej podstawie można przypuszczać, że gwiezdne jabłka, pomimo tego, że trudno znaleźć jakąkolwiek informację o dokładnym wskaźniku, prawdopodobnie charakteryzuje niski indeks glikemiczny.

Ciekawa jestem czy udało Wam się spróbować jak smakują gwiezdne jabłka i gdzie na nie natrafiliście. Piszcie z czym kojarzy Wam się ich smak!

 

Podoba Ci się? Oceń lub zostaw komentarz 🙂

Zobacz komentarze (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom