fbpx
Czytasz właśnie
Babka czekoladowa

Babka czekoladowa

Babka czekoladowa

Podłapałam lenia. Obudziłam się jeszcze przed budzikiem, zobaczyłam mleko za oknem i postanowiłam, że poranek spędzę w łóżku. Zaparzyłam drożdże do picia, do filiżanki wlałam kawę. Na talerzyku wylądowała babka czekoladowa oraz czerwona pomarańcza. Z takim zapasem do przetrwania poranka ruszyłam z powrotem pod kołdrę. Lubię czasem uskutecznić takie lenistwo, zwłaszcza gdy to dopiero początek moich przygotowań do Wielkanocy czy innych uroczystości i czas wzmożonych prac dopiero przede mną. Zobaczcie jak zrobić babkę czekoladową wielkanocną i nie tylko na ten czas :).

Zobacz teżNajlepsze przepisy na Wielkanoc

Nawet pomimo niepogody, z takim zestawem śniadaniowym można przetrwać mglisty i deszczowy poranek. W końcu czekolada jest dobra na każdą okazję! Babka czekoladowa to kolejny, prosty i szybki do przygotowania wypiek, który można wzbogacić o dodatek ulubionych bakalii. Wystarczy wrzucić je do ciasta pod koniec miksowania lub udekorować zastygającą polewę czekoladową. Ciasto jest cudownie czekoladowe i sypkie, a gruba warstwa polewy i migdały dodają mu chrupkości i bogatego smaku. Prosto, a jednak elegancko. Taka babka z czekoladą będzie pięknie prezentować się na świątecznym, wielkanocnym stole!

Babka czekoladowa

Babka czekoladowa

Babka czekoladowa - przepis na wielkanocną babkę z kakao. Najlepsza babka czekoladowa ucierana, wyrastająca na jajkach i proszku do pieczenia - łatwa baba czekoladowa bez drożdży. 
5 z 2 ocen
Przygotowanie: 10 minuty
Gotowanie: 1 godzina
Razem: 1 godzina 10 minuty
Kategoria: Deser
Kuchnia: Polska
Przepis na: babka czekoladowa, babka kakaowa, babka z czekoladą
Liczba porcji: 1 forma o średnicy ok. 20 cm, z kominem
Kalorie: 196.75kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

Ciasto

  • 4 jajka (o temperaturze pokojowej)
  • ½ szklanki mąki ziemniaczanej (przesiana)
  • ¼ szklanki mąki pszennej (przesiana)
  • ¾ szklanki cukru (polecam cukier brzozowy (ksylitol) lub erytrytol, o mniejszej liczbie kalorii i niższym indeksie glikemicznym)
  • ¼ szklanki gorzkiego kakao (przesiane)
  • 150 g masła (¾ kostki; o temperaturze pokojowej)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Do dekoracji

  • 100 g gorzkiej czekolady (1 tabliczka)
  • 25 g masła/śmietanki kremówki

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

Przydatne poradniki:
  1. Zakalec - jak go uniknąć
  2. Polewa czekoladowa - przepis

Jak zrobić

  • Miękkie masło ucieramy na puszysty krem za pomocą miksera.
  • Dosypujemy cukier i znów ucieramy.
  • Do kremu wbijamy po 1 jajku, za każdym razem dokładnie je rozmiksowując.
  • Po wbiciu i rozmiksowaniu każego jajka dodajemy stopniowo przesianą mąkę (tortową i ziemniaczaną) z proszkiem i ucieramy na gładką masę (można też najpierw rozmiksować wszystkie jajka, a dopiero potem dodać obie mąki z proszkiem).
  • Nastawiamy piekarnik na 160 °C.
  • Od razu po wymieszaniu masę przekładamy do formy wysmarowanej tłuszczem (lub spryskanej oliwą w sprayu) i wysypanej bułką tartą.
  • Wstawiamy babkę do piekarnika i pieczemy przez ok. 40-60 minut.W trakcie pieczenia nie otwieramy piekarnika!
  • Pod koniec pieczenia sprawdzamy drewnianym patyczkiem, czy środek ciasta nie jest surowy. Upieczone i zrumienione od razu wyjmujemy z piekarnika.
  • Studzimy babkę czekoladową w foremce obróconej do góry dnem, najlepiej na żeberkach wyjętych z piekarnika. Do ciasta od spodu powinno mieć dostęp powietrze.
  • Gotową, wystudzoną babkę czekoladową wyjmujemy z formy i dekorujemy polewą z czekolady, rozpuszczonej w kąpieli wodnej z dodatkiem masła/kremówki.

Wartości odżywcze

Serving: 90g | Kalorie: 196.75kcal (10%) | Carbohydrates: 18.88g (6%) | Białko: 2.75g (6%) | Fat: 12.75g (20%) | Tłuszcze nasycone: 7.56g (47%) | Cholesterol: 64.56mg (22%) | Sód: 98.38mg (4%) | Potas: 157.88mg (5%) | Fiber: 1.44g (6%) | Cukier: 11.13g (12%) | Witamina A: 333IU (7%) | Witamina C: 0.2mg | Wapń: 28.8mg (3%) | Żelazo: 1.3mg (7%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Dekorację lub nadzienie można urozmaicić, wykorzystując kolorową żurawinę, skórkę z pomarańczy lub posiekane w kostkę morele. Przyznacie, że pięknie skomponują się z głębokim kolorem czekolady?

Zobacz też
Ciasto z malinami

Babka czekoladowa
Babka czekoladowa

Ciekawa jestem na który dodatek się zdecydujecie. U mnie prostota: płatki z migdałów. Czekam na komentarze, jak Wam się udała i smakowała :).

3 komentarze
  • Pani Doroto! W tamtym roku robiłam na święta tę babkę i wszyscy byli nią zachwyceni, zdecydowałam, ze w tym roku zrobię ja w takiej dużej formie, składników wzięłam drugie tyle. Ile czasu piec taka duża babę? Drugie tyle czasu?

    • Dzień dobry :). Jeśli jest to forma z kominem i ma podobną wysokość co ta zeszłoroczna, to jest szansa, ze wystarczy dodatkowych 40 minut. Nie mam jednak doswiadczenia z takimi dużymi ilościami ciasta, żeby móc powiedzieć to na 100%.

      • Tak, jest to forma z kominem, jest dużo większa niż ta zeszłoroczna, myśle ze chyba z dwa razy taka. Dam 40 min dłużej tak jak Pani poradziła i najwyżej delikatnie sprawdzę patyczkiem 🙂 stresuje się, przygotowuje ja na Wielkanoc u teściów :O mam nadzieje, ze sie uda 😉 dziękuje za odpowiedz i życzę Wesołych Świat 🙂

5 from 2 votes (1 rating without comment)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom