Tiramisu przepis | Dorota Kamińska
Czytasz właśnie
Tiramisù

Tiramisù

Tiramisu

Tiramisù, w spolszczonej wersji pisane jako tiramisu. Klasyczny, włoski deser, o którego wynalezienie spiera się kilka regionów słonecznej Italii. Przygotowany z biszkoptów savoiardi nasączonych mocną kawą, z dodatkiem puszystego kremu z serka mascarpone i ciemnego, gorzkiego kakao. Jest deserem wyjątkowym, eleganckim i bardzo prostym w przygotowaniu. Zobaczcie jak zrobić tiramisu.

Zobacz też: Więcej przepisów na najlepsze desery

Nazwa tirami sù w dosłownym tłumaczeniu oznacza „wznieś mnie; unieś mnie ku górze”. Jednak lekkość biszkoptów i konsystencja kremu z mascarpone delikatnego jak chmurka zwiodły już niejednego amatora tego niebiańskiego przysmaku. Deser, ze względu na zawartość tłustego serka mascarpone, zalicza się do wysokokalorycznych. Między innymi z tego powodu warto przygotowywać go tylko na specjalne okazje i powstrzymać się przed zjedzeniem więcej niż jednej porcji.

Tiramisu domowe w jednej formie lub pucharkach

Tiramisù można przygotować w większej formie, potem schłodzić, a następnie pokroić nożem. Spróbujcie także układać biszkopty bezpośrednio w szklanych foremkach (np. szerokich szklankach lub pucharkach), w których następnie deser będzie serwowany. W nieco zmodyfikowanych wersjach biszkopty savoiardi można zastąpić ciastem biszkoptowym wypiekanym w prostokątnej foremce lub tortownicy. W restauracjach można spotkać deser tiramisu układany bezpośrednio na talerzykach. Taki prezentuje się najbardziej elegancko!

Zobacz też
Sernik z białą czekoladą

Czym nasączyć tiramisu

Stopień nasączenia biszkoptów i słodkości kawy można regulować według własnego upodobania (osobiście dodaję też czasem do kawy likier amaretto, ale świetnie sprawdzi się też rum czy wino Marsala). Wierzch tiramisu będzie się ładnie prezentował ozdobiony wiórkami ciemnej lub białej czekolady.

Tiramisu

Tiramisu

Klasyczny włoski deser tiramisu do przygotowania w jednej formie lub pucharkach, albo ułożenia na talerzykach i schłodzenia. Najlepsze tiramisu z kremem z mascarpone z dodatkiem piany z białek oraz żółtkami, nasączonymi kawą z likierem biszkoptami, doskonałym kakao i posypką z czekolady.
5 z 1 głos
Przygotowanie: 30 min
Chłodzenie: 3 godz.
Razem: 30 min
Kategoria: Deser
Kuchnia: Włoska
Przepis na: tiramisu
Liczba porcji: 8
Kalorie: 556kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 400 g podłużnych biszkoptów (ladyfingers; savoiardi)
  • 500 g mascarpone
  • 5 jajek (wyparzone)
  • 2 szklanki posłodzonej kawy
  • ⅓-½ szklanki cukru (+ 5 łyżek cukru pudru)
  • gorzkie kakao

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Superfood - 15 składników dla urody. Zdrowsza i młodsza skóra, mocniejsze włosy i paznokcie, lepsze samopoczucie. Porady i przydatna wiedza na 50 stronach, sprawdź już teraz! E-book otrzymasz GRATIS na powitanie po zapisie do newslettera.

Jak zrobić

  • Sprawdzam jaka ilość biszkoptów zmieści się na dnie naczynia i szacuję, ile warstw uzyskam. Krem z mascarpone podzielę na tyle samo części.
    Domowe, włoskie tiramisu składa się najczęściej z dwóch warstw biszkoptów i dwóch warstw kremu.
  • W wysokim naczyniu ucieram za pomocą miksera elektrycznego żółtka z 5 łyżkami cukru pudru na gładko.
  • Do żółtek dodaję ser mascarpone, ucieram na gładki krem.
  • Białka ubijam mikserem elektrycznym (na najniższych obrotach) na sztywną pianę w osobnej misce. Pod koniec ubijania dodaję stopniowo cukier i ubijam aż się rozpuści, a piana zgęstnieje i jeszcze bardziej się usztywni.
  • Delikatnie łączę łyżką pianę z białek z masą żółtkową, aż powstanie krem.
  • Biszkopty delikatnie namaczam w kawie i układam pierwszą warstwę na dnie brytfanny. (Wystarczy przyłożyć biszkopt z obu stron na 1 sekundę do powierzchni kawy; dodatkową wilgoć pochłoną z kremu podczas chłodzenia).
  • Na wierzch biszkoptów nakładam pierwszą warstwę kremu, wyrównuję i posypuję cienką warstwą kakao przesianego przez sitko.
  • Układam kolejną warstwę nasączonych biszkoptów, kremu, kakao itd. Ostatnią, wierzchnią warstwą będzie krem posypany kakao, który można dodatkowo ozdobić wiórkami z ciemnej i/lub białej czekolady.
  • Chłodzę tiramisu w lodówce przez 2-3 godziny.

Przydatne przepisy i poradniki

  1. Jak sprawdzić świeżość jajka
  2. Jak wyparzyć jajko
  3. Piana z białek - jak ubić
  4. Tiramisu bez surowych jajek można przygotować, przekładając biszkopty kremem z bitej śmietany i mascarpone
  5. Tiramisu wegańskie można przygotować, przekładając biszkopty wegańskie bitą śmietaną kokosową

Wartości odżywcze

Wielkość porcji: 175g | Kalorie: 556kcal (28%) | Węglowodany: 44g (15%) | Białko: 13g (26%) | Tłuszcze: 35g (54%) | Tłuszcze nasycone: 20g (125%) | Cholesterol: 275mg (92%) | Sód: 148mg (6%) | Potas: 154mg (4%) | Błonnik: 1g (4%) | Cukier: 12g (13%) | Witamina A: 1300IU (26%) | Wapń: 129mg (13%) | Żelazo: 2.6mg (14%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!
Deser tiramisu
Deser tiramisu

Bardzo jestem ciekawa, jak Wam wyszło i czy smakowało. Dajcie koniecznie znać w komentarzach i napiszcie, czy wybraliście wersję z jajkami, czy bez :).

71 komentarzy
  • aha i jeszcze tak na przyszłość to kakao sypie TYLKO na wierzchu bo inaczej ciasto jest suuuche… a całość powinna stać co najmniej całą noc

  • ivona perez popieram… wg ten przepis jest jakiś dziwaczny ! skąd go masz ?! wg bez alkoholu ? biszkopty macza się w kawie z whisky a całą masę ubija się na parze.. i do normalnego przpisu idzie jakies 12 jajek …

  • od kilku lat jestem we Wloszech ten przepis wlasnie jes trafiony 100/110 % mniam mniam brava cuoca m…………… polecam , wlasnie sekret tkwi w moczeniu w kawie odpowiednio poslodzonej i do ZIMNEJ! kawy dodany odpowiedni rum w odpowiedniej ilosci to jest caly sekret no i serce cuoci …………………………. pozdrawiam

  • JEDEN PODSTAWOWY BLAD – TO MOCZENIE BISZKOPTOW, ZA DLUGO SA MOCZONE I POZNIEJ WYCHODZI „BLOTO” A NIE CIASTO – TEN KAWALEK CIASTA ZAPREZENTOWANY NA KONCU NIE BYL UKROJONY Z TEJ PORCJI ZROBIONEJ NA TYM FILMIE, Z TYCH BISZKOPTOW DOSLOWNIE CIEKLO – BISZKOPTY MOCZY SIE DOSLOWNIE SEKUNDE LUB KROCEJ NACIAGNA WILGOCI W LODOWCE, JA TRZYMAM TIRAMISU W LODOWCE NAWET TYDZIEN I WYCHODZI „CUDOWNE PYSZNE” !!! MOZNA TEZ DODAC ZAPACH RUMOWY I OBOWIAZKOWO AMORETTO!!

  • Zrobiłam na blaszce okrągłej i po dobie (schodzeniu) konsystencja nadal była lejąca – dopiero po 3 dniach w końcu wyglądało jak trzeba ale po tych trzech dniach został już tylko malutki kawałek. Co zrobić by było ściślejsze szybciej?

    Dodalam tylko 4 jaja bo były duże ale może jednak trzeba więcej?

    • Jeśli chcesz uzyskać bardziej kremową konsystencję, wystarczą 3 jajka. I biszkopty moczone bardzo krótko. W Polsce jesteśmy przyzwyczajeni do tiramisu podawanego w restauracjach, które przypomina często tort: są w nim płaty biszkoptowe i jest gęsty krem. Tymczasem takie domowe, włoskie, jest bardziej wilgotne i piankowate.

  • W wiekszosci tiramisu kremem jest ubita smietana 30-stka z maskarpone,takie moze dluzej polezec, to z jajek mozna jesc do 3 dni 🙂

    • Smakuje o niebo lepiej z bitą śmietaną i jest lepiej związany, łatwo się kroi. Jednak i tak wolę go podawać w pucharkach. Przed samym podaniem posypuję ciemnym kakao i ozdabiam czasami jeszcze czymś i jest pyszniutki.

  • REWELACYJNY!!!goscie byli zachwyceni!!! mieszkam we wloszech i 1 raz zrobilam TIRAmiSU.Dla doroslych do mocnej kawy (ok.7 malutkich wloskich caffe esspreso) dodalam troszke mleka(caffe late) savoiardi zanurzylam szybko, dzieki temu masa z maskarpone i jajek nie byla zadka.Dla dzieci biscoti zanurzylam w przegotowanym oslodzonym mleku ( dla dzieci tiramisu zrobilam w pudelku po lodach)POLECAM TEN PRZEPIS SLOWAMI: SZYBKI,TANI I UDANY (KOSZTOWAL MINE OK 8 euro i bylo 8 duuuzych porcji + 2 dzieciece)

  • biszkopty (savoiardi) macza się w mieszance kawy i likieru kawowego (proporcia około 1,5:1). Kawa powinna być gorzka (niesłodzona), a likier optymalnie Kalhua. Po zrobieniu trzeba włożyć do lodówki na minimum 3 godziny.

    pozdrawiam

  • [..YouTube..] biszkopty (savoiardi) macza się w mieszance kawy i likieru kawowego (proporcia około 1,5:1). Kawa powinna być gorzka (niesłodzona), a likier optymalnie Kalhua. Po zrobieniu trzeba włożyć do lodówki na minimum 3 godziny.

    pozdrawiam

  • zrobilam krem z tego przemisu i co? jestem wkurzona bo ser nie był tani a wszystko mi wpływalo zamiast byc geste !! ;/

    • savoiardi naleszy szybko zanurzyc i wyjac z kawy, zeby mocno nie nasiakly.Kilka godzin musi sie schlodzic (ja zostawiam na cala noc)

  • jeśli nie masz takich podłużnych, możesz zamienić zwykłymi, okrągłymi. Będzie po prostu mniej klasycznie :).

  • dlaczego większość tiramisu jakie widzialem miało biały krem, a twój jest tak mocno żółty ? tylko kwestia proporcji ?

  • musze kiedys spróbować takiego tiramisu na białkach,ja zawsze robie oryginalne z bitą śmietaną i amaretto

  • Kurcze jak ja mam ochotę na to tiramisu, ale niestety nie mam składników… 🙁
    A gdzie można znaleźć ten serek, bo nie mogę go nigdzie znaleźć…

    • Serek mascarpone jest obecnie produkowany nawet przez polskich mleczarzy. We Wrocławiu, na moim osiedlu, sprzedawany jest w sklepie spożywczym, zawsze można go też dostać w hipermarketach. Od czasu do czasu spotykam go też w dyskontach spożywczych.

  • Zrobiłam na urodziny narzeczonego zamiast tortu. Wszystkim bardzo smakowało. Nawet szwagier, który nie próbując powiedział, że nielubi kremów spróbował i stwierdził, że chyba minęłam się z powołaniem 😀 Miałam kłopot tylko z wyjmowaniem tiramisu z formy, może doradzisz jak to zrobić, żeby nie rozwalić wyjmowanej porcji??

    • Możesz następnym razem dać o 1-2 jajka mniej, wtedy krem będzie gęstszy (albo minimalnie nasączyć biszkopty, dosłownie przez ułamek sekundy). Nie wiem też jakiego mascarpone użyłaś, a jak znam życie, są gęstsze i rzadsze :). Można też ułożyć biszkopty i krem od razu na talerzykach, a nie w foremce i posypywać każdy kawałek z osobna. Spróbuj pokombinować :).
      Bardzo się cieszę, że tiramisu smakowało :).

  • To chyba wyszło trochę mniej kaloryczne :). A jaką konsystencję miał krem, był dużo rzadszy czy trzymał się na biszkoptach?

  • zrobilam dzis z pani przepisu tiramisu hehe ale sie zrymowalo 🙂 ciacho suuuper mój mąż byl wniebowzięty pychota

  • a czy blaszka 25na35 bedzie dobra?kurcze nie slyszalam o tym wyparzaniu jajek ale dziekuje cenna rada,pozdrawiam serdecznie

  • uwielbiam tiramisu, ostatnio robiłam 🙂 ale dałam pół na pół mascarpone z ricottą. wyszło przepyszne!

  • Moim zdaniem ten przepis nie zawiera jednego bardzo ważnego elementu: wyparzenia jajek! Za to zawiera zdecydowanie za dużo biszkoptów w stosunku do ilości kremu. Przepraszam, że znowu jestem krytyczna…

    • Słuszna uwaga z jajkami, w filmie o tym pamiętałam, a na stronie też już jest :). Dla mnie to akurat oczywiste, że jajka się wyparza przed podaniem na surowo. Co do ilości biszkoptów – jak świat długi i szeroki każdy przepis podaje inaczej. Ale jednak te włoskie sugerują więcej niż nasze rodzime.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2021 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom