Jak ugotować kaszę bulgur przepis | Dorota Kamińska

Jak ugotować kaszę bulgur

Jak ugotować kaszę bulgur

Jak ugotować kaszę bulgur krok po kroku i ile minut trwa czas gotowania kaszy bulgur? Odpowiem dziś na te pytania i pokażę, jak powinna wyglądać gotowana kasza bulgur. To bardzo pożywna kasza pszenna wykorzystywana powszechnie w kuchni tureckiej oraz na Bliskim Wschodzie. Spotkacie ją w trzech odmianach: drobno-, średnio- i gruboziarnistej. To, jak długo gotować bulgur, będzie zależeć od grubości ziaren. A gotowa kasza świetnie sprawdzi się jako dodatek do grillowanych lub pieczonych mięs oraz ryb i warzyw, albo jako składnik pożywnych sałatek.

Zobacz też: Najlepsze przepisy z kaszą bulgur

Gotowana kasza bulgur jest sypka i bardzo pożywna. Bardzo dobrze wypełnia żołądek, zwłaszcza w połączeniu z warzywami. Można polać ją ulubionym sosem lub wymieszać z daniem jednogarnkowym. Jest doskonałym zamiennikiem ryżu wszędzie tam, gdzie nie jest wymagany dodatek jego kleistej papki. Jeśli chcecie zrobić z nią sałatkę, obowiązkowo na pierwszym miejscu postawcie na tabbouleh!

Bulgur na gorąco lub po wystudzeniu

Po ugotowaniu i wyprażeniu na sypko w przykrytym garnku zdjętym z ognia kaszę można serwować na gorąco. Jeśli jednak chcecie podać ją na zimno, polecam rozłożyć płasko na dużym talerzu lub blaszce z piekarnika i zostawić w pokojowej temperaturze. Dzięki temu będzie potem nadal sypka.

Jak ugotować kaszę bulgur

Jak ugotować kaszę bulgur

Jak ugotować kaszę bulgur. Gotowana kasza bulgur i podstawowe dodatki.
5 from 2 votes
Przygotowanie: 5 minutes
Gotowanie: 15 minutes
Kategoria: Dodatek do obiadu, Półprodukt
Kuchnia: Arabska
Przepis na: kuskus czas gotowania
Liczba porcji: 2
Kalorie: 301kcal

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 1 szklanka kaszy bulgur (drobne, średnie lub grube ziarna)
  • szklanki wody
  • 1 łyżeczka oliwy (extra vergine)
  • 1 szczypta soli

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



LUBISZ PRZEPISY DOROTY?


Poznaj proste sposoby na smaczne, zdrowsze jedzenie na co dzień! Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, owoców, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Seria Superfood Doroty Kamińskiej

Obejrzyj moje książki i e-booki, w których pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze roślinne superskładnikami.

Możesz obejrzeć jak wyglądają w środku, a do kupienia są WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym!

Jak zrobić

  • Zagotowuję wodę z solą. Następnie dodaję olej.
  • Bulgur wsypuję do garnka z wodą i delikatnie mieszam. Przykrywam i zmniejszam ogień, żeby całość delikatnie bulgotała.
  • Gotuję na wolnym ogniu. Czas gotowania:
    - drobnoziarnista: 8 minut
    - średnioziarnista: 12 minut
    - gruboziarnista: 16 minut
  • Zdejmuję z ognia i zostawiam pod przykryciem jeszcze na 10 minut.
  • Mieszam delikatnie bulgur za pomocą widelca i serwuję na gorąco lub schładzam i wykorzystuję np. jako składnik innych potraw.

Wartości odżywcze

Serving: 130g | Calories: 301kcal (15%) | Carbohydrates: 53g (18%) | Protein: 9g (18%) | Fat: 8g (12%) | Saturated Fat: 1g (6%) | Sodium: 41mg (2%) | Potassium: 287mg (8%) | Fiber: 13g (54%) | Sugar: 1g (1%) | Vitamin B1: 1mg (67%) | Vitamin B2: 1mg (59%) | Vitamin B3: 4mg (20%) | Vitamin B5: 1mg (10%) | Vitamin B6: 1mg (50%) | Vitamin E: 1mg (7%) | Vitamin K: 6µg (6%) | Calcium: 30mg (3%) | Copper: 1mg (50%) | Iron: 2mg (11%) | Manganese: 2mg (100%) | Magnesium: 115mg (29%) | Phosphorus: 210mg (21%) | Selenium: 2µg (3%) | Zinc: 1mg (7%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub haszag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Apetyczne ziarna w ciemnobeżowym kolorze. Ale jeśli macie ochotę, możecie dosypać do gotowania odrobinę kurkumy i kasza bulgur nabierze pięknej, żółtej barwy!

Kasza bulgur - czas gotowania
Kasza bulgur – czas gotowania

Dajcie mi koniecznie znać w komentarzach, z czym najchętniej jadacie kaszę bulgur oraz jak Wam smakuje! Lepsza od ryżu i innych kasz?

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

Brak komentarzy

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)