Racuchy czekoladowe

Racuchy czekoladowe

Cudownie smakują racuchy czekoladowe przygotowane z dodatkiem polewy z gorzkiego kakao dobrej jakości. Delikatne i puszyste za sprawą dodatku drożdży, na których ładnie wyrasta ciasto. Udekorowane świeżymi owocami, a opcjonalnie również bitą śmietaną. Prawdziwy rarytas na weekendowe śniadanie lub deser!

5 od 1 osoby
Racuchy czekoladowe
Racuchy czekoladowe
Przygotowanie
20 min
Czas gotowania
25 min
Całkowity czas
45 min
 

Puszyste i delikatne racuchy czekoladowe, do których do środka można włożyć kawałki jabłek lub innych owoców. Doskonałe racuszki czekoladowe na śniadanie lub podwieczorek.

Danie: Deser, Śniadanie
Kuchnia: Polska
Przepis na: racuchy czekoladowe, racuszki czekoladowe
Liczba kalorii: 98 kcal
Liczba porcji: 24 sztuki
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
Ciasto
  • 450 g mąki (przesiana; polecam mąkę orkiszową typ 630, o niskim indeksie glikemicznym; można wykorzystać też mąkę razową lub bezglutenową, albo mąkę pszenną wrocławską typu 500 lub luksusową typ 550)
  • 50 g kakao
  • 50 g drożdży (świeże)
  • szklanki mleka (lub 1 szklanka mleka i ½ szklanki jogurtu naturalnego; całość mleka można zastąpić 1½ szklanki maślanki lub mleka zsiadłego (kwaśnego; w wersji wegańskiej można wykorzystać mleko roślinne, np. kokosowe))
  • 1 szczypta soli
  • 1-2 łyżki cukru waniliowego (można zastąpić zwykłym cukrem)
  • 1 jajko (opcjonalnie)
Dodatkowo
  • olej do smażenia
Do dekoracji
  • polewa czekoladowe
  • świeże owoce

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



Lubisz przepisy Doroty?

Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Moje porady
  1. Jak zrobić cukier waniliowy
  2. Jak zrobić rozczyn drożdżowy
  3. Jak wybrać tłuszcz do smażenia
  4. Polewa czekoladowa - przepis
Racuchy czekoladowe - Jak zrobić
  1. Z mąki przesianej z solą formuję w dużej misce kopiec, w środku tworzę zagłębienie i rozkruszam drożdże, zasypując je cukrem lub cukrem waniliowym.

  2. Zalewam drożdże połową szklanki ciepłego, podgrzanego mleka lub maślanki i odstawiam w ciepłe miejsce, pod przykryciem, do wyrośnięcia rozczynu.

  3. Dodaję jajko, kakao i pozostałe mleko (lub mleko i jogurt albo maślankę), mieszam dokładnie drewnianą łyżką lub mikserem wyposażonym w końcówki-świderki (można też wymieszać ciasto ręcznie, ale będzie się mocno lepić do dłoni), przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce wolne od przeciągów na ok. 2 godziny, do wyrośnięcia.

  4. Na rozgrzanym oleju (ok. 5 mm wysokości), najlepiej na teflonowej albo ceramicznej patelni, smażę racuchy na średnim ogniu z obu stron (zbyt niski ogień to szansa na większą ilość pochłoniętego przez ciasto tłuszczu; zbyt duży ogień może sprawić, że racuchy szybko usmażą się z wierzchu, a w środku pozostaną surowe).

    Nadmiar tłuszczu można odcisnąć, kładąc usmażone racuchy drożdżowe na papierowym ręczniku lub serwetce.

  5. Gotowe racuchy dekoruję polewą czekoladową i świeżymi owocami.

Wartości odżywcze
Racuchy czekoladowe
Wielkość porcji (1 sztuka (o średnicy ok. 12 cm))
Liczba kalorii 98 kcal Kalorie z tłuszczów 9 kcal
% dziennego zapotrzebowania*
Tłuszcze ogółem 1g 2%
Cholesterol 8mg 3%
Sód 58mg 2%
Potas 57mg 2%
Węglowodany ogółem 17g 6%
Cukry 1g
Białko 3g 6%
Witamina A 0.7%
Wapń 2.1%
Żelazo 5.9%
* Zalecany % dziennego spożycia dla diety 2000 kcal. Pamiętaj, że rzeczywiste zapotrzebowanie na kalorie oblicza się indywidualnie dla danej osoby i zależy ono od wielu czynników, np. wieku, płci, codziennej aktywności fizycznej, stanu zdrowia, przebytych chorób czy przyjmowanych leków.

Masz Instagram?

Dodaj mnie do obserwowanych @dorotakaminska i zrób zdjęcie potrawy, tagując #dorotakaminska.

Lubisz Youtube?

Zasubskrybuj mój kanał!

Racuchy czekoladowe
Racuchy czekoladowe
Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

Brak komentarzy

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)