fbpx
Czytasz właśnie
Jak ugotować kaszę bulgur

Jak ugotować kaszę bulgur

Jak ugotować kaszę bulgur

Jak ugotować kaszę bulgur krok po kroku i ile minut trwa czas gotowania kaszy bulgur? Odpowiem dziś na te pytania i pokażę, jak powinna wyglądać gotowana kasza bulgur. To bardzo pożywna kasza pszenna wykorzystywana powszechnie w kuchni tureckiej oraz na Bliskim Wschodzie. Spotkacie ją w trzech odmianach: drobno-, średnio- i gruboziarnistej. To, jak długo gotować bulgur, będzie zależeć od grubości ziaren. A gotowa kasza świetnie sprawdzi się jako dodatek do grillowanych lub pieczonych mięs oraz ryb i warzyw, albo jako składnik pożywnych sałatek.

Zobacz też: Najlepsze przepisy z kaszą bulgur

Gotowana kasza bulgur jest sypka i bardzo pożywna. Bardzo dobrze wypełnia żołądek, zwłaszcza w połączeniu z warzywami. Można polać ją ulubionym sosem lub wymieszać z daniem jednogarnkowym. Jest doskonałym zamiennikiem ryżu wszędzie tam, gdzie nie jest wymagany dodatek jego kleistej papki. Jeśli chcecie zrobić z nią sałatkę, obowiązkowo na pierwszym miejscu postawcie na tabbouleh!

Bulgur na gorąco lub po wystudzeniu

Po ugotowaniu i wyprażeniu na sypko w przykrytym garnku zdjętym z ognia kaszę można serwować na gorąco. Jeśli jednak chcecie podać ją na zimno, polecam rozłożyć płasko na dużym talerzu lub blaszce z piekarnika i zostawić w pokojowej temperaturze. Dzięki temu będzie potem nadal sypka.

Zobacz też
Tabbouleh - sałatka z kaszy bulgur i natki pietruszki

Kasza bulgur - czas gotowania

Jak ugotować kaszę bulgur

Jak ugotować kaszę bulgur. Gotowana kasza bulgur i podstawowe dodatki.
4.31 from 13 votes
Przygotowanie: 5 minutes
Gotowanie: 15 minutes
Kategoria: Dodatek do obiadu, Półprodukt
Kuchnia: Arabska
Przepis na: kuskus czas gotowania
Liczba porcji: 2
Kalorie: 301kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 1 szklanka kaszy bulgur (drobne, średnie lub grube ziarna)
  • szklanki wody
  • 1 łyżeczka oliwy (extra vergine)
  • 1 szczypta soli

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Jak zrobić

  • Zagotowuję wodę z solą. Następnie dodaję olej.
  • Bulgur wsypuję do garnka z wodą i delikatnie mieszam. Przykrywam i zmniejszam ogień, żeby całość delikatnie bulgotała.
  • Gotuję na wolnym ogniu. Czas gotowania:
    - drobnoziarnista: 8 minut
    - średnioziarnista: 12 minut
    - gruboziarnista: 16 minut
  • Zdejmuję z ognia i zostawiam pod przykryciem jeszcze na 10 minut.
  • Mieszam delikatnie bulgur za pomocą widelca i serwuję na gorąco lub schładzam i wykorzystuję np. jako składnik innych potraw.

Wartości odżywcze

Wielkość porcji: 130g | Kalorie: 301kcal (15%) | Węglowodany: 53g (18%) | Białko: 9g (18%) | Tłuszcze: 8g (12%) | Tłuszcze nasycone: 1g (6%) | Sód: 41mg (2%) | Potas: 287mg (8%) | Błonnik: 13g (54%) | Cukier: 1g (1%) | Witamina B1: 1mg (67%) | Witamina B2: 1mg (59%) | Witamina B3: 4mg (20%) | Witamina B5: 1mg (10%) | Witamina B6: 1mg (50%) | Witamina E: 1mg (7%) | Witamina K: 6µg (6%) | Wapń: 30mg (3%) | Miedź: 1mg (50%) | Żelazo: 2mg (11%) | Mangan: 2mg (100%) | Magnez: 115mg (29%) | Fosfor: 210mg (21%) | Selen: 2µg (3%) | Cynk: 1mg (7%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Apetyczne ziarna w ciemnobeżowym kolorze. Ale jeśli macie ochotę, możecie dosypać do gotowania odrobinę kurkumy i kasza bulgur nabierze pięknej, żółtej barwy!

Kasza bulgur - czas gotowania
Kasza bulgur – czas gotowania

Dajcie mi koniecznie znać w komentarzach, z czym najchętniej jadacie kaszę bulgur oraz jak Wam smakuje! Lepsza od ryżu i innych kasz?

Zobacz komentarze (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom