fbpx
Czytasz właśnie
Pascha wielkanocna

Pascha wielkanocna

Pascha wielkanocna

Pascha wielkanocna, mój ulubiony, wielkanocny deser. W mojej rodzinie nie było tradycji jej przygotowywania i na stole wielkanocnym z reguły pojawiały się serniki. Myślę, że z okazji Świąt Wielkiej Nocy można czasem z nich zrezygnować i nauczyć się jak zrobić paschę wielkanocną. Niech będzie piękną dekoracją stołu obok świątecznego mazurka!

Pascha wielkanocna

Pascha wielkanocna

Najlepsza pascha wielkanocna o delikatnej, kremowej konsystencji i pięknym kolorze dzięki dodatkowi żółtek. Wspaniale smakuje z dodatkiem bakalii, najlepiej różnorodnych i kolorowych, polana polewą z czekolady i udekorowana bitą śmietaną i świeżymi owocami.
4.84 z 6 ocen
Przygotowanie: 15 minuty
Czas chłodzenia: 8 godziny
Razem: 8 godziny 15 minuty
Kategoria: Deser
Kuchnia: Polska
Przepis na: pascha na wielkanoc, pascha wielkanocna
Liczba porcji: 1 sito o średnicy ok. 24 cm
Kalorie: 636.8kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

Pascha – masa serowa

  • 1 kg twarogu (niekwaśny, tłusty, dobrze odciśnięty)
  • 5 żółtek
  • 200 g masła (niesolone, miękkie; 1 kostka)
  • 250 ml śmietanki kremówki (30-36%)
  • 250 g cukru (polecam erytrytol lub ksylitol czyli cukier brzozowy, o mniejszej liczbie kalorii i niższym indeksie glikemicznym)
  • ½ laski wanilii (ewentualnie możemy ją zastąpić aromatem lub cukrem waniliowym)
  • 200 g bakalii (opcjonalnie; np. migdały, rodzynki, orzechy, kandyzowane owoce: ananas, papaja)

Do dekoracji (opcjonalnie)

  • polewa czekoladowa
  • świeże owoce, np. truskawki
  • bita śmietana

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE – GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

Jak zrobić

  • Twaróg przecieram przez sito lub trzykrotnie mielę w maszynce o drobnych oczkach.
  • W garnku ucieram żółtka z cukrem, dodaję śmietankę i dalej ucieram, aż do uzyskania konsystencji kremu.
  • Garnek z żółtkami stawiam na ogniu i ogrzewam prawie do zagotowania, cały czas mieszając.
  • W trakcie ogrzewania kremu z żółtek dodaję miąższ wydrążony z laski wanilii.
  • Zdejmuję garnek z ognia, dodaję masło, przetarty ser i ucieram mikserem.
  • Dodaję ulubione bakalie, dokładnie mieszam.
  • Na dnie durszlaka (lub specjalnej dziurkowanej foremki – jeśli taką posiadam) układam czystą ściereczkę/serwetkę, wlewam masę i odciskam.
  • Zawijam serwetkę, mocno dociskam z góry (można położyć deseczkę obciążoną np. słoikiem z miodem, dżemem itp.) i zostawiam na noc w lodówce.
  • Na drugi dzień wykładam paschę na talerz, ozdabiam owocami, bitą śmietaną, polewą czekoladową i całymi bakaliami.

Wartości odżywcze

Serving: 200g | Kalorie: 636.8kcal (32%) | Carbohydrates: 56.6g (19%) | Białko: 15g (30%) | Fat: 39.5g (61%) | Tłuszcze nasycone: 18.6g (116%) | Cholesterol: 192.1mg (64%) | Sód: 611.6mg (27%) | Potas: 144.1mg (4%) | Fiber: 1.1g (5%) | Cukier: 51.9g (58%) | Witamina A: 1137IU (23%) | Witamina C: 0.1mg | Wapń: 131.5mg (13%) | Żelazo: 0.7mg (4%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Po raz pierwszy paschy wielkanocnej udało mi się spróbować kilka lat temu, kiedy razem z przyjaciółką udałyśmy się na długi weekend na Hel. W Juracie zastała nas piękna pogoda! W przerwie obiadowej trafiłyśmy do restauracji, w której menu znalazłyśmy ten smaczny, wielkanocny deser. Co więcej, to była pascha własnego, domowego wyrobu.

Zobacz też
Zupa z pstrąga

Od tamtego czasu pascha wielkanocna jest rarytasem, który samodzielnie przygotowuję na święta. Dla mnie ma już lepszego, wielkanocnego deseru.

Alternatywą dla tego przepisu jest pascha wielkanocna wykonana z wykorzystaniem mleka, z którego musimy najpierw własnoręcznie przygotować ser. Jeśli ktoś ma w okolicy krowę dającą dobre, tłuste mleko, może spróbować :).

Pascha wielkanocna
Pascha wielkanocna

Zobacz też: Najlepsze przepisy na Wielkanoc

Podobno im więcej kolorowych dekoracji, tym lepiej. Zgadzacie się? A może wolicie prostą, za to elegancką ozdobę z polewy? Dajcie koniecznie znać w komentarzach i napiszcie, jak udały się i smakowały Wasze paschy!

34 komentarze
  • Witam,
    Bardzo polecam ten przepis. Co prawda w mojej rodzinie nigdy nie było tradycji robienia i sama też nigdy jej nie jadłam ale coś mnie podkusiło i w tym roku zrobiłam moją pierwszą paschę. Nie wiem jak smakują inne paschy…ale mogę tylko powiedzieć, że ta wykonana wg tego przepisu bardzo wszystkim smakowała (dodam tylko, że moja mama jest z wykształcenia cukiernikiem i dlatego jest dość wymagającym smakoszem). Wszyscy jednogłośnie orzekli, że pascha wchodzi do naszego tradycyjnego menu i w przyszłym roku mam ją „tradycyjnie” przygotować:) Dziękuję i pozdrawiam Asia

    • Dodać białka ubite na pianę, delikatnie wymieszać łyżką, w razie potrzeby dosłodzić i upiec sernik. 150 st. C, ok. 1,5 godziny pieczenia. Studzenie w zamkniętym piekarniku, potem chłodzenie w lodówce :).

    • Albo dodać 6 łyżek żelatyny rozpuszczone (bardzo dokładnie) w jak najmniejszej ilości gorącej wody (ok. ćwierć szklanki), dokładnie wymieszać i odstawić do lodówki do stężenia.

  • Przepis fantastyczny. Jako bakalie dałem : rodzynki, suszone żurawiny namoczone w miodówce i daktyle. Ser jest najważniejszy , zamiast tradycyjnie przeze mnie kupowanego , kupiłem konkurencyjny, okazało się , ze jest lepszy, bo ma mniej wody. Górę paschy ozdobilem dwiema lyzeczkami konfitury żurawinowej. Pascha ze stołu zniknęła najszybciej. Przepis dodaję do moich typowych dań Wielkanocnych.
    Pozdrawiam serdecznie.

  • Właśnie wykonałam paschę Twojego przepisu, wisi nad zlewem na sicie 😀 zupełnie jak u Ciebie bo chce mieć pewność , że mi wyjdzie . Super przepis i super , że dodatkowo z filmikiem , bo ja jako nijaka piekarka bardzo go doceniłam. W takim razie czekam na jutro by udekorować i poczęstować sporo osób przy moim Wielkanocnym Stole 🙂 Wesołych Świąt 🙂

  • Nigdy nie robiłam paschy, a w tym roku chciałabym spróbować 🙂 Czy ona do momentu podania musi być cały czas w lodówce?

    • Niestety tak, inaczej szybko się psuje. Dlatego najlepiej zrobić ją w sobotę wieczorem i zostawić na noc na balkonie, a rano, kiedy lodówka opróżni się po śniadaniu, szybko wstawić paschę do środka :).

  • Życzę powodzenia :). Ja za pierwszym razem (kilka lat temu) nie miałam udanej paschy i przerabiałam ją na sernik :).

  • Hmm… nigdy nie próbowałam tego deseru. Chyba się skuszę…. Będzie Wielkanocna pascha w tym roku 😉
    pozdr.!

  • Uwaga, nie idźcie na łatwiznę tak jak ja :). Kupiłam ser do sernika (gotowy, zmielony) zamiast normalnego twarogu. I zamiast paschy wyszła mi rzadka masa na sernik. Na szczęście po dodaniu piany z białek i budyniu oraz odrobiny twarogu udało się ją zagęścić i upiec ciasto. A na paschę mam jeszcze czas jutro wieczorem :).

    • bardzo dziękuję za info żeby nie kupowac gotowej masy twarogowej, chce sama zrobić w tym roku paschę,i gotowy ser bardzo ułatwiłby mi pracę,ale jeżeli ma się nie udać to zrobię z prawdziwego twarogu.pozdrawiam i zyczę zdrowych i spokojnych świąt:)

        • Ja już kupiłam twaróg w wiaderku, półtłusty śmietankowy ale boję się bo użyc po tym co preczytałam i chyba zmielę sama. Zamierzam dodać do tego suszone figi i daktyle i skórkę cytrynową, jestem stremowana bo to mój debiut paschalny 😉 Życzę wszystkim udanych wypieków wielkanocnych

          • Trafiłam dzisiaj tutaj szukając inspiracji na tegoroczną Wielkanoc. Paschę robię raz w roku – tylko na Wielkanoc. Ser przygotowuję sama, z mleka 3,2%, śmietany kremówki i jajek. Nie ma nic lepszego od tak przygotowanego sera. Spróbujcie :). Wszystkiego dobrego na Święta!

  • Ja też w tym roku po raz pierwszy wykonałam paschę. Pewnie też wejdzie do naszego świątecznego menu na stałe, bo jest pyszna! Nie próbowałam jeszcze z polewą, owocami i bitą śmietaną – to musi być szczyt szczęścia 🙂

  • Bardzo apetyczna! U mnie w domu nie bylo tradycji robienia paschy, ale cos czuje, ze taka domowa pascha pojawi sie kiedys u mnie na stole:)
    Pozdrawiam.

4.84 from 6 votes (6 ratings without comment)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom