fbpx
Czytasz właśnie
Ćwikła z chrzanem

Ćwikła z chrzanem

Ćwikła

Najlepsza ćwikła z pieczonych buraków! Moja mama co roku na Wielkanoc przygotowuje ćwikłę z buraków z dodatkiem świeżego chrzanu. Podaje ją na stole w osobnej miseczce, jako dodatek do domowych wędlin. Zobaczcie jak zrobić ćwikłę z buraków krok po kroku. To świetna ćwikła z chrzanem, mówię Wam!

Zobacz też: Najlepsze przepisy na Wielkanoc

Charakteryzuje się pięknym, buraczkowym kolorem, który, dodatkowo, doskonale komponuje się z pozostałymi potrawami na wielkanocnym stole. Oprócz idealnej kompozycji z wędlinami, świetnie pasuje jako dodatek do jajek na twardo. Jest także prosta do zrobienia. To jedna z łatwych potraw, od której warto rozpocząć naukę przygotowywania wielkanocnych dań. Ciekawa jestem, czy i u Ciebie pojawi się w tym roku na stole wielkanocnym.

Ćwikła wielkanocna

Ćwikła

Najlepsza ćwikła z chrzanem - przepis na Wielkanoc. Ćwikła to gotowane lub pieczone buraki, utarte na tarce i wymieszane ze świeżym, drobno startym chrzanem. Można doprawić ją sokiem z cytryny oraz solą i pieprzem.
5 z 1 oceny
Przygotowanie: 5 minuty
Gotowanie: 40 minuty
Razem: 45 minuty
Kategoria: Przekąska
Kuchnia: Polska
Przepis na: ćwikła z chrzanem
Liczba porcji: 6 osób
Kalorie: 77kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 1 kg buraków (umyte, ugotowane lub upieczone w skórkach (czas gotowania: ok. 30 minut; czas pieczenia: ok. 40 minut w temperaturze 220 °C, obrane))
  • 2 laski korzenia chrzanu (obrany)
  • ½ cytryny (tylko wyciśnięty sok)
  • sól, cukier

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Jak zrobić

  • Chrzan ucieram na tarce o drobnych oczkach albo miksuję w blenderze.
  • Buraki ucieram na tarce o drobnych oczkach albo miksuję w blenderze.
  • Przyprawiam sokiem z cytryny, solą i cukrem.
  • Podaję w salaterce, udekorowane np. listkami bukszpanu.

Wartości odżywcze

Serving: 165g | Kalorie: 77kcal (4%) | Carbohydrates: 17g (6%) | Białko: 2g (4%) | Sód: 130mg (6%) | Potas: 552mg (16%) | Fiber: 4g (17%) | Cukier: 11g (12%) | Witamina A: 55IU (1%) | Witamina C: 12.1mg (15%) | Wapń: 27mg (3%) | Żelazo: 1.3mg (7%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Odrobina chleba, jajko i buraki, a dla miłośników wielkanocnych mięs – biała kiełbasa, pasztet lub szynka. Do czego jeszcze, Waszym zdaniem, ten pyszny, buraczkowy dodatek pasuje najbardziej?

Zobacz też
Canelloni ze szparagami

Ćwikła wielkanocna
Ćwikła wielkanocna

Można też, w ramach większej ilości kolorów i dekoracji na stole, podać utarty chrzan osobno i mieszać z przyprawionymi burakami tuż przed zjedzeniem. A może jednak ćwikła z chrzanem w jednej miseczce to lepsza opcja? Dajcie mi koniecznie znać, jak Wam wyszła i czy zdecydowaliście się również na pieczone buraki. Bardzo jestem ciekawa :). Lubicie ćwikłę?

15 komentarzy
5 from 1 vote (1 rating without comment)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom