fbpx
Czytasz właśnie
Ciasto bananowe

Ciasto bananowe

Ciasto bananowe przepis

Amerykański wypiek, który podbił serca miłośników ciast na całym świecie i uniwersalne owoce, które świetnie wzbogacają jego smak. Ciasto bananowe, pieczone w keksówce, przypominające chleb. To właśnie dlatego anglojęzyczni smakosze mówią na nie banana bread.

Zobacz też: Więcej przepisów na najlepsze wypieki

To jedno z łatwiejszych do zrobienia ciast, a do jego przygotowania najlepiej wykorzystać mąkę orkiszową typu ok. 500, która obniży nieco indeks glikemiczny wypieku i sprawi, że po zjedzeniu kawałka banana bread uczucie sytości pozostanie na dłużej. Ale jak tu być szybko sytym, kiedy wcześniej, przez kilkadziesiąt minut pieczenia, po domu rozchodzi się obłędny zapach pieczonych bananów połączony z aromatem roztapiających się pod wpływem ciepła kawałków czekolady?

Chciałam przygotować moje ciasto bananowe już dawno, pamiętając jego smak poznany podczas podróży do USA i wizyty w kultowej, malutkiej cukierni BabyCakes NYC, znanej z wypieku ciast na plan filmu „Jagodowa miłość”. Smak tamtejszego ciasta, choć odrobinę za słodkiego, na długo pozostał w mojej pamięci. Chciałam przygotować wypiek zdrowszy, odchudzony, a przy okazji – ekonomiczny, bo bardzo dojrzałe banany, które idealnie nadają się do przygotowania mojego ciasta bananowego, często można kupić w przecenie: są miękkie, miejscami poplamione, za to bajecznie słodkie. Dzięki temu można upiec ciasto bananowe bez cukru, którego w USA dodaje się do wypieków stanowczo zbyt wiele.

Czekoladę, w zdrowszej wersji, proponuję zastąpić bakaliami, bo do bananów świetnie pasuje przełamująca ich smak żurawina, chociaż można też pokusić się o dodanie daktyli, orzechów czy rodzynek.

Zobacz też
Metrowiec

Ciasto bananowe bez cukru

Ciasto bananowe

Łatwe ciasto bananowe bez cukru czyli banana bread z kawałkami czekolady lub bakaliami. Najlepsze ciasto bananowe - prosty przepis.
5 z 1 głos
Przygotowanie: 10 min
Gotowanie: 50 min
Razem: 1 godzina
Kategoria: Deser
Kuchnia: Amerykańska
Przepis na: banana bread, ciasto bananowe
Liczba porcji: 1 keksówka o wymiarach ok. 10 x 20 cm
Kalorie: 242kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

Masa

  • 200 g masła (1 kostka; o temperaturze pokojowej)
  • 2 banany (bardzo dojrzałe)
  • 2 jajka
  • 2 szklanki mąki (przesiana)
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • sok z ½ cytryny
  • ½-¾ szklanki czekolady, rodzynek, orzechów lub daktyli (w niewielkich kawałkach; opcjonalnie)

Do posmarowania

  • masło orzechowe (opcjonalnie)

Do dekoracji

  • plasterki bananów, chipsy bananowe, lukier lub polewa czekoladowa (opcjonalnie)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Jak zrobić

  • Nastawiam piekarnik na temperaturę 180 st. C, góra + dół (czas mieszania składników jest czasem nagrzewania piekarnika).
    Masło ucieram na puszysty krem na najwyższych obrotach miksera.
    Ciasto bananowe przepis - krok 1
  • Dodaję banany, znów ucieram na najwyższych obrotach, do połączenia składników.
    Ciasto bananowe przepis - krok 2
  • Wbijamy do masy jedno jajko i rozmiksowujemy do połączenia składników. Powtarzamy czynność z drugim jajkiem.
    Ciasto bananowe przepis - krok 3
  • Stopniowo, w 3-4 partiach, dosypuję do masy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i za każdym razem rozmiksowuję na najmniejszych obrotach miksera, do połączenia składników.
    Ciasto bananowe przepis - krok 4
  • Dolewam do masy sok z cytryny (można dodawać go stopniowo, po każdej partii mąki z proszkiem lub wlać całość po wykonaniu kroku 4). Rozmiksowuję na najmniejszych obrotach miksera, do połączenia składników.
    Ciasto bananowe przepis - krok 5
  • Dodaję opcjonalne dodatki, mieszając na najniższych obrotach miksera lub za pomocą łyżki.
    Ciasto bananowe przepis - krok 6
  • Przekładam masę do keksówki i wstawiam do piekarnika. Piekę ciasto przez ok. 50-60 minut, do tzw. suchego patyczka.
    Ciasto bananowe przepis - krok 7
  • Po upieczeniu foremkę od razu wyjmuję z piekarnika i studzę na kratce.
    Ciasto bananowe przepis - krok 8
  • Wystudzone ciasto można, opcjonalnie, polać polewą lub lukrem oraz udekorować plasterkami banana lub bananowymi chipsami. Po pokrojeniu świetnie smakuje z masłem orzechowym :).
    Ciasto bananowe przepis

Przydatne przepisy i poradniki

  1. Jak zrobić masło orzechowe
  2. Zakalec - jak go uniknąć
  3. Jak przygotować bakalie do ciasta

Wartości odżywcze

Wielkość porcji: 70g | Kalorie: 242kcal (12%) | Węglowodany: 25g (8%) | Białko: 3g (6%) | Tłuszcze: 14g (22%) | Tłuszcze nasycone: 8g (50%) | Cholesterol: 63mg (21%) | Sód: 132mg (6%) | Potas: 282mg (8%) | Błonnik: 1g (4%) | Cukier: 2g (2%) | Witamina A: 470IU (9%) | Witamina C: 2.8mg (3%) | Wapń: 68mg (7%) | Żelazo: 1.4mg (8%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Ciekawa jestem, na które dodatki postawicie w swoich wypiekach. Piszcie koniecznie z czym ciasto bananowe smakuje Wam najbardziej!

 

Ciasto bananowe bez cukru
Ciasto bananowe
3 komentarze

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2021 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom