Ciasto bez piekarnika

Ciasto bez piekarnika jest możliwe do upieczenia, na całe szczęście :). I nie mam tu na myśli zastąpienia piekarnika prodiżem, a ciasto, którego nie piecze się wcale. Do jego przygotowania można wykorzystać gotowe ciasteczka, które przekłada się masą lub wafle czy podeschnięte, niezjedzone np. w czasie Świąt, kawałki domowego ciasta. Niektóre przepisy na ciasto bez piekarnika wymagają zmiksowania składników w blenderze, do części z nich potrzebny jest mikser, ale kilka „wypieków” można przygotować nawet bez miksowania. Ciasto bez piekarnika może być bardzo eleganckim i nietrudnym do zrobienia deserem, chociaż czasami bywa czasochłonne, bo trzeba wstawić je do lodówki. Część przepisów wymaga nieco umiejętności przy ubijaniu śmietany lub przygotowywaniu kremu z galaretką, ale jest kilka takich, które z powodzeniem przygotują nawet początkujący miłośnicy domowych słodkości.

Tiramisu
Tiramisù
Pascha "potrójna"
Pascha potrójna
Pascha wielkanocna
Pascha wielkanocna