fbpx
Czytasz właśnie
Naleśniki z warzywami

Naleśniki z warzywami

  • wegetariańskie, bez mięsa i pełne warzyw oraz z pieczarkami
  • do zrobienia na zapas i zamrożenia lub podania od razu
  • pachnące ziołami, z ciągnącą mozzarellą w środku
Naleśniki z warzywami

Naleśniki z warzywami na dobre zagościły w mojej kuchni jeszcze za czasów studenckich. Nie wiem, jak to możliwe, że dopiero teraz pokazuję Wam przepis na naleśniki z farszem warzywnym! Może dlatego, że zmotywowałam się, jedząc je w bardzo smacznym wydaniu w restauracji? Nie spodziewałam się, że w małej miejscowości Głuchołazy dostanę coś tak dobrego, niedrogiego i jednocześnie ładnie podanego. Zobaczcie jak zrobić naleśniki z warzywami krok po kroku.

Zobacz też: Najlepsze przepisy wegetariańskie

Restauracja Miód Malina serwuje naleśniki włoskie z grillowaną papryką, cukinią, bakłażanem, cebulą, pieczarkami, pomidorkami koktajlowymi, sosem winegret i miksem sałat.

Przepis na naleśniki z warzywami

Postaram się dziś odtworzyć przepis na naleśniki z warzywami według ich pomysłu :). Zamiast sosu winegret zaproponuję Wam jednak jogurtowy sos z czosnkiem. Doskonale uzupełni smak grillowanych warzyw i smażonych pieczarek.

Naleśniki z warzywami - przepis

Naleśniki z warzywami

Najlepsze naleśniki z warzywami, idealne na kolację lub prosty obiad. Pokazuję jak zrobić naleśniki z farszem warzywnym i serem krok po kroku.
4.60 from 5 votes
Przygotowanie: 15 minutes
Gotowanie: 40 minutes
Razem: 30 minutes
Kategoria: Danie główne
Kuchnia: Europejska
Przepis na: naleśniki z farszem warzywnym, naleśniki z warzywami
Liczba porcji: 8 sztuk (o średnicy ok. 24 cm)
Kalorie: 311kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

Farsz do naleśników

  • 250 g pieczarek (umyte, obrane, utarte na tarce o grubych oczkach)
  • 2-3 papryki czerwone (podłużne słodkie lub klasyczne czerwone; pokrojone w grubą kostkę)
  • ½ bakłażana (nieduży; pokrojony w niewielką kostkę)
  • 1 cukinia (nieduża; pokrojona w niewielką kostkę lub półksiężyce)
  • 1-2 cebule (drobno pokrojone)
  • 2-3 ząbki czosnku (opcjonalnie; pokrojony w drobną kosteczkę)
  • 100 g sera mozzarella (pokrojony lub porwany w niewielkie kawałki)
  • 1 łyżeczka mieszanki ziół prowansalskich
  • ½ łyżeczki papryki w proszku (słodka lub ostra)
  • ½ pęczka natki pietruszki (posiekana; można zastąpić tymiankiem)
  • sól, pieprz

Ciasto naleśnikowe

  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka wody (najlepiej mineralna, gazowana)
  • 1 jajko
  • 1-2 szklanki mąki (w zależności od typu mąki)
  • 1 łyżka oleju lub stopionego masła klarowanego
  • 1 szczypta soli

Sos czosnkowy

  • 200 g jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 ząbek czosnku (przeciśnięty przez praskę)
  • 1 łyżeczka soku z cytryny lub limonki (opcjonalnie)
  • ½ łyżeczki ziół prowansalskich
  • sól, pieprz

Do smażenia

  • olej lub masło klarowane

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE – GRATIS

Zobacz też
Zupa z dyni

Przydatne przepisy i poradniki

Jak zrobić

Sos czosnkowy

  • Połowę czosnku i pozostałe składniki mieszam w szklance, doprawiając solą i pieprzem.
  • W razie potrzeby, jeśli czosnek jest mało wyrazisty, dodaję pozostałą część. Mieszam całość i odstawiam do lodówki na min. 30 minut pod przykryciem do przegryzienia smaków.

Naleśniki

  • Składniki na ciasto naleśnikowe mieszam za pomocą trzepaczki lub miksera. Konsystencję reguluję, dosypując dodatkową mąkę lub dolewając mleko i wodę.
  • Dobrze rozgrzewam patelnię i delikatnie smaruję olejem lub stopionym masłem. Smażę z obu stron cienkie naleśniki. Układam na talerzyku, przykrywam miską i odstawiam do lekko rozgrzanego piekarnika, żeby nie wystygły. 

Farsz warzywny

  • Cukinię, bakłażan i paprykę smaruję oliwą i posypuję solą i pieprzem oraz ziołami prowansalskimi (można najpierw skropić warzywa w misce, a następnie wstrząsnąć pod przykryciem, żeby dokładnie rozprowadzić marynatę po wszystkich kawałkach).
  • Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200 °C (góra+dół) na 30 minut na blaszce/żeberkach wyłożonych papierem do pieczenia lub grilluję na patelni do grillowania.
  • Cebulę z czosnkiem szklę na maśle lub oleju na patelni.
  • Do zeszklonej cebuli dodaję pieczarki i duszę pod przykryciem przez ok. 10 minut. Odkrywam, dosypuję połowę natki pietruszki i smażę, doprawiając solą i pieprzem oraz papryką w proszku.
  • Doprawione pieczarki smażę, mieszając od czasu do czasu, przez ok. 10 minut, aż odparują.
  • Na naleśnikach wykładam pieczarki oraz ugrillowane warzywa. Posypuję kawałkami mozzarelli oraz pozostałą natką pietruszki.
  • Zawijam naleśniki w dowolny sposób i serwuję z dodatkiem sosu czosnkowego.

Wartości odżywcze

Wielkość porcji: 1sztuka (250 g) | Kalorie: 311kcal (16%) | Węglowodany: 33g (11%) | Białko: 10g (20%) | Tłuszcze: 16g (25%) | Tłuszcze nasycone: 8g (50%) | Cholesterol: 37mg (12%) | Sód: 168mg (7%) | Potas: 412mg (12%) | Błonnik: 3g (13%) | Cukier: 6g (7%) | Witamina A: 1378IU (28%) | Witamina B1: 1mg (67%) | Witamina B2: 1mg (59%) | Witamina B3: 3mg (15%) | Witamina B5: 1mg (10%) | Witamina B6: 1mg (50%) | Witamina B12: 1µg (17%) | Witamina C: 44mg (53%) | Witamina D: 1µg (7%) | Witamina E: 1mg (7%) | Witamina K: 71µg (68%) | Wapń: 152mg (15%) | Miedź: 1mg (50%) | Żelazo: 2mg (11%) | Mangan: 1mg (50%) | Magnez: 31mg (8%) | Fosfor: 181mg (18%) | Selen: 18µg (26%) | Cynk: 1mg (7%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Naleśniki z warzywami przepis

To tylko podstawowa propozycja z mojej strony, inspirowana restauracyjną potrawą. Mam nadzieję, że również i Was zainspiruje do eksperymentowania z dodatkiem różnych warzyw. Możecie spróbować dodać do smażenia pieczarek trochę kapusty pekińskiej. Również marchewka lub dynia sprawdzą się świetnie w tym daniu. Zwłaszcza jeśli się okaże, że nie macie pod ręką bakłażana. Nie trzeba sztywno trzymać się receptury. Może spróbujecie dodać coś od siebie? 🙂

Ilekroć je robiłam, jeszcze będąc studentką, wrzucałam do środka to, co akurat było pod ręką lub zalegało w lodówce. Naleśniki z farszem warzywnym to doskonały sposób na tzw. przegląd lodówki. Można podsmażyć na patelni cebulę, następnie poddusić różne warzywa o różnorodnych kolorach. Potem doprawić ziołami lub korzennymi przyprawami na ostro. I dorzucić ser lub pomidory, żeby nieco związać ze sobą wszystkie składniki. Proste, prawda?

Naleśniki z warzywami - przepis
Naleśniki z warzywami – przepis

Dajcie mi koniecznie znać w komentarzach, jak smakowało Wam to warzywne, bezmięsne danie. Bardzo jestem ciekawa, jakie ciasto naleśnikowe posłużyło Wam za bazę: klasyczne, a może razowe lub bezglutenowe?

Zobacz komentarze (1)
  • Uwielbiam naleśniki na słono są dla mnie o wiele smaczniejsze niż na słodko. Ten przepis jest bardzo ciekawy i chętnie go wypróbuję. Często dodaje do naleśników nowe składniki i szukam nowych smaków. To świetna smakowa zabawa. 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom