Deser z chia przepis | Dorota Kamińska

Deser z chia

Nasiona szałwii hiszpańskiej, znane częściej pod nazwą chia, choć zawierają mniej kwasów omega-3 niż nasze rodzime siemię lniane, są łagodniejsze w smaku i łatwiejsze do wykorzystania w przygotowywaniu prostych i zdrowych deserów. Wystarczy zalać je sokiem, mlekiem lub jogurtem i zostawić na ok. 20 minut, żeby dwukrotnie zwiększyły swoją objętość i zagęściły otaczający je płyn. Podane z dodatkiem owoców i granoli tworzą doskonały deser z chia, kolorowy, zdrowy i smaczny, a w dodatku bez cukru.

Zobacz też: Więcej przepisów fit

Można przygotować go na tak wiele sposobów, na ile pozwoli Wasza wyobraźnia. Łączyć w zestawy sezonowe owoce lub wykorzystywać te tropikalne, sprowadzane lotniczo do Polski. Ważne, żeby było kolorowo i różnorodnie oraz bez cukru, bo sam pudding można posłodzić miodem, a dodatek dojrzałych owoców to wystarczająca słodycz dla tego lżejszego deseru.

Polecam wykorzystać domową granolę, którą warto przygotować na zapas i trzymać w lodówce. Wystarczy kilka minut mieszania i krojenia, a potem kilkadziesiąt na stężenie puddingu i deser z chia gotowy.

Ciekawa jestem, które owoce najbardziej przypadną Wam do gustu – wybierzecie polski zestaw, czy postawicie na tropikalne smaki?

Deser z chia

Deser z chia

Deser z chia - przepis na pudding z granolą i świeżymi owocami. Przepis na deser chia - pyszny deser fit bez cukru, z mango, jagodami, kiwi, truskawkami i pitają, kolorowy i bardzo smaczny.
5 from 1 vote
Przygotowanie: 25 minutes
Razem: 25 minutes
Kategoria: Deser
Kuchnia: Amerykańska, Europejska
Przepis na: deser z chia
Liczba porcji: 2 osoby
Kalorie: 476kcal

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

Pudding

  • 1 szklanka mleka roślinnego (najlepsze będzie kokosowe, migdałowe lub z nerkowców; można wykorzystać też mleko krowie lub jogurt naturalny)
  • 4 łyżki nasion chia
  • 2 łyżeczki miodu (można zastąpić syropem z agawy)
  • 1 łyżeczka soku z cytryny lub limonki (opcjonalnie)

Dodatki

  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (lub ziarenka z laski wanilii (niewielka ilość, na czubku noża))
  • szklanki granoli
  • 2 garście jagód (można zastąpić borówkami amerykańskimi)
  • 2-4 truskawki (można zastąpić garścią malin)
  • 1-2 kiwi
  • 1 mango (lub połowa małej papai; można zastąpić brzoskwiniami lub morelami)
  • 6-8 winogron
  • 1 plaster pitai (opcjonalnie; pitaja czyli dragonfruit (przekrojony w dwa półksiężyce))

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



LUBISZ PRZEPISY DOROTY?


Poznaj proste sposoby na smaczne, zdrowsze jedzenie na co dzień! Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, owoców, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Seria Superfood Doroty Kamińskiej

Obejrzyj moje książki i e-booki, w których pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze roślinne superskładnikami.

Możesz obejrzeć jak wyglądają w środku, a do kupienia są WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym!

Jak zrobić

  • Składniki na pudding mieszam w miseczce i odstawiam na 20 minut. W czasie tężenia masy kilka razy mieszam całość, żeby nasiona pęczniały równomiernie.
  • Truskawki kroję w plastry, kiwi w dwa dekoracyjne plastry i kostkę, mango lub papaję w kostkę, a winogrona na połówki.
  • Do pucharków wkładam na dno po 2 łyżki puddingu i zasypuję 2 łyżkami granoli.
  • Na granoli układam kilka jagód, parę kawałków kiwi, mango, winogron i truskawek.
  • Przykrywam owoce 2 łyżkami puddingu i zasypuję 2 łyżkami granoli. Powtarzam czynności, a jako ostatnią, wierzchnią warstwę układam dekoracyjnie większe kawałki owoców.
  • Serwuję od razu lub ostawiam do lodówki do schłodzenia.

Przydatne przepisy i poradniki

Wartości odżywcze

Serving: 1porcja (mieszane owoce) | Calories: 476kcal (24%) | Carbohydrates: 67g (22%) | Protein: 12g (24%) | Fat: 19g (29%) | Saturated Fat: 2g (13%) | Sodium: 180mg (8%) | Potassium: 683mg (20%) | Fiber: 16g (67%) | Sugar: 36g (40%) | Vitamin A: 930IU (19%) | Vitamin C: 80.2mg (97%) | Calcium: 358mg (36%) | Iron: 3.9mg (22%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub haszag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!
Deser z chia
Deser z chia
Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

Brak komentarzy

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)