fbpx
Czytasz właśnie
Tabbouleh – sałatka libańska z kaszy bulgur z natką pietruszki

Tabbouleh – sałatka libańska z kaszy bulgur z natką pietruszki

  • sałatka libańska
  • prosty przepis i piękne kolory
  • samo zdrowie dzięki ogromnej ilości witaminy C w pietruszce
  • do przygotowania na kilka sposobów
  • smaczny dodatek do obiadu lub lekka kolacja
Tabbouleh - sałatka z kaszy bulgur i natki pietruszki

Tabbouleh to sałatka libańska z kaszy bulgur z natką pietruszki, pomidorem i ogórkiem. Polana oliwą z oliwek i skropiona sokiem z cytryny, z dodatkowymi składnikami zależnymi od regionu, czasem z kuskusem zamiast bulguru, pojawia się w kuchniach krajów arabskich. Zdrowe sałatki na bazie kasz, z dodatkiem warzyw, smaczne i pożywne, pojawiają się w kanonie potraw kuchni na całym świecie, ale te z krajów Bliskiego Wschodu nie mają sobie równych. Tabule (polska wersja oryginalnej nazwy) przygotowywana jest z dużej ilości natki pietruszki, pomidorów i ogórka. Czasem dodaje się do niej paprykę, kolendrę lub miętę, a orzeszki piniowe uzupełnia dodatkiem jajka na twardo.

Tabbouleh - sałatka z kaszy bulgur i natki pietruszki

Tabbouleh – sałatka z kaszy bulgur

Sałatka z kaszy bulgur z natką pietruszki, cebulą, pomidorem i ogórkiem oraz sokiem z cytryny czyli przepis na tabbouleh, pyszną sałatkę kuchni libańskiej.
4.5 z 2 votes
Przygotowanie: 10 min
Razem: 10 min
Kategoria: Danie główne
Kuchnia: Arabska
Przepis na: tabbouleh
Liczba porcji: 4 osoby
Kalorie: 373kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

Sałatka

  • 2 szklanki natki pietruszki (ok. 3 spore pęczki; posiekana)
  • 1 pomidor (słodki, najlepiej malinowy, ze skórką; pokrojony w drobną kostkę; można wcześniej usunąć z niego nasiona)
  • ½ cebuli (duża, drobno pokrojona; można zastąpić 1 pęczkiem cebuli dymki)
  • 1 ząbek czosnku (drobno posiekany)
  • ½ pęczka świeżej mięty lub kolendry (posiekana)
  • 1 szklanka kaszy bulgur lub kuskus (ugotowana na sypko, wystudzona)
  • ½ ogórka (pokrojony w drobną kostkę; skropiony sokiem z cytryny)
  • 1 garść orzechów piniowych (opcjonalnie; uprażone na suchej patelni)

Sos

  • ¼ szklanki soku z cytryny lub limonki
  • 4 łyżki oliwy z oliwek (extra vergine, o niskiej kwasowatości)
  • 1 szczypta soli
  • 1 szczypta pieprzu (świeżo zmielony)
  • szczypta cynamonu (opcjonalnie)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE – GRATIS

Jak zrobić

  • Wszystkie składniki na sos rozkłócam na dnie miski.
  • Dodaję kaszę i pozostałe składniki i mieszam dokładnie za pomocą łyżki i/lub widelca. Odstawiam na 15-30 minut.

Przydatne przepisy i poradniki

Wartości odżywcze

Wielkość porcji: 150g | Kalorie: 373kcal (19%) | Węglowodany: 45g (15%) | Białko: 9g (18%) | Tłuszcze: 20g (31%) | Tłuszcze nasycone: 3g (19%) | Sód: 44mg (2%) | Potas: 602mg (17%) | Błonnik: 12g (50%) | Cukier: 3g (3%) | Witamina A: 3650IU (73%) | Witamina B1: 1mg (67%) | Witamina B2: 1mg (59%) | Witamina B3: 4mg (20%) | Witamina B5: 1mg (10%) | Witamina B6: 1mg (50%) | Witamina C: 63mg (76%) | Witamina E: 3mg (20%) | Witamina K: 631µg (601%) | Wapń: 96mg (10%) | Miedź: 1mg (50%) | Żelazo: 4mg (22%) | Mangan: 2mg (100%) | Magnez: 128mg (32%) | Fosfor: 229mg (23%) | Selen: 1µg (1%) | Cynk: 2mg (13%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Kolorowe, aromatyczne i pełne witamin, różnorodne wersje sałatki tabbouleh są doskonałym sposobem na zjedzenie zdrowej, imprezowej przekąski lub kolacji. Gdy podróżuję z przesiadką w Katarze, Dubaju lub Emiratach Arabskich, sałatka libańska to moje ulubione danie, które zamawiam na lotnisku.

Zobacz też: Więcej przepisów na najlepsze sałatki

Zobacz też
Risotto klasyczne

Bogata w witaminę C, której mnóstwo w świeżej, zielonej pietruszce, jest prawdziwą supersałatką. Bardzo lubię od pewnego czasu receptury, w których znajduje się sporo pietruszki. W podróży, gdy organizm jest narażony na spadek odporności spowodowany przemęczeniem i nie zawsze zdrową dietą, zjedzenie takiej sałatki niesie mnóstwo pożytku dla ciała i samopoczucia!

Tabbouleh - sałatka z kaszy bulgur i natki pietruszki
Tabbouleh – sałatka z kaszy bulgur i natki pietruszki

Przepis na tabbouleh – jak zrobić sałatkę z kaszy bulgur

W niektórych wersjach tabbouleh zawiera ostrą papryczkę chili lub jajka. Moja propozycja to klasyczny skład i odrobina orzeszków piniowych, które, opcjonalnie, można zastąpić np. pistacjami lub prażonymi migdałami. Szkoda, że pęczki natki pietruszki, które kupiłam, były tak niewielkie, bo im bardziej zielona jest ta sałatka, tym lepiej!

Tabbouleh – przepis na sałatkę libańską

Kaszę bulgur, w mojej okolicy trudno dostępną, zastąpiłam ekspresowym do ugotowania kuskusem. Właśnie z taką wersją pszenicy jadłam tabbouleh kilka tygodni temu tabbouleh w Doha. W wersji bezglutenowej polecam dodatek kaszy jaglanej lub komosy ryżowej.

Ciekawa jestem, jakie będą Wasze sałatki :). Dajcie znać, które składniki wybraliście i jak Wam smakowała sałatka tabule.

Zobacz komentarze (1)
  • Bardzo zazdroszczę Ci tego podróżowania i poznawania nowych smaków. Mam nadzieję, że też tak kiedyś będę :).

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2021 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom