Pascha wielkanocna przepis | Dorota Kamińska
Czytasz właśnie
Pascha wielkanocna

Pascha wielkanocna

Pascha wielkanocna

Pascha wielkanocna, mój ulubiony, wielkanocny deser. W mojej rodzinie nie było tradycji jej przygotowywania i na stole wielkanocnym z reguły pojawiały się serniki. Myślę, że z okazji Świąt Wielkiej Nocy można czasem z nich zrezygnować i nauczyć się jak zrobić paschę wielkanocą. Niech będzie piękną dekoracją stołu obok świątecznego mazurka!

Zobacz też: Najlepsze przepisy na Wielkanoc

Po raz pierwszy paschy wielkanocnej udało mi się spróbować kilka lat temu, kiedy razem z przyjaciółką udałyśmy się na długi weekend na Hel. W Juracie zastała nas piękna pogoda! W przerwie obiadowej trafiłyśmy do restauracji, w której menu znalazłyśmy ten smaczny, wielkanocny deser. Co więcej, to była pascha własnego, domowego wyrobu. Od tamtego czasu pascha wielkanocna jest rarytasem, który samodzielnie przygotowuję na święta. Dla mnie ma już lepszego, wielkanocnego deseru.

Pascha wielkanocna

Pascha wielkanocna

Najlepsza pascha wielkanocna o delikatnej, kremowej konsystencji i pięknym kolorze dzięki dodatkowi żółtek. Wspaniale smakuje z dodatkiem bakalii, najlepiej różnorodnych i kolorowych, polana polewą z czekolady i udekorowana bitą śmietaną i świeżymi owocami.
5 from 5 votes
Przygotowanie: 15 minutes
Czas chłodzenia: 8 hours
Razem: 8 hours 15 minutes
Kategoria: Deser
Kuchnia: Polska
Przepis na: pascha na wielkanoc, pascha wielkanocna
Liczba porcji: 1 sito o średnicy ok. 24 cm
Kalorie: 636.8kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

Pascha - masa serowa

  • 1 kg twarogu (niekwaśny, tłusty, dobrze odciśnięty)
  • 5 żółtek
  • 200 g masła (niesolone, miękkie; 1 kostka)
  • 250 ml śmietanki kremówki (30-36%)
  • 250 g cukru (polecam erytrytol lub ksylitol czyli cukier brzozowy, o mniejszej liczbie kalorii i niższym indeksie glikemicznym)
  • ½ laski wanilii (ewentualnie możemy ją zastąpić aromatem lub cukrem waniliowym)
  • 200 g bakalii (opcjonalnie; np. migdały, rodzynki, orzechy, kandyzowane owoce: ananas, papaja)

Do dekoracji (opcjonalnie)

  • polewa czekoladowa
  • świeże owoce, np. truskawki
  • bita śmietana

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Poznaj proste sposoby na smaczne, zdrowsze jedzenie na co dzień! Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, owoców, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Obejrzyj moje książki i e-booki, w których pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze roślinne superskładnikami.

Możesz obejrzeć jak wyglądają w środku, a do kupienia są WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym!

Jak zrobić

  • Twaróg przecieram przez sito lub trzykrotnie mielę w maszynce o drobnych oczkach.
  • W garnku ucieram żółtka z cukrem, dodaję śmietankę i dalej ucieram, aż do uzyskania konsystencji kremu.
  • Garnek z żółtkami stawiam na ogniu i ogrzewam prawie do zagotowania, cały czas mieszając.
  • W trakcie ogrzewania kremu z żółtek dodaję miąższ wydrążony z laski wanilii.
  • Zdejmuję garnek z ognia, dodaję masło, przetarty ser i ucieram mikserem.
  • Dodaję ulubione bakalie, dokładnie mieszam.
  • Na dnie durszlaka (lub specjalnej dziurkowanej foremki – jeśli taką posiadam) układam czystą ściereczkę/serwetkę, wlewam masę i odciskam.
  • Zawijam serwetkę, mocno dociskam z góry (można położyć deseczkę obciążoną np. słoikiem z miodem, dżemem itp.) i zostawiam na noc w lodówce.
  • Na drugi dzień wykładam paschę na talerz, ozdabiam owocami, bitą śmietaną, polewą czekoladową i całymi bakaliami.

Wartości odżywcze

Serving: 200g | Kalorie: 636.8kcal (32%) | Carbohydrates: 56.6g (19%) | Białko: 15g (30%) | Fat: 39.5g (61%) | Tłuszcze nasycone: 18.6g (116%) | Cholesterol: 192.1mg (64%) | Sód: 611.6mg (27%) | Potas: 144.1mg (4%) | Fiber: 1.1g (5%) | Cukier: 51.9g (58%) | Witamina A: 1137IU (23%) | Witamina C: 0.1mg | Wapń: 131.5mg (13%) | Żelazo: 0.7mg (4%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Alternatywą dla tego przepisu jest pascha wielkanocna wykonana z wykorzystaniem mleka, z którego musimy najpierw własnoręcznie przygotować ser. Jeśli ktoś ma w okolicy krowę dającą dobre, tłuste mleko, może spróbować :). Albo zaryzykować z mlekiem z kartonika.

Zobacz też
Sernik czekoladowy

Pascha wielkanocna
Pascha wielkanocna

Podobno im więcej kolorowych dekoracji, tym lepiej. Zgadzacie się? A może wolicie prostą, za to elegancką ozdobę z polewy? Dajcie koniecznie znać w komentarzach i napiszcie, jak udały się i smakowały Wasze paschy!

34 komentarze
  • Witam,
    Bardzo polecam ten przepis. Co prawda w mojej rodzinie nigdy nie było tradycji robienia i sama też nigdy jej nie jadłam ale coś mnie podkusiło i w tym roku zrobiłam moją pierwszą paschę. Nie wiem jak smakują inne paschy…ale mogę tylko powiedzieć, że ta wykonana wg tego przepisu bardzo wszystkim smakowała (dodam tylko, że moja mama jest z wykształcenia cukiernikiem i dlatego jest dość wymagającym smakoszem). Wszyscy jednogłośnie orzekli, że pascha wchodzi do naszego tradycyjnego menu i w przyszłym roku mam ją „tradycyjnie” przygotować:) Dziękuję i pozdrawiam Asia

    • Dodać białka ubite na pianę, delikatnie wymieszać łyżką, w razie potrzeby dosłodzić i upiec sernik. 150 st. C, ok. 1,5 godziny pieczenia. Studzenie w zamkniętym piekarniku, potem chłodzenie w lodówce :).

  • Przepis fantastyczny. Jako bakalie dałem : rodzynki, suszone żurawiny namoczone w miodówce i daktyle. Ser jest najważniejszy , zamiast tradycyjnie przeze mnie kupowanego , kupiłem konkurencyjny, okazało się , ze jest lepszy, bo ma mniej wody. Górę paschy ozdobilem dwiema lyzeczkami konfitury żurawinowej. Pascha ze stołu zniknęła najszybciej. Przepis dodaję do moich typowych dań Wielkanocnych.
    Pozdrawiam serdecznie.

  • Właśnie wykonałam paschę Twojego przepisu, wisi nad zlewem na sicie 😀 zupełnie jak u Ciebie bo chce mieć pewność , że mi wyjdzie . Super przepis i super , że dodatkowo z filmikiem , bo ja jako nijaka piekarka bardzo go doceniłam. W takim razie czekam na jutro by udekorować i poczęstować sporo osób przy moim Wielkanocnym Stole 🙂 Wesołych Świąt 🙂

    • Niestety tak, inaczej szybko się psuje. Dlatego najlepiej zrobić ją w sobotę wieczorem i zostawić na noc na balkonie, a rano, kiedy lodówka opróżni się po śniadaniu, szybko wstawić paschę do środka :).

  • Życzę powodzenia :). Ja za pierwszym razem (kilka lat temu) nie miałam udanej paschy i przerabiałam ją na sernik :).

  • Uwaga, nie idźcie na łatwiznę tak jak ja :). Kupiłam ser do sernika (gotowy, zmielony) zamiast normalnego twarogu. I zamiast paschy wyszła mi rzadka masa na sernik. Na szczęście po dodaniu piany z białek i budyniu oraz odrobiny twarogu udało się ją zagęścić i upiec ciasto. A na paschę mam jeszcze czas jutro wieczorem :).

    • bardzo dziękuję za info żeby nie kupowac gotowej masy twarogowej, chce sama zrobić w tym roku paschę,i gotowy ser bardzo ułatwiłby mi pracę,ale jeżeli ma się nie udać to zrobię z prawdziwego twarogu.pozdrawiam i zyczę zdrowych i spokojnych świąt:)

        • Ja już kupiłam twaróg w wiaderku, półtłusty śmietankowy ale boję się bo użyc po tym co preczytałam i chyba zmielę sama. Zamierzam dodać do tego suszone figi i daktyle i skórkę cytrynową, jestem stremowana bo to mój debiut paschalny 😉 Życzę wszystkim udanych wypieków wielkanocnych

          • Trafiłam dzisiaj tutaj szukając inspiracji na tegoroczną Wielkanoc. Paschę robię raz w roku – tylko na Wielkanoc. Ser przygotowuję sama, z mleka 3,2%, śmietany kremówki i jajek. Nie ma nic lepszego od tak przygotowanego sera. Spróbujcie :). Wszystkiego dobrego na Święta!

  • Ja też w tym roku po raz pierwszy wykonałam paschę. Pewnie też wejdzie do naszego świątecznego menu na stałe, bo jest pyszna! Nie próbowałam jeszcze z polewą, owocami i bitą śmietaną – to musi być szczyt szczęścia 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2020 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom