Zasmażka - baza do sosów i zup przepis | Dorota Kamińska

Zasmażka – baza do sosów i zup

Zasmażka to baza do sosów: naturalny sposób zagęszczenia sosów lub zup, bez sztucznych dodatków i konserwantów. Przygotowuje się ją zasmażając mąkę w tłuszczu do uzyskania odpowiedniego koloru i konsystencji: stopnia zasmażki. Zasmażkę rozprowadza się zimnym płynem (wodą, wywarem warzywnym, mięsnym, mieszanym lub grzybowym albo mlekiem, śmietaną), następnie zagotowuje i rozciera, żeby nie było w niej grudek.

Zobacz też: Najlepsze przepisy na sosy

Tak przygotowaną zasmażkę rozprowadza się niewielką ilością gorącej zupy albo sosu i stopniowo dodaje do całości, cały czas mieszając.

Zasmażka – przepis wideo – film i instrukcja krok po kroku

Obejrzyj bezpośrednio na moim kanale na YouTube

Ciężkostrawne potrawy to te zagęszczane bezpośrednio surową mąką lub zasmażką z niezrumienionej mąki. Zagęszczony zasmażką sos lub zupa nie „przechodzi” smakiem surowej mąki, ale, niestety, nabiera dodatkowej ilości kalorii. Najlżejszą, najłatwiejszą do strawienia zasmażką jest zasmażka jasnozłota (2. stopnia).

4 od 2 osób
Zasmażka biała 1 stopnia - przepis
Zasmażka biała (1. stopnia)
Przygotowanie
5 min
Czas gotowania
5 min
Całkowity czas
10 min
 
Zasmażka biała czyli zasmażka 1. stopnia. Przepis na zasmażkę z białej mąki.
Danie: Półprodukt
Kuchnia: Polska
Przepis na: biała zasmażka, zasmażka 1. stopnia, zasmażka biała
Liczba kalorii: 424 kcal
Liczba porcji: 1 porcja do zagęszczenia 1,5-litrowego garnka zupy lub 0,5-litrowego garnka sosu
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
  • 50 g masła (¼ kostki)
  • 2 łyżki mąki
  • 1 szklanka zimnego wywaru warzywnego, drobiowego, wołowego, grzybowego lub mieszanego, wody lub mleka, w zależności od przepisu na zupę lub sos
  • 1 szklanka gorącego wywaru lub niezagęszczonego sosu

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



Lubisz przepisy Doroty?

Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Moje porady
  1. Jak zrobić wywar warzywny
  2. Zasmażka wegańska powstaje, gdy tłuszcz do przygotowania wywaru i zasmażania jest tłuszczem pochodzenia roślinnego. Polecam oliwę lub olej kokosowy.
  3. Zasmażka bezglutenowa powstaje, gdy mąkę pszenną zastąpi się mąką bezglutenową.
Zasmażka biała (1. stopnia) - Jak zrobić
  1. Na patelni topię masło na małym ogniu.

  2. Dosypuję mąkę i na dużym ogniu szybko zasmażam, ale bez zrumieniania.

  3. Stopniowo dolewam do zasmażki zimny płyn (wywar, wodę lub mleko), cały czas mieszając i zagotowuję.

  4. Jeśli zasmażka ma zagęścić zupę, mieszam ją z gorącym wywarem i całość stopniowo dolewamy do garnka z gotującymi się składnikami zupy, cały czas mieszając. Jeśli zasmażką zagęszczam sos, mieszamy ją z 1 szklanką sosu, następnie stopniowo, cały czas mieszając, łączę z całością.

Wartości odżywcze
Zasmażka biała (1. stopnia)
Wielkość porcji (1 porcja z masła, mąki i zimnego wywaru, przed dodaniem gorącego wywaru lub sosu)
Liczba kalorii 424 kcal Kalorie z tłuszczów 360 kcal
% dziennego zapotrzebowania*
Tłuszcze ogółem 40g 62%
Tłuszcze nasycone 25g 125%
Cholesterol 107mg 36%
Sód 1297mg 54%
Węglowodany ogółem 14g 5%
Cukry 2g
Białko 1g 2%
Witamina A 35%
Wapń 1.2%
Żelazo 3.9%
* Zalecany % dziennego spożycia dla diety 2000 kcal. Pamiętaj, że rzeczywiste zapotrzebowanie na kalorie oblicza się indywidualnie dla danej osoby i zależy ono od wielu czynników, np. wieku, płci, codziennej aktywności fizycznej, stanu zdrowia, przebytych chorób czy przyjmowanych leków.

