Tiramisu przepis | Dorota Kamińska
Czytasz właśnie
Tiramisù

Tiramisù

Tiramisu

Tiramisù, w spolszczonej wersji pisane jako tiramisu. Klasyczny, włoski deser, o którego wynalezienie spiera się kilka regionów słonecznej Italii. Przygotowany z biszkoptów savoiardi nasączonych mocną kawą, z dodatkiem puszystego kremu z serka mascarpone i ciemnego, gorzkiego kakao. Jest deserem wyjątkowym, eleganckim i bardzo prostym w przygotowaniu. Zobaczcie jak zrobić tiramisu.

Zobacz też: Więcej przepisów na najlepsze desery

Nazwa tirami sù w dosłownym tłumaczeniu oznacza „wznieś mnie; unieś mnie ku górze”. Jednak lekkość biszkoptów i konsystencja kremu z mascarpone delikatnego jak chmurka zwiodły już niejednego amatora tego niebiańskiego przysmaku. Deser, ze względu na zawartość tłustego serka mascarpone, zalicza się do wysokokalorycznych. Między innymi z tego powodu warto przygotowywać go tylko na specjalne okazje i powstrzymać się przed zjedzeniem więcej niż jednej porcji.

Tiramisu domowe w jednej formie lub pucharkach

Tiramisù można przygotować w większej formie, potem schłodzić, a następnie pokroić nożem. Spróbujcie także układać biszkopty bezpośrednio w szklanych foremkach (np. szerokich szklankach lub pucharkach), w których następnie deser będzie serwowany. W nieco zmodyfikowanych wersjach biszkopty savoiardi można zastąpić ciastem biszkoptowym wypiekanym w prostokątnej foremce lub tortownicy. W restauracjach można spotkać deser tiramisu układany bezpośrednio na talerzykach. Taki prezentuje się najbardziej elegancko!

Zobacz też
Deser panna cotta

Czym nasączyć tiramisu

Stopień nasączenia biszkoptów i słodkości kawy można regulować według własnego upodobania (osobiście dodaję też czasem do kawy likier amaretto, ale świetnie sprawdzi się też rum czy wino Marsala). Wierzch tiramisu będzie się ładnie prezentował ozdobiony wiórkami ciemnej lub białej czekolady.

Tiramisu

Tiramisu

Klasyczny włoski deser tiramisu do przygotowania w jednej formie lub pucharkach, albo ułożenia na talerzykach i schłodzenia. Najlepsze tiramisu z kremem z mascarpone z dodatkiem piany z białek oraz żółtkami, nasączonymi kawą z likierem biszkoptami, doskonałym kakao i posypką z czekolady.
5 from 1 vote
Przygotowanie: 30 minutes
Chłodzenie: 3 hours
Razem: 30 minutes
Kategoria: Deser
Kuchnia: Włoska
Przepis na: tiramisu
Liczba porcji: 8
Kalorie: 556kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 400 g podłużnych biszkoptów (ladyfingers; savoiardi)
  • 500 g mascarpone
  • 5 jajek (wyparzone)
  • 2 szklanki posłodzonej kawy
  • ⅓-½ szklanki cukru (+ 5 łyżek cukru pudru)
  • gorzkie kakao

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Poznaj proste sposoby na smaczne, zdrowsze jedzenie na co dzień! Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, owoców, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Obejrzyj moje książki i e-booki, w których pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze roślinne superskładnikami.

Możesz obejrzeć jak wyglądają w środku, a do kupienia są WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym!

Jak zrobić

  • Sprawdzam jaka ilość biszkoptów zmieści się na dnie naczynia i szacuję, ile warstw uzyskam. Krem z mascarpone podzielę na tyle samo części.
    Domowe, włoskie tiramisu składa się najczęściej z dwóch warstw biszkoptów i dwóch warstw kremu.
  • W wysokim naczyniu ucieram za pomocą miksera elektrycznego żółtka z 5 łyżkami cukru pudru na gładko.
  • Do żółtek dodaję ser mascarpone, ucieram na gładki krem.
  • Białka ubijam mikserem elektrycznym (na najniższych obrotach) na sztywną pianę w osobnej misce. Pod koniec ubijania dodaję stopniowo cukier i ubijam aż się rozpuści, a piana zgęstnieje i jeszcze bardziej się usztywni.
  • Delikatnie łączę łyżką pianę z białek z masą żółtkową, aż powstanie krem.
  • Biszkopty delikatnie namaczam w kawie i układam pierwszą warstwę na dnie brytfanny. (Wystarczy przyłożyć biszkopt z obu stron na 1 sekundę do powierzchni kawy; dodatkową wilgoć pochłoną z kremu podczas chłodzenia).
  • Na wierzch biszkoptów nakładam pierwszą warstwę kremu, wyrównuję i posypuję cienką warstwą kakao przesianego przez sitko.
  • Układam kolejną warstwę nasączonych biszkoptów, kremu, kakao itd. Ostatnią, wierzchnią warstwą będzie krem posypany kakao, który można dodatkowo ozdobić wiórkami z ciemnej i/lub białej czekolady.
  • Chłodzę tiramisu w lodówce przez 2-3 godziny.

Przydatne przepisy i poradniki

  1. Jak sprawdzić świeżość jajka
  2. Jak wyparzyć jajko
  3. Piana z białek - jak ubić
  4. Tiramisu bez surowych jajek można przygotować, przekładając biszkopty kremem z bitej śmietany i mascarpone
  5. Tiramisu wegańskie można przygotować, przekładając biszkopty wegańskie bitą śmietaną kokosową

Wartości odżywcze

Serving: 175g | Kalorie: 556kcal (28%) | Carbohydrates: 44g (15%) | Białko: 13g (26%) | Fat: 35g (54%) | Tłuszcze nasycone: 20g (125%) | Cholesterol: 275mg (92%) | Sód: 148mg (6%) | Potas: 154mg (4%) | Fiber: 1g (4%) | Cukier: 12g (13%) | Witamina A: 1300IU (26%) | Wapń: 129mg (13%) | Żelazo: 2.6mg (14%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!
Deser tiramisu
Deser tiramisu

Bardzo jestem ciekawa, jak Wam wyszło i czy smakowało. Dajcie koniecznie znać w komentarzach i napiszcie, czy wybraliście wersję z jajkami, czy bez :).

71 komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2020 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom