fbpx
Czytasz właśnie
Pitaja

Pitaja

Pitaja
5/5 (5)

Ciekawy owoc, którego po raz pierwszy spróbowałam w 2008 roku, lecąc na Tajwan. Zaserwowano go jako dodatek do posiłku w samolocie, na trasie z Hongkongu do Taipei i razem z kolegami z pracy zastanawialiśmy się co to za ciekawy, kolorowy przysmak. Dopiero na miejscu koleżanka z Tajwanu powiedziała nam, że to dragonfruit – smoczy owoc, znany też jako pitaja czy truskawkowa gruszka, uprawiany w południowo-wschodniej Azji owoc… kaktusa.

Zobacz też: Więcej smacznych i ciekawych owoców egzotycznych

Pitaja – jak smakuje i dlaczego warto jeść – film wideo

Obejrzyj bezpośrednio na moim kanale

Pitaja – jak wybrać

Dojrzały smoczy owoc pokryty jest miękką, jaskraworóżową skórką (chociaż można też spotkać odmianę o jaskrawożółtym kolorze), z której wyrastają sztywne, zielone liście. Pod skórką znajduje się miękki miąższ w kolorze białym, żółtym lub czerwonym, o dużej ilości małych, czarnych pestek, przypominających ziarna sezamu lub czarnuszki. Dojrzała pitaja ma miękką skórkę oraz niezbyt twardy miąższ. Kiedy zaczyna dojrzewać mocno, listki wyrastające ze skórki więdną i żółkną, sama skórka staje się bardziej miękka i łatwo ją uszkodzić, np. poprzez wgniecenie, a miąższ nabiera dodatkowej miękkości i soczystości.

Pitaja
Pitaja

Pitaja – przechowywanie, przygotowanie i zastosowanie w kuchni

Po zakupie dojrzała pitaja może być przez kilka dni przechowywana w lodówce. Idealnie nadaje się do zjedzenia bez żadnych dodatków, można też wykorzystać ją do dekoracji deserów lub jako ich składnik. Pitaja pięknie udekoruje sałatkę owocową, a samą skórkę, po przekrojeniu wzdłuż na pół oraz wydrążeniu miąższu, można wykorzystać jako dekoracyjną miseczkę do deseru. Smoczy owoc może być także wykorzystany jako dodatek do sałatek wytrawnych, ze względu na niezbyt dużą słodycz lub jako jeden ze składników koktajlu czy smoothie z owoców tropikalnych.

Żółta pitaja
Żółta pitaja
Jak smakuje pitaja?

Odrobinę jak mieszanka gruszki i truskawek, trochę jak ananas, melon czy kiwi. Jest łagodna i niezbyt słodka. Osobiście najbardziej lubię mocno dojrzałą pitaję, o bardzo miękkim miąższu i lekko zwiędłych listkach. Można zjeść miąższ bezpośrednio po rozkrojeniu owocu, oddzielając go od skórki za pomocą łyżeczki.

Młode sprzedawczynie na targu śniadaniowym. Luangprabang, czerwiec 2014 r.
Młode sprzedawczynie na targu śniadaniowym. Luangprabang, czerwiec 2014 r.

Pitaja – skład i dobroczynne działanie

Smoczy owoc to przede wszystkim źródło witaminy C (właściwości przeciwutleniające) oraz błonnika, dzięki którym poprawia się odporność organizmu oraz jego ogólna kondycja. Błonnik wspomaga też metabolizm, dlatego pitaję warto wprowadzić do swojej diety odchudzającej.

Zobacz też
Karambola

Pitaja dobrze wpływa na pamięć oraz zapobiega powstawaniu nowotworów. Jej spożywanie polecane jest w diecie dla diabetyków, ponieważ pomaga obniżyć poziom glukozy we krwi w przypadku cukrzycy typu 2. Działa też korzystnie w przypadku zbyt dużego poziomu cholesterolu, wspomagając jego obniżenie. Pitaja wspomaga też proces gojenia ran.

Dzięki zawartości witaminy A smoczy owoc działa korzystnie na wzrok.

Pitaja – dieta

100 g to 60 kcal, dlatego pitaja jest idealnym składnikiem zdrowej diety oraz owocem, z którym warto zaprzyjaźnić się w czasie odchudzania. Niski indeks glikemiczny pitai wynosi IG = 37.

Podoba Ci się? Oceń lub zostaw komentarz 🙂

Zobacz komentarze (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom