fbpx
Czytasz właśnie
Jajka faszerowane

Jajka faszerowane

Jajka faszerowane

Jajka faszerowane są jedną z popularniejszych przekąsek, które często serwuje się na imprezach. Łatwe do przygotowania, a dodatkowo nie wymagają skomplikowanych składników. I choć ze względu na majonez są odrobinę ciężkie, popatrzcie na imprezowy stół kiedy je podacie: zawsze „mają wzięcie”. Trzeba po prostu umieć jeść je z umiarem. Choć nikt nie mówi, że będzie łatwo ;).

Zobacz też: Najlepsze przepisy na przekąski

Można nadziewać je różnorodnymi farszami. Najbardziej popularnym jest chyba farsz z podsmażanych pieczarek, wymieszanych z majonezem i ugniecionym, ugotowanym na twardo żółtkiem. Na każdym jajku tworzy się pieczarkowa górka, którą można udekorować czymś zielonym lub… keczupem. A może czerwoną papryczką lub połówką koktajlowego pomidorka? Do Was należy wybór!

Jaja faszerowane z pieczarkami, bez skorupek

Są równie popularne co jajka faszerowane w skorupkach i nie wymagają smażenia połówek jajek na patelni. Farsz pieczarkowy przygotujecie w prosty sposób. Wystarczy podsmażyć pieczarki na patelni z pozostałymi składnikami, a następnie nadziewać połówki ugotowanych na twardo, pozbawionych wcześniej żółtek, jajek. Odrobina wprawy się przyda, ale poradzi sobie nawet początkujący kucharz lub kucharka :).

Zobacz też
Sałatka szopska

Jajka faszerowane pieczarkami

Jajka faszerowane

Przepis na jajka faszerowane czyli ugotowane na twardo jajka z farszem pieczarkowym z natką pietruszki, cebulką, majonezem i ketchupem. Smaczna i prosta przekąska na imprezę.
5 from 1 vote
Przygotowanie: 10 minutes
Gotowanie: 20 minutes
Razem: 30 minutes
Kategoria: Przekąska
Kuchnia: Polska
Przepis na: jaja faszerowane, jajka faszerowane
Liczba porcji: 4
Kalorie: 94kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 4 jajka (ugotowane na twardo)
  • 1 cebulka (mała; drobno pokrojona)
  • 2 łyżki natki pietruszki (drobno posiekana)
  • 4 pieczarki (małe; pokrojone w drobną kosteczkę; można zastąpić 2 dużymi)
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól, pieprz, papryka

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

Jak zrobić

  • Ostudzone, ugotowane na twardo jajka, przekrawamy na pół (jeszcze w skorupkach). Następnie obieramy ze skorupek.
  • Cebulę szklimy na oliwie z oliwek, dodajemy pieczarki i dusimy pod przykryciem.
  • Doprawiamy solą, pieprzem i papryką, smażymy aż pieczarki się przyrumienią.
  • Z jajek delikatnie wyjmujemy żółtka, przekładamy do miseczki i ugniatamy widelcem.
  • Do żółtek dodajemy pieczarki z cebulką i majonez, mieszamy. Dosypujemy też natkę pietruszki. W razie potrzeby doprawiamy.
  • Farszem żółtkowo-pieczarkowym nadziewamy białka. Czubek każdego jajka możemy ozdobić kroplą keczupu.

Wartości odżywcze

Wielkość porcji: 100g | Kalorie: 94kcal (5%) | Węglowodany: 2g (1%) | Białko: 6g (12%) | Tłuszcze: 6g (9%) | Tłuszcze nasycone: 1g (6%) | Cholesterol: 164mg (55%) | Sód: 76mg (3%) | Potas: 142mg (4%) | Cukier: 1g (1%) | Witamina A: 240IU (5%) | Witamina C: 1.3mg (2%) | Wapń: 28mg (3%) | Żelazo: 0.9mg (5%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Ciekawa jestem, czy lubicie jajka faszerowane pieczarkami i natką pietruszki, takie jak te ze zdjęcia. Jakie dodatki wybraliście do dekoracji?

Jajka faszerowane pieczarkami
Jajka faszerowane pieczarkami

Dajcie koniecznie znać w komentarzach, jak wrażenia po degustacji jajek. A może dorzucicie coś od siebie do proponowanej receptury?

37 komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom