Śniadanie na Wielkanoc

Śniadanie na Wielkanoc to niedzielny posiłek w rodzinnym gronie, który rozpoczyna dwudniowe spotkania przy stole. Tradycyjnie na wszystkich stołach gości wtedy to, co znalazło się w święconce: pisanki, masło i wędliny oraz chrzan lub ćwikła. Na śniadanie na Wielkanoc w moim domu rodzinnym zawsze podaje się żurek, jest też biała kiełbasa pieczona z dodatkiem cebuli, domowe wędliny, pasztet oraz ćwikła. Obowiązkowo na środku stołu gości baranek z masła. W różnych regionach Polski serwuje się inne dania, np. barszcz biały, sałatkę jarzynową czy śledzie. Zapraszam po sprawdzone przepisy na śniadanie na Wielkanoc!

Żurek
Żurek
Jajka faszerowane
Jajka faszerowane
Ćwikła
Ćwikła z chrzanem
Baranek z masła
Baranek z masła