Masz Instagram?

Dodaj mnie do obserwowanych @dorotakaminska i zrób zdjęcie potrawy, tagując #dorotakaminska.

Lubisz Youtube?

Zasubskrybuj mój kanał!

5 od 1 osoby
Zasmażka jasnozłota 2. stopnia
Zasmażka jasnozłota (2. stopnia)
Przygotowanie
5 min
Czas gotowania
5 min
Całkowity czas
10 min
 
Zasmażka jasnozłota czyli zasmażka 2. stopnia. Przepis na zasmażkę jasnozłotą.
Danie: Półprodukt
Kuchnia: Polska
Przepis na: jasna zasmażka, zasmażka 2. stopnia, zasmażka jasna, zasmażka złocista, zasmażka złota, złota zasmażka
Liczba kalorii: 424 kcal
Liczba porcji: 1 porcja do zagęszczenia 1,5-litrowego garnka zupy lub 0,5-litrowego garnka sosu
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
  • 50 g masła (¼ kostki)
  • 2 łyżki mąki
  • 1 szklanka zimnego wywaru warzywnego, drobiowego, wołowego, grzybowego lub mieszanego, wody lub mleka, w zależności od przepisu na zupę lub sos
  • 1 szklanka gorącego wywaru lub niezagęszczonego sosu

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



Lubisz przepisy Doroty?

Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Moje porady
  1. Jak zrobić wywar warzywny
  2. Zasmażka wegańska powstaje, gdy tłuszcz do przygotowania wywaru i zasmażania jest tłuszczem pochodzenia roślinnego. Polecam oliwę lub olej kokosowy.
  3. Zasmażka bezglutenowa powstaje, gdy mąkę pszenną zastąpi się mąką bezglutenową.
Zasmażka jasnozłota (2. stopnia) - Jak zrobić
  1. Na suchej patelni rumienię mąkę. Przesypuję na talerz.

  2. Na patelni topię masło na małym ogniu.

  3. Dosypuję mąkę i na małym ogniu krótko podsmażam, cały czas mieszając, żeby składniki się połączyły.

  4. Stopniowo dolewam do zasmażki zimny płyn (wywar, wodę lub mleko), cały czas mieszając i zagotowuję.

  5. Jeśli zasmażka ma zagęścić zupę, mieszam ją z gorącym wywarem i całość stopniowo dolewam do garnka z gotującymi się składnikami zupy, cały czas mieszając. Jeśli zasmażką zagęszczam sos, mieszam ją z 1 szklanką sosu, następnie stopniowo, cały czas mieszając, łączę z całością.

Wartości odżywcze
Zasmażka jasnozłota (2. stopnia)
Wielkość porcji (1 porcja z masła, mąki i zimnego wywaru, przed dodaniem gorącego wywaru lub sosu)
Liczba kalorii 424 kcal Kalorie z tłuszczów 360 kcal
% dziennego zapotrzebowania*
Tłuszcze ogółem 40g 62%
Tłuszcze nasycone 25g 125%
Cholesterol 107mg 36%
Sód 1297mg 54%
Węglowodany ogółem 14g 5%
Cukry 2g
Białko 1g 2%
Witamina A 35%
Wapń 1.2%
Żelazo 3.9%
* Zalecany % dziennego spożycia dla diety 2000 kcal. Pamiętaj, że rzeczywiste zapotrzebowanie na kalorie oblicza się indywidualnie dla danej osoby i zależy ono od wielu czynników, np. wieku, płci, codziennej aktywności fizycznej, stanu zdrowia, przebytych chorób czy przyjmowanych leków.

Masz Instagram?

Dodaj mnie do obserwowanych @dorotakaminska i zrób zdjęcie potrawy, tagując #dorotakaminska.

Lubisz Youtube?

Zasubskrybuj mój kanał!

5 od 1 osoby
Zasmażka ciemnozłota 3. stopnia - przepis
Zasmażka ciemnozłota (3. stopnia)
Przygotowanie
5 min
Czas gotowania
5 min
Całkowity czas
10 min
 
Zasmażka ciemnozłota czyli zasmażka 3. stopnia. Przepis na zasmażkę ciemnozłotą.
Danie: Półprodukt
Kuchnia: Polska
Przepis na: ciemna zasmażka, zasmażka 3. stopnia, zasmażka ciemna, zasmażka ciemnozłota
Liczba kalorii: 424 kcal
Liczba porcji: 1 porcja do zagęszczenia 1,5-litrowego garnka zupy lub 0,5-litrowego garnka sosu
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
  • 50 g masła (¼ kostki)
  • 2 łyżki mąki
  • 1 szklanka zimnego wywaru warzywnego, drobiowego, wołowego, grzybowego lub mieszanego, wody lub mleka, w zależności od przepisu na zupę lub sos
  • 1 szklanka gorącego wywaru lub niezagęszczonego sosu

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



Lubisz przepisy Doroty?

Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Moje porady
  1. Jak zrobić wywar warzywny
  2. Zasmażka wegańska powstaje, gdy tłuszcz do przygotowania wywaru i zasmażania jest tłuszczem pochodzenia roślinnego. Polecam oliwę lub olej kokosowy.
  3. Zasmażka bezglutenowa powstaje, gdy mąkę pszenną zastąpi się mąką bezglutenową.
Zasmażka ciemnozłota (3. stopnia) - Jak zrobić
  1. Na suchej patelni rumienię mąkę. Przesypuję na talerz.

  2. Na patelni topię masło na małym ogniu.

  3. Dosypuję mąkę i na średnim ogniu podsmażam, cały czas mieszając, żeby składniki się połączyły i zrumieniły na ciemnozłoto.

  4. Stopniowo dolewam do zasmażki zimny płyn (wywar, wodę lub mleko), cały czas mieszając i zagotowuję.

  5. Jeśli zasmażka ma zagęścić zupę, mieszam ją z gorącym wywarem i całość stopniowo dolewam do garnka z gotującymi się składnikami zupy, cały czas mieszając. Jeśli zasmażką zagęszczam sos, mieszam ją z 1 szklanką sosu, następnie stopniowo, cały czas mieszając, łączę z całością.

Wartości odżywcze
Zasmażka ciemnozłota (3. stopnia)
Wielkość porcji (1 porcja z masła, mąki i zimnego wywaru, przed dodaniem gorącego wywaru lub sosu)
Liczba kalorii 424 kcal Kalorie z tłuszczów 360 kcal
% dziennego zapotrzebowania*
Tłuszcze ogółem 40g 62%
Tłuszcze nasycone 25g 125%
Cholesterol 107mg 36%
Sód 1297mg 54%
Węglowodany ogółem 14g 5%
Cukry 2g
Białko 1g 2%
Witamina A 35%
Wapń 1.2%
Żelazo 3.9%
* Zalecany % dziennego spożycia dla diety 2000 kcal. Pamiętaj, że rzeczywiste zapotrzebowanie na kalorie oblicza się indywidualnie dla danej osoby i zależy ono od wielu czynników, np. wieku, płci, codziennej aktywności fizycznej, stanu zdrowia, przebytych chorób czy przyjmowanych leków.

Masz Instagram?

Dodaj mnie do obserwowanych @dorotakaminska i zrób zdjęcie potrawy, tagując #dorotakaminska.

Lubisz Youtube?

Zasubskrybuj mój kanał!

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

12 komentarzy
  1. a ja poprostu na sucha teflonowa patelnie szypie make
    0 tluszczu
    caly czas mieszam by sie nie klilo i rowno romienilo
    potem dodaje troche wody by wyszlo „ciasto” BEZ KLUCH taka maz niczym cekol do scian 😛
    jak ma odpowiedni kolor to poprostu przerzucam z patyelni do sosu/zupy
    sucha maka bez tluszczu sie bardzo szybko przemienia w rzadany kolor wiec nie zalowac mieszania

  2. Ja przypiekam najpierw samą mąkę, a dopiero potem dodaję masło by tylko się rozpuściło, a nie smażyło. Dalej jak w przepisie, rozprowadzam zimną wodą i hartuję gorącym sosem, lub zupą.

  3. wykonanie jest potrójnie wklejone : ) ja preferuję mączkę kukurydzianą do zagęszczania, choć i tak robię to niezbyt często

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)