Racuchy czekoladowe przepis | Dorota Kamińska

Racuchy czekoladowe

Racuchy czekoladowe

Cudownie smakują racuchy czekoladowe przygotowane z dodatkiem polewy z gorzkiego kakao dobrej jakości. Delikatne i puszyste za sprawą dodatku drożdży, na których ładnie wyrasta ciasto. Udekorowane świeżymi owocami, a opcjonalnie również bitą śmietaną. Prawdziwy rarytas na weekendowe śniadanie lub deser!

Racuchy czekoladowe

Racuchy czekoladowe

Puszyste i delikatne racuchy czekoladowe, do których do środka można włożyć kawałki jabłek lub innych owoców. Doskonałe racuszki czekoladowe na śniadanie lub podwieczorek.
5 od 1 osoby
Przygotowanie: 20 min
Gotowanie: 25 min
Razem: 45 min
Kategoria: Deser, Śniadanie
Kuchnia: Polska
Przepis na: racuchy czekoladowe, racuszki czekoladowe
Liczba porcji: 24 sztuki
Kalorie: 98kcal

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

Ciasto

  • 450 g mąki (przesiana; polecam mąkę orkiszową typ 630, o niskim indeksie glikemicznym; można wykorzystać też mąkę razową lub bezglutenową, albo mąkę pszenną wrocławską typu 500 lub luksusową typ 550)
  • 50 g kakao
  • 50 g drożdży (świeże)
  • szklanki mleka (lub 1 szklanka mleka i ½ szklanki jogurtu naturalnego; całość mleka można zastąpić 1½ szklanki maślanki lub mleka zsiadłego (kwaśnego; w wersji wegańskiej można wykorzystać mleko roślinne, np. kokosowe))
  • 1 szczypta soli
  • 1-2 łyżki cukru waniliowego (można zastąpić zwykłym cukrem)
  • 1 jajko (opcjonalnie)

Dodatkowo

  • olej do smażenia

Do dekoracji

  • polewa czekoladowe
  • świeże owoce

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

Jak zrobić

  • Z mąki przesianej z solą formuję w dużej misce kopiec, w środku tworzę zagłębienie i rozkruszam drożdże, zasypując je cukrem lub cukrem waniliowym.
  • Zalewam drożdże połową szklanki ciepłego, podgrzanego mleka lub maślanki i odstawiam w ciepłe miejsce, pod przykryciem, do wyrośnięcia rozczynu.
  • Dodaję jajko, kakao i pozostałe mleko (lub mleko i jogurt albo maślankę), mieszam dokładnie drewnianą łyżką lub mikserem wyposażonym w końcówki-świderki (można też wymieszać ciasto ręcznie, ale będzie się mocno lepić do dłoni), przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce wolne od przeciągów na ok. 2 godziny, do wyrośnięcia.
  • Na rozgrzanym oleju (ok. 5 mm wysokości), najlepiej na teflonowej albo ceramicznej patelni, smażę racuchy na średnim ogniu z obu stron (zbyt niski ogień to szansa na większą ilość pochłoniętego przez ciasto tłuszczu; zbyt duży ogień może sprawić, że racuchy szybko usmażą się z wierzchu, a w środku pozostaną surowe).Nadmiar tłuszczu można odcisnąć, kładąc usmażone racuchy drożdżowe na papierowym ręczniku lub serwetce.
  • Gotowe racuchy dekoruję polewą czekoladową i świeżymi owocami.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Kup TERAZ książkę w moim sklepie 15% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!

Przydatne przepisy i poradniki

Wartości odżywcze

Serving: 1sztuka (o średnicy ok. 12 cm) | Calories: 98kcal | Carbohydrates: 17g (6%) | Protein: 3g (6%) | Fat: 1g (2%) | Cholesterol: 8mg (3%) | Sodium: 58mg (2%) | Potassium: 57mg (2%) | Sugar: 1g | Vitamin A: 0.7% | Calcium: 2.1% | Iron: 5.9%
Masz Instagram?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub haszag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!
Racuchy czekoladowe
Racuchy czekoladowe
Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

Brak komentarzy

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)