Ćwikła przepis | Dorota Kamińska

Ćwikła z chrzanem

Najlepsza ćwikła z pieczonych buraków! Moja mama co roku na Wielkanoc przygotowuje ćwikłę z buraków z dodatkiem świeżego chrzanu. Podaje ją na stole w osobnej miseczce, jako dodatek do domowych wędlin. Zobaczcie jak zrobić ćwikłę z buraków krok po kroku. To świetna ćwikła z chrzanem, mówię Wam!

Zobacz też: Najlepsze przepisy na Wielkanoc

Charakteryzuje się pięknym, buraczkowym kolorem, który, dodatkowo, doskonale komponuje się z pozostałymi potrawami na wielkanocnym stole. Oprócz idealnej kompozycji z wędlinami, świetnie pasuje jako dodatek do jajek na twardo. Jest także prosta do zrobienia. To jedna z łatwych potraw, od której warto rozpocząć naukę przygotowywania wielkanocnych dań. Ciekawa jestem, czy i u Ciebie pojawi się w tym roku na stole wielkanocnym.

5 od 1 osoby
Ćwikła
Ćwikła
Przygotowanie
5 min
Czas gotowania
40 min
Całkowity czas
45 min
 

Najlepsza ćwikła z chrzanem - przepis na Wielkanoc. Ćwikła to gotowane lub pieczone buraki, utarte na tarce i wymieszane ze świeżym, drobno startym chrzanem. Można doprawić ją sokiem z cytryny oraz solą i pieprzem.

Danie: Przekąska
Kuchnia: Polska
Przepis na: ćwikła z chrzanem
Liczba kalorii: 77 kcal
Liczba porcji: 6 osób
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
  • 1 kg buraków (umyte, ugotowane lub upieczone w skórkach (czas gotowania: ok. 30 minut; czas pieczenia: ok. 40 minut w temperaturze 220 °C, obrane))
  • 2 laski korzenia chrzanu (obrany)
  • ½ cytryny (tylko wyciśnięty sok)
  • sól, cukier

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



Lubisz przepisy Doroty?

Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Ćwikła - przepis i film wideo

Obejrzyj bezpośrednio na moim kanale na YouTube
Ćwikła - Jak zrobić
  1. Chrzan ucieram na tarce o drobnych oczkach albo miksuję w blenderze.

  2. Buraki ucieram na tarce o drobnych oczkach albo miksuję w blenderze.

  3. Przyprawiam sokiem z cytryny, solą i cukrem.

  4. Podaję w salaterce, udekorowane np. listkami bukszpanu.

Wartości odżywcze
Ćwikła
Wielkość porcji (165 g)
Liczba kalorii 77 kcal
% dziennego zapotrzebowania*
Sód 130mg 5%
Potas 552mg 16%
Węglowodany ogółem 17g 6%
Błonnik 4g 16%
Cukry 11g
Białko 2g 4%
Witamina A 1.1%
Witamina C 14.7%
Wapń 2.7%
Żelazo 7.4%
* Zalecany % dziennego spożycia dla diety 2000 kcal. Pamiętaj, że rzeczywiste zapotrzebowanie na kalorie oblicza się indywidualnie dla danej osoby i zależy ono od wielu czynników, np. wieku, płci, codziennej aktywności fizycznej, stanu zdrowia, przebytych chorób czy przyjmowanych leków.

Masz Instagram?

Dodaj mnie do obserwowanych @dorotakaminska i zrób zdjęcie potrawy, tagując #dorotakaminska.

Lubisz Youtube?

Zasubskrybuj mój kanał!

Odrobina chleba, jajko i buraki, a dla miłośników wielkanocnych mięs – biała kiełbasa, pasztet lub szynka. Do czego jeszcze, Waszym zdaniem, ten pyszny, buraczkowy dodatek pasuje najbardziej?

Ćwikła wielkanocna
Ćwikła wielkanocna

Można też, w ramach większej ilości kolorów i dekoracji na stole, podać utarty chrzan osobno i mieszać z przyprawionymi burakami tuż przed zjedzeniem. A może jednak ćwikła z chrzanem w jednej miseczce to lepsza opcja? Dajcie mi koniecznie znać, jak Wam wyszła i czy zdecydowaliście się również na pieczone buraki. Bardzo jestem ciekawa :). Lubicie ćwikłę?

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

15 komentarzy
  1. Czy cukier jest konieczny? Bo ja nie stosuje i dlatego wlasnie rozmyslam nad przygotowaniem wlasnych, bo sklepowe sa z cukrem ?

  2. W 0:41 jest lista składników. Ostateczna ilość chrzanu jest taka jaką się bardziej lubi, żeby było łagodniej albo ostrzej.

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)