Deser z chia przepis | Dorota Kamińska

Deser z chia

Nasiona szałwii hiszpańskiej, znane częściej pod nazwą chia, choć zawierają mniej kwasów omega-3 niż nasze rodzime siemię lniane, są łagodniejsze w smaku i łatwiejsze do wykorzystania w przygotowywaniu prostych i zdrowych deserów. Wystarczy zalać je sokiem, mlekiem lub jogurtem i zostawić na ok. 20 minut, żeby dwukrotnie zwiększyły swoją objętość i zagęściły otaczający je płyn. Podane z dodatkiem owoców i granoli tworzą doskonały deser z chia, kolorowy, zdrowy i smaczny, a w dodatku bez cukru.

Zobacz też: Więcej przepisów fit

Można przygotować go na tak wiele sposobów, na ile pozwoli Wasza wyobraźnia. Łączyć w zestawy sezonowe owoce lub wykorzystywać te tropikalne, sprowadzane lotniczo do Polski. Ważne, żeby było kolorowo i różnorodnie oraz bez cukru, bo sam pudding można posłodzić miodem, a dodatek dojrzałych owoców to wystarczająca słodycz dla tego lżejszego deseru.

Polecam wykorzystać domową granolę, którą warto przygotować na zapas i trzymać w lodówce. Wystarczy kilka minut mieszania i krojenia, a potem kilkadziesiąt na stężenie puddingu i deser z chia gotowy.

Ciekawa jestem, które owoce najbardziej przypadną Wam do gustu – wybierzecie polski zestaw, czy postawicie na tropikalne smaki?

5 od 1 osoby
Deser z chia
Deser z chia
Przygotowanie
25 min
Całkowity czas
25 min
 
Deser z chia - przepis na pudding z granolą i świeżymi owocami. Przepis na deser chia - pyszny deser fit bez cukru, z mango, jagodami, kiwi, truskawkami i pitają, kolorowy i bardzo smaczny.
Danie: Deser
Kuchnia: Amerykańska, Europejska
Przepis na: deser z chia
Liczba kalorii: 476 kcal
Liczba porcji: 2 osoby
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
Pudding
  • 1 szklanka mleka roślinnego (najlepsze będzie kokosowe, migdałowe lub z nerkowców; można wykorzystać też mleko krowie lub jogurt naturalny)
  • 4 łyżki nasion chia
  • 2 łyżeczki miodu (można zastąpić syropem z agawy)
  • 1 łyżeczka soku z cytryny lub limonki (opcjonalnie)
Dodatki
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (lub ziarenka z laski wanilii (niewielka ilość, na czubku noża))
  • szklanki granoli
  • 2 garście jagód (można zastąpić borówkami amerykańskimi)
  • 2-4 truskawki (można zastąpić garścią malin)
  • 1-2 kiwi
  • 1 mango (lub połowa małej papai; można zastąpić brzoskwiniami lub morelami)
  • 6-8 winogron
  • 1 plaster pitai (opcjonalnie; pitaja czyli dragonfruit (przekrojony w dwa półksiężyce))

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



Lubisz przepisy Doroty?

Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Deser z chia - przepis i film wideo

Obejrzyj bezpośrednio na moim kanale na YouTube
Deser z chia - Jak zrobić
  1. Składniki na pudding mieszam w miseczce i odstawiam na 20 minut. W czasie tężenia masy kilka razy mieszam całość, żeby nasiona pęczniały równomiernie.
  2. Truskawki kroję w plastry, kiwi w dwa dekoracyjne plastry i kostkę, mango lub papaję w kostkę, a winogrona na połówki.
  3. Do pucharków wkładam na dno po 2 łyżki puddingu i zasypuję 2 łyżkami granoli.
  4. Na granoli układam kilka jagód, parę kawałków kiwi, mango, winogron i truskawek.
  5. Przykrywam owoce 2 łyżkami puddingu i zasypuję 2 łyżkami granoli. Powtarzam czynności, a jako ostatnią, wierzchnią warstwę układam dekoracyjnie większe kawałki owoców.
  6. Serwuję od razu lub ostawiam do lodówki do schłodzenia.
Wartości odżywcze
Deser z chia
Wielkość porcji (1 porcja (mieszane owoce))
Liczba kalorii 476 kcal Kalorie z tłuszczów 171 kcal
% dziennego zapotrzebowania*
Tłuszcze ogółem 19g 29%
Tłuszcze nasycone 2g 10%
Sód 180mg 8%
Potas 683mg 20%
Węglowodany ogółem 67g 22%
Błonnik 16g 64%
Cukry 36g
Białko 12g 24%
Witamina A 18.6%
Witamina C 97.2%
Wapń 35.8%
Żelazo 21.4%
* Zalecany % dziennego spożycia dla diety 2000 kcal. Pamiętaj, że rzeczywiste zapotrzebowanie na kalorie oblicza się indywidualnie dla danej osoby i zależy ono od wielu czynników, np. wieku, płci, codziennej aktywności fizycznej, stanu zdrowia, przebytych chorób czy przyjmowanych leków.

Masz Instagram?

Dodaj mnie do obserwowanych @dorotakaminska i zrób zdjęcie potrawy, tagując #dorotakaminska.

Lubisz Youtube?

Zasubskrybuj mój kanał!

Deser z chia
Deser z chia
Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

Brak komentarzy

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)