fbpx
Czytasz właśnie
Racuchy czekoladowe

Racuchy czekoladowe

Racuchy czekoladowe
5/5 (3)

Cudownie smakują racuchy czekoladowe przygotowane z dodatkiem polewy z gorzkiego kakao dobrej jakości. Delikatne i puszyste za sprawą dodatku drożdży, na których ładnie wyrasta ciasto. Udekorowane świeżymi owocami, a opcjonalnie również bitą śmietaną. Prawdziwy rarytas na weekendowe śniadanie lub deser!

Racuchy czekoladowe

Racuchy czekoladowe

Puszyste i delikatne racuchy czekoladowe, do których do środka można włożyć kawałki jabłek lub innych owoców. Doskonałe racuszki czekoladowe na śniadanie lub podwieczorek.
5 from 4 votes
Przygotowanie: 20 minutes
Gotowanie: 25 minutes
Razem: 45 minutes
Kategoria: Deser, Śniadanie
Kuchnia: Polska
Przepis na: racuchy czekoladowe, racuszki czekoladowe
Liczba porcji: 24 sztuki
Kalorie: 98kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

Ciasto

  • 450 g mąki (przesiana; polecam mąkę orkiszową typ 630, o niskim indeksie glikemicznym; można wykorzystać też mąkę razową lub bezglutenową, albo mąkę pszenną wrocławską typu 500 lub luksusową typ 550)
  • 50 g kakao
  • 50 g drożdży (świeże)
  • szklanki mleka (lub 1 szklanka mleka i ½ szklanki jogurtu naturalnego; całość mleka można zastąpić 1½ szklanki maślanki lub mleka zsiadłego (kwaśnego; w wersji wegańskiej można wykorzystać mleko roślinne, np. kokosowe))
  • 1 szczypta soli
  • 1-2 łyżki cukru waniliowego (można zastąpić zwykłym cukrem)
  • 1 jajko (opcjonalnie)

Dodatkowo

  • olej do smażenia

Do dekoracji

  • polewa czekoladowe
  • świeże owoce

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

  1. Jak zrobić cukier waniliowy
  2. Jak zrobić rozczyn drożdżowy
  3. Jak wybrać tłuszcz do smażenia
  4. Polewa czekoladowa - przepis

Jak zrobić

  • Z mąki przesianej z solą formuję w dużej misce kopiec, w środku tworzę zagłębienie i rozkruszam drożdże, zasypując je cukrem lub cukrem waniliowym.
  • Zalewam drożdże połową szklanki ciepłego, podgrzanego mleka lub maślanki i odstawiam w ciepłe miejsce, pod przykryciem, do wyrośnięcia rozczynu.
  • Dodaję jajko, kakao i pozostałe mleko (lub mleko i jogurt albo maślankę), mieszam dokładnie drewnianą łyżką lub mikserem wyposażonym w końcówki-świderki (można też wymieszać ciasto ręcznie, ale będzie się mocno lepić do dłoni), przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce wolne od przeciągów na ok. 2 godziny, do wyrośnięcia.
  • Na rozgrzanym oleju (ok. 5 mm wysokości), najlepiej na teflonowej albo ceramicznej patelni, smażę racuchy na średnim ogniu z obu stron (zbyt niski ogień to szansa na większą ilość pochłoniętego przez ciasto tłuszczu; zbyt duży ogień może sprawić, że racuchy szybko usmażą się z wierzchu, a w środku pozostaną surowe).Nadmiar tłuszczu można odcisnąć, kładąc usmażone racuchy drożdżowe na papierowym ręczniku lub serwetce.
  • Gotowe racuchy dekoruję polewą czekoladową i świeżymi owocami.

Wartości odżywcze

Wielkość porcji: 1sztuka (o średnicy ok. 12 cm) | Kalorie: 98kcal (5%) | Węglowodany: 17g (6%) | Białko: 3g (6%) | Tłuszcze: 1g (2%) | Cholesterol: 8mg (3%) | Sód: 58mg (3%) | Potas: 57mg (2%) | Cukier: 1g (1%) | Witamina A: 35IU (1%) | Wapń: 21mg (2%) | Żelazo: 1.1mg (6%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!
Racuchy czekoladowe
Racuchy czekoladowe

Podoba Ci się? Oceń lub zostaw komentarz 🙂

Zobacz komentarze (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom