Deser z chia przepis | Dorota Kamińska
Czytasz właśnie
Deser z chia

Deser z chia

Deser z chia czyli nasionami szałwii hiszpańskiej. Są świetne jako dodatek do słodkich deserów. Pomimo że zawierają co prawda mniej kwasów omega-3 niż nasze rodzime siemię lniane, są za to łagodniejsze w smaku i łatwiejsze do wykorzystania w przygotowywaniu prostych i zdrowych deserów. Wystarczy zalać je sokiem, mlekiem lub jogurtem i zostawić na ok. 20 minut. Potem, gdy dwukrotnie zwiększą swoją objętość i zagęszczą otaczający je płyn, można serwować lub wykorzystać jako bazę do warstwowych deserów, a nawet ciast. Podane z dodatkiem owoców i granoli to jedna z moich propozycji. Zobaczcie przepis na deser z chia, kolorowy, zdrowy i smaczny, a w dodatku bez cukru.

Zobacz też: Najlepsze przepisy fit

Można przygotować go na tak wiele sposobów, na ile pozwoli Wasza wyobraźnia.

Przepis na deser z chia

Polecam łączyć w zestawy sezonowe owoce lub wykorzystywać te tropikalne, sprowadzane lotniczo do Polski. Ważne, żeby było kolorowo i różnorodnie. Oczywiście bez cukru, bo sam pudding można posłodzić miodem, a dodatek dojrzałych owoców to wystarczająca słodycz dla tego lżejszego deseru.

Deser z chia

Deser z chia

Deser z chia – przepis na pudding z granolą i świeżymi owocami. Przepis na deser chia – pyszny deser fit bez cukru, z mango, jagodami, kiwi, truskawkami i pitają, kolorowy i bardzo smaczny.
5 z 1 głos
Przygotowanie: 25 min
Razem: 25 min
Kategoria: Deser
Kuchnia: Amerykańska, Europejska
Przepis na: deser z chia
Liczba porcji: 2 osoby
Kalorie: 476kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

Pudding

  • 1 szklanka mleka roślinnego (najlepsze będzie kokosowe, migdałowe lub z nerkowców; można wykorzystać też mleko krowie lub jogurt naturalny)
  • 4 łyżki nasion chia
  • 2 łyżeczki miodu (można zastąpić syropem z agawy)
  • 1 łyżeczka soku z cytryny lub limonki (opcjonalnie)

Dodatki

  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (lub ziarenka z laski wanilii (niewielka ilość, na czubku noża))
  • szklanki granoli
  • 2 garście jagód (można zastąpić borówkami amerykańskimi)
  • 2-4 truskawki (można zastąpić garścią malin)
  • 1-2 kiwi
  • 1 mango (lub połowa małej papai; można zastąpić brzoskwiniami lub morelami)
  • 6-8 winogron
  • 1 plaster pitai (opcjonalnie; pitaja czyli dragonfruit (przekrojony w dwa półksiężyce))

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE – GRATIS

Superfood – 15 składników dla urody. Zdrowsza i młodsza skóra, mocniejsze włosy i paznokcie, lepsze samopoczucie. Porady i przydatna wiedza na 50 stronach, sprawdź już teraz! E-book otrzymasz GRATIS na powitanie po zapisie do newslettera.

Jak zrobić

  • Składniki na pudding mieszam w miseczce i odstawiam na 20 minut. W czasie tężenia masy kilka razy mieszam całość, żeby nasiona pęczniały równomiernie.
  • Truskawki kroję w plastry, kiwi w dwa dekoracyjne plastry i kostkę, mango lub papaję w kostkę, a winogrona na połówki.
  • Do pucharków wkładam na dno po 2 łyżki puddingu i zasypuję 2 łyżkami granoli.
  • Na granoli układam kilka jagód, parę kawałków kiwi, mango, winogron i truskawek.
  • Przykrywam owoce 2 łyżkami puddingu i zasypuję 2 łyżkami granoli. Powtarzam czynności, a jako ostatnią, wierzchnią warstwę układam dekoracyjnie większe kawałki owoców.
  • Serwuję od razu lub ostawiam do lodówki do schłodzenia.

Przydatne przepisy i poradniki

Wartości odżywcze

Wielkość porcji: 1porcja (mieszane owoce) | Kalorie: 476kcal (24%) | Węglowodany: 67g (22%) | Białko: 12g (24%) | Tłuszcze: 19g (29%) | Tłuszcze nasycone: 2g (13%) | Sód: 180mg (8%) | Potas: 683mg (20%) | Błonnik: 16g (67%) | Cukier: 36g (40%) | Witamina A: 930IU (19%) | Witamina C: 80.2mg (97%) | Wapń: 358mg (36%) | Żelazo: 3.9mg (22%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Polecam wykorzystać domową granolę, którą warto przygotować na zapas i trzymać w lodówce.

Deser z chia przepis

Wystarczy kilka minut mieszania i krojenia, a potem kilkadziesiąt na stężenie puddingu i deser z chia gotowy.

Deser z chia
Deser z chia

Ciekawa jestem, które owoce najbardziej przypadną Wam do gustu – wybierzecie polski zestaw, czy postawicie na tropikalne smaki? Dajcie koniecznie znać w komentarzach!

Zobacz komentarze (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2021 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom