Opuncja figowa, znana też jako figa indyjska, jest owocem… kaktusa! Ogromne zaskoczenie, kiedy kupuje się ją po raz pierwszy, a jeszcze większe, gdy okazuje się, że również te płaskie, zielone liście opuncji, po odpowiednim przygotowaniu, również są jadalne.
Zobacz też: Jak wyglądają i smakują inne owoce egzotyczne
Opuncja figowa jest owocem natywnie występującym w Meksyku, ale obecnie spotyka się ją w wielu regionach o ciepłym klimacie, również w Europie, np. w Grecji. Odrobinę myląca nazwa „figa indyjska” prawdopodobnie powiązana jest z pojawieniem się Krzysztofa Kolumba w Ameryce.
Opuncja figowa – jak smakuje i czemu warto ją jeść – film wideo
Obejrzyj bezpośrednio na moim kanale na YouTube
Smak opuncji i konsystencja miąższu przypominają odrobinę pitaję, ale figa indyjska jest od niej słodsza. Owoce są bardzo soczyste, można też porównać je do smaku winogron.
Opuncja figowa – jak wybrać
Ponieważ owoce mogą mieć różną barwę, ważne jest, żeby pamiętać o wyborze takich, których kolor jest jednolity. Zielone mogą być niedojrzałe, ale z doświadczenia wiem, że nie jest to regułą, bo moje opuncje, lekko zielonawe, po obraniu okazały się smacznymi, słodkimi owocami, chociaż bardziej intensywny smak miały te pomarańczowe i to takie kupić najlepiej, jeśli mają być od razu wykorzystane. Delikatnie miękka powierzchnia i brak uszkodzeń oraz ciemnych plam dadzą nam pewność, że pod spodem kryje się słodki, soczysty miąższ. Jeśli znajdziecie opuncje różowe, kupujcie koniecznie, bo w Polsce takie egzemplarze trafiają się rzadziej, a ich smak jest jeszcze lepszy.
Opuncja figowa – przechowywanie, przygotowanie i zastosowanie w kuchni
Niedojrzała opuncja w kilka dni dojrzeje w domu, w temperaturze pokojowej. Proces dojrzewania można spowolnić, przechowując ją, nawet przez kilkanaście dni, w zależności od stopnia dojrzałości w momencie zakupu, w lodówce.
Ponieważ na powierzchni owocu znajdują się kolce i jest ich o wiele więcej, niż może się wydawać na pierwszy rzut oka, opuncję najlepiej myć w zimnej wodzie i obierać, zakładając wcześniej rękawiczki. Skórka bardzo łatwo odchodzi od miąższu, osobiście bardzo lubię przekroić owoc wzdłuż, na pół, i wyjąć miąższ za pomocą łyżeczki.
Opuncję można zjeść surową, bezpośrednio po obraniu lub wykorzystać jako składnik sałatki owocowej, dodatek do owsianki czy dekorację deseru, albo składnik ciasta, chociaż warto pamiętać, że po upieczeniu miąższ utraci swoją pierwotną strukturę. Figa indyjska nadaje się też świetnie do przygotowywania przetworów z owoców czy galaretek.
Opuncja figowa – skład i dobroczynne działanie
Opuncja figowa jest bogatym źródłem witaminy C, dzięki której poprawia się odporność organizmu, skóra zyskuje blask i lepszą kondycję, a odporność na przeziębienia i inne infekcje znacznie wzrasta, dlatego warto włączyć ją do swojego jadłospisu w sezonie, gdy jest dostępna w sklepach i na targach. Dodatkowo, owoce figi indyjskiej są także źródłem magnezu, potrzebnego do właściwej pracy mięśni i niezbędnego szczególnie w okresie jesienno-zimowym, kiedy dopada nas chandra i sezonowe pogorszenie kondycji.
Opuncja figowa – dieta
100 g miąższu owocu dostarcza do organizmu 46 kcal. Jest to owoc niskokaloryczny. Opuncja figowa należy do grupy owoców o niskim indeksie glikemicznym IG=34.