fbpx
Czytasz właśnie
Ciasto z malinami

Ciasto z malinami

Ciasto z malinami

Łatwe, szybkie, efektowne ciasto z malinami, które charakteru nabiera dzięki dodatkowi orzechów nerkowców, chociaż, dowolnie, możecie modyfikować dodatek bakalii, zastępując je pistacjami, orzechami włoskimi lub blanszowanymi migdałami. To bardzo prosta receptura, a maliny same w sobie są piękną dekoracją placka. Nie trzeba polewy, chociaż można ją, opcjonalnie, dodać, wykorzystując gorzką, mleczną lub białą czekoladę.

Zobacz też: Więcej przepisów na najlepsze wypieki

Można upiec je w wersji bez mleka oraz bez nabiału, zastępując masło olejem i wykorzystując sok pomarańczowy lub zwykłą wodę. Warto pokusić się o sprawdzenie takiego smaku, zwłaszcza że pomarańcza, w połączeniu z malinami i orzechami, stworzy ciekawy, świeży smak. Ciasto z malinami można upiec z mąki bezglutenowej, a jeśli macie w domu 18 foremek na muffiny, możecie przełożyć do nich masę, udekorować malinami i orzechami i skrócić czas pieczenia do 25 minut.

Zobacz też
Omlet z cukinią

Ciasto z malinami

Ciasto z malinami

Najłatwiejsze ciasto z malinami i orzechami nerkowcami, które można też przygotować z dodatkiem innych owoców. Pyszne, szybkie ciasto z malinami bez miksowania.
4.43 z 7 ocen
Przygotowanie: 5 minuty
Gotowanie: 50 minuty
Razem: 55 minuty
Kategoria: Deser
Kuchnia: Polska
Przepis na: ciasto z malinami
Liczba porcji: 1 tortownica o średnicy 19-21 cm
Kalorie: 279kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 3 szklanki mąki (przesiana)
  • 3 jajka
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia (przesiany razem z mąką)
  • ¾-1 szklanka cukru (można zastąpić ksylitolem)
  • ¾ szklanki oleju lub stopionego masła
  • ¾ szklanki mleka, jogurtu naturalnego, maślanki, kefiru, wody lub soku pomarańczowego (do wyboru)
  • 250 g świeżych malin
  • 100 g orzechów nerkowców (można zastąpić pistacjami, orzechami włoskimi lub blansowanymi migdałami)
  • skórka starta z ½ pomarańczy (opcjonalnie)
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii (lub miąższ z 1 laski wanilii; opcjonalnie)

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

Ciasto z malinami bez mleka - mleko zwierzęce można zastąpić mlekiem roślinnym lub wykorzystać wodę, albo sok z pomarańczy.
Ciasto z malinami bez jajek - zamiast trzech jajek do masy można dodać 1½ dojrzałego, słodkiego banana (można zmniejszyć ilość cukru w cieście lub całkowicie go pominąć).
Ciasto z malinami wegańskie - upieczone na oleju, z bananem zamiast jajek i wodą oraz sokiem z pomarańczy zamiast jogurtu czy mleka.
Ciasto z malinami bezglutenowe - mąkę pszenną wystarczy zastąpić mąką bezglutenową.
 
Przydatne poradniki:
  1. Maliny - właściwości, walory, witaminy
  2. Zakalec - dlaczego powstaje

Jak zrobić

  • Nastawiam piekarnik na 180 °C (czas nagrzewania jest równy czasowi mieszania składników).
  • Mąkę z proszkiem mieszam z cukrem w misce za pomocą łyżki.
  • Dodaję mokre składniki na ciasto: jajka, jogurt (lub inny dodatek płynny z listy - do wyboru), olej lub masło oraz skórkę z pomarańczy lub wanilię i mieszam całość łyżką na gładkie, gęste ciasto.
  • Przekładam ciasto do tortownicy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą, mąką lub kaszą manną.
  • Wierzch ciasta posypuję nerkowcami i delikatnie, na różną głębokość, wciskam w masę maliny.
  • Wstawiam do piekarnika na ok. 50-60 minut. Piekę do tzw. suchego patyczka.
  • Gotowe ciasto od razu wyjmuję z piekarnika i studzę na kratce, w foremce. Z foremki wyjmuję dopiero całkowicie wystudzone.
  • Ciasto można dodatkowo posypać cukrem pudrem lub udekorować polewą z czekolady.

Wartości odżywcze

Serving: 80g | Kalorie: 279kcal (14%) | Carbohydrates: 32g (11%) | Białko: 5g (10%) | Fat: 14g (22%) | Tłuszcze nasycone: 1g (6%) | Cholesterol: 31mg (10%) | Sód: 19mg (1%) | Potas: 211mg (6%) | Fiber: 1g (4%) | Cukier: 11g (12%) | Witamina A: 70IU (1%) | Witamina C: 5.1mg (6%) | Wapń: 69mg (7%) | Żelazo: 1.8mg (10%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Ciekawa jestem, jak Wam się uda i czy przypadnie do gustu moje ciasto z malinami. Czekam na Wasze opinie!

Ciasto z malinami
Ciasto z malinami
Zobacz komentarze (0)
4.43 from 7 votes (7 ratings without comment)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom