Sernik na zimno z galaretką

5/5 (1)

Kolejnym powrotem do smaków mojego dzieciństwa jest sernik na zimno z galaretką i truskawkami, na okrągłych biszkoptach, przygotowany na bazie serka homogenizowanego lub jogurtu naturalnego i bitej śmietany. Jest bardzo delikatny i lekki i nie ma zbyt wielu kalorii, w dodatku dość szybko się go przygotowuje, chociaż wymaga cierpliwości w oczekiwaniu na tężenie poszczególnych składników.

Zobacz też: Więcej pomysłów na najlepsze desery

Ciasto, a raczej typowy deser, jest bardzo delikatne w smaku, o lekko piankowej konsystencji. Rozpływa się w ustach, a gdy nie położymy na spodzie biszkoptów, uzyskamy smaczny, prosty i efektowny deser dla osób na diecie bezglutenowej lub tych uczulonych na jajka.

W prostszej, ekspresowej wersji, można przygotować go bez wierzchniej warstwy galaretki, dekorując jedynie świeżymi truskawkami, ewentualnie polewając każdą porcję ukrojonego ciasta polewą czekoladową lub syropem klonowym. Zamiast truskawek można oczywiście wykorzystać inne, sezonowe owoce, dobierając do nich odpowiedni smak galaretki. W ten sposób można przygotować sernik na zimno z galaretką i brzoskwiniami, jeżynami, jagodami, borówką amerykańską czy nawet z kiwi i ananasem, jeśli skorzystamy z galaretek, które tężeją na takich owocach.

Sernik na zimno z galaretką

Liczba porcjitortownica o średnicy 21-24 cm
Czas przygotowania i oczekiwania3 godz., 30 min
Przepis autorski Dorota Kamińska | DorotaKaminska.pl
Sernik na zimno z galaretką w klasycznej wersji czyli sernik na zimno z galaretką i truskawkami, przygotowany na spodzie z biszkoptów, na bazie jogurtu naturalnego.

W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

    Masa sernikowa

    • 500 g gęstego jogurtu naturalnego lub serka homogenizowanego o smaku waniliowym
    • 250 ml śmietanki kremówki 30-36% (schłodzona w lodówce przez min. 3 godziny)
    • 4 łyżki cukru lub cukru waniliowego (można zastąpić syropem z agawy lub ksylitolem)
    • 2½ łyżki żelatyny lub inny środek żelujący w proporcjach wg przepisu na opakowaniu

    Spód (opcjonalnie)

    • 1 Opakowanie opakowanie okrągłych biszkoptów lub innych ciastek (ok. 200 g)

    Wierzch

    • 1 Opakowanie galaretki o smaku truskawkowym (na opakowaniu galaretki powinna znajdować się informacja, że wystarcza ono na 500 ml wody)
    • 300 g truskawek (umyte, osuszone papierowym ręcznikiem, bez szypułek, pokrojone na plasterki)

    Dodatkowo (opcjonalnie)

    • polewa czekoladowa (do dekoracji)

    Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

    Lubisz przepisy Doroty? Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.


    Moje porady

    Sernik na zimno z galaretką - przepis i film wideo

    Obejrzyj bezpośrednio na moim kanale na YouTube

    Przydatne poradniki:
    Truskawki - właściwości, walory i witaminy

    Sernik na zimno z galaretką - Jak zrobić

    Krok 1
    Żelatynę rozpuszczamy z cukrem w ½ szklanki wrzątku i odstawiamy do wystudzenia.
    Krok 2
    Kiedy masa żelatynowa wystygnie, ale jeszcze nie zacznie tężeć, ubijamy na sztywno śmietanę za pomocą miksera.
    Krok 3
    Do ubitej śmietany dodajemy jogurt lub serek oraz masę żelatynową i delikatnie mieszamy całość łyżką.
    Krok 4
    Na dnie tortownicy wyłożonej szczelnie papierem do pieczenia dobrej jakości lub folią aluminiową układamy ściśle biszkopty.

    UWAGA: Szczelność papieru lub folii odgrywa tutaj najważniejszą rolę. Wysokość papieru lub folii musi sięgać brzegów tortownicy i zapobiegać późniejszemu rozlaniu galaretki po bokach sernika i spłynięciu na jego dno.
    Krok 5
    Na biszkopty wlewamy masę jogurtową (na początku niewielką ilość, żeby zdążyła zastygnąć i zapobiec wypłynięciu biszkoptów na powierzchnię galaretki, potem pozostałą część) i odstawiamy całość do lodówki, na ok. 2 godziny, do stężenia.
    Krok 6
    Po odczekaniu 1 godziny galaretkę rozpuszczamy we wrzątku i odstawiamy do wystudzenia.
    Krok 7
    Na wierzchu całkowicie stężałego sernika, od którego brzegów nie została oderwana folia lub papier, układamy dekoracyjnie truskawki i zalewamy wystudzoną (to bardzo ważne, nie może być gorąca, ani nawet ciepła! może za to być nawet lekko stężała) galaretką. Odstawiamy do lodówki na czas tężenia podany na opakowaniu galaretki.

    UWAGA: Pod tortownicą ustawiamy miskę, która, w przypadku nieszczelności papieru czy folii aluminiowej lub blaszki zapobiegnie rozlaniu się galaretki w lodówce.

    Obserwuj mnie @dorotakaminska na Instagramie, Twitterze i Pinterest.

    Sernik na zimno
    Sernik na zimno

    Podoba Ci się? Oceń lub zostaw komentarz 🙂

    Dorota Kamińska

    Blogerka kulinarna, fotograf, podróżniczka

    Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.Więcej o mnie | Dorota Kamińska na G+

    87 komentarzy
      1. Jeśli biszkopty nie mają nadzienia (są lekkie i niedużę), a masa jest rzadsza, może się zdarzyć, że wypłyną. Dodałam już adnotację w przepisie z informacją, co zrobić, żeby do tego nie dochodziło: masę bezpiecznie jest wlać najpierw tylko na dno, w niedużej ilości, żeby zastygła razem z biszkoptami i przyczepiła je do dna.

    1. Witam,bardzo ladne talerze oraz patera do ciasta na zdjeciu, chcialabym sie dowiedziec gdzie je kupilas,pozdrawiam ,Karolina

    2. Mam pytanie, ponieważ nie rozumiem do końca zdania:
      „Żelatynę rozpuszczamy z cukrem w ½ szklanki wrzątku i odstawiamy do wystudzenia”

      1. ile należy dodać cukru?
      2. studzimy ją w lodówce?

      oraz:
      „Kiedy masa żelatynowa wystygnie, ale jeszcze nie zacznie tężeć, ubijamy na sztywno śmietanę za pomocą miksera”

      3. jak długo masa żelatynowa ma stygnąć?

      Pozdrawiam 😉

      1. Cukru 4 łyżki, tyle ile jest podane w przepisie. Jak trzeba wstawić do lodówki to ja zawsze jasno piszę: „wstawić do lodówki” :). Tutaj po prostu trzeba zostawić szklankę na stole i poczekać. Maksymalnie kilka minut, bo taka ilość żelatyny w tak małej ilości wody tężeje dość szybko.

        Powodzenia :).

    3. to dlatego, że temp sera i żelatyny nie była zbliżona, ser powinien być w temp pokojowej a żelatyna przestudzona

    4. ja mam zelatyne w platkach. mozesz dokladnie powiedziec ile platkow dodac by odpowiednio ciasto sie stezalo? (2,5 lyzki zelatyny to 6 platkow na przyklad?) jak ja namocze w zimnej wodzie, to potem w jakiej ilosci cieplej czy goracej (?) wody rozpuscic? bardzo prosze o opowiedz.

      1. Jak robiłam deser panna cotta, to na 1 l płynów czyli na 1 kg zużyłam 12-15 g żelatyny w płatkach. Na opakowaniu Twojej żelatyny powinna być instrukcja oraz proporcje. Myślę, że płatki trzeba namoczyć w zimnej wodzie, której potem już się nie wykorzystuje, więc możesz zużyć jej tyle, żeby je dokładnie przykryć, a potem, jak już zmiękną, rozpuścić w połowie szklanki gorącej wody lub podgrzewać, na niewielkim ogniu, w rondelku. Zobacz jak sugeruje producent :).

    5. Baaardzo się cieszę :). U mnie od przedwczoraj sernik na zimno z twarogu zmiksowanego z truskawkami i wymieszanego z bitą śmietaną i żelatyną. Na czekoladowym spodzie. Zamroziłam sobie osobne porcje i codziennie jem na śniadanie ;).

    6. Witam.
      Zrobilam wszystko, jak w przepisie ale z żelatyny powstały grudki twarde. Ciasto do kosza 🙁 co mogłam zrobić nie tak? Proszę o odpowiedź.
      Pozdrawiam

      1. Widocznie żelatyna musiała za szybko stężeć, np. jeśli masa jogurtowa była bardzo zimna. Nie wiem co mogło być przyczyną, ale do kosza trzeba było nie wyrzucać tylko stężałą masę jogurtową podgrzać i wykorzystać np. jako sos do pierogów czy klusek :).

    Twoja odpowiedź

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

    Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

    Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

    Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

    Polub, zanim zapomnisz :)