Tag: Łatwe ciasto

Łatwe ciasto to takie, które nie wymaga ubijania piany z białek czy bitej śmietany oraz przekładania warstw z kremem czy przygotowywania masy z dodatkiem galaretki, która powinna stężeć w chłodnym miejscu. Najczęściej nie wymaga długotrwałych przygotowań i oczekiwania, nie jest pracochłonne, ale może się zdarzyć, że wymagać będzie więcej czasu oczekiwania. Pokazuję niejeden przepis na łatwe ciasto dla początkujących – przepisy na łatwe ciasta krok po kroku ze zdjęciami i filmami wideo. Najczęściej wystarczy zmieszać składniki widelcem lub trzepaczką, albo zmiksować krótko mikserem. Łatwe ciasto można polać ekspresową do zrobienia polewą lub prostym lukrem, ale w wersji najłatwiejszej po prostu się je piecze, studzi i zjada :).

Ciasto z malinami

Ciasto z malinami

Łatwe, szybkie, efektowne ciasto z malinami, które charakteru nabiera dzięki dodatkowi orzechów nerkowców, chociaż, dowolnie, możecie modyfikować dodatek bakalii, zastępując je pistacjami, orzechami włoskimi lub blanszowanymi migdałami. To bardzo prosta receptura, a maliny same w sobie są piękną dekoracją placka. Nie trzeba polewy, chociaż można ją, opcjonalnie, dodać, wykorzystując gorzką, mleczną lub białą czekoladę.

1 Shares
Ciasto bananowe przepis

Ciasto bananowe

Amerykański wypiek, który podbił serca miłośników ciast na całym świecie i uniwersalne owoce, które świetnie wzbogacają jego smak. Ciasto bananowe, pieczone w keksówce, przypominające chleb. To właśnie dlatego anglojęzyczni smakosze mówią na nie banana bread.

Ciasto czekoladowe z gruszkami

Ciasto czekoladowe z gruszkami

Prostota tego przepisu zaskakuje równie mocno jak efekt końcowy, bo ciasto czekoladowe z gruszkami przygotujecie bez miksera. Składniki wystarczy wymieszać w misce tak samo szybko i łatwo jak te na ciasto na muffiny czekoladowe, a gruszki dodaje się do pieczenia w całości, choć te twardsze, nieco mniej dojrzałe, można wcześniej ugotować w syropie cukrowym. Doskonale posmakuje wielbicielom czekolady, zwłaszcza gdy po upieczeniu udekorujecie je polewą czekoladową, ale w wersji bez jej dodatku zaskoczy Was, równie pozytywnie, aromatem cynamonu i kardamonu, który będzie unosił się po całym domu w trakcie pieczenia, wystawiając na próbę cierpliwość każdego czekoladowego łasucha.

1 Shares
Babka czekoladowa

Babka czekoladowa

Podłapałam lenia. Obudziłam się jeszcze przed budzikiem, zobaczyłam mleko za oknem i postanowiłam, że poranek spędzę w łóżku. Zaparzyłam drożdże do picia, do filiżanki wlałam kawę. Na talerzyku wylądowała babka czekoladowa oraz czerwona pomarańcza i z takim zapasem do przetrwania poranka ruszyłam z powrotem pod kołdrę. Lubię czasem uskutecznić takie lenistwo, zwłaszcza gdy to dopiero początek moich przygotowań do Wielkanocy czy innych uroczystości i czas wzmożonych prac dopiero przede mną.

Ciasto piegusek

Piegusek

Jedno z prostszych do przygotowania ciast, o sympatycznej nazwie i przyjemnej, puszystej, konsystencji, z dodatkiem chrupiącego maku – ciasto piegusek. Pamiętam jak bardzo posmakowało mi, kiedy pewnego dnia, dla odmiany od pleśniaka albo lamingtona, moja mama postanowiła upiec coś nowego, a jednocześnie mało skomplikowanego. „Ciasto lubiane przez dzieci” – przeczytała w książce kucharskiej. „Może wreszcie trafię na coś, czego spróbuje Twój brat”.

6 Shares
Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)