Go Back
Print
Recipe Image
Notes
Nutrition Label
–
+
servings
Smaller
Normal
Larger
Kanapka z łososiem
Kanapka z łososiem, pomidorem, awokado i jajkiem oraz kolendrą i zielonym pesto.
Print Recipe
Pin Recipe
Prep Time:
15
minutes
minutes
Total Time:
15
minutes
minutes
Course:
Śniadanie
Cuisine:
Amerykańska, Europejska
Keyword:
kanapka z łososiem
Servings:
4
kromki
Calories:
301
kcal
Author:
Dorota Kamińska
Ingredients
4
kromki
chleba wieloziarnistego
można przygotować z niego tosty; zamiast 4 kromek można wykorzystać 2 bułki przekrojone na połówki
100-200
g
łososia
smażony, pieczony lub grillowany
1
pomidor
dojrzały; pokrojony w plastry
1
awokado
obrane i pokrojone na plasterki
4
łyżki
pesto
polecam bazyliowe lub szpinakowe
1
jajko
opcjonalnie; ugotowane na twardo, wystudzone i pokrojone w plastry
1
garść
listków szpinaku
można zastąpić miętą lub sałatą o łagodnym smaku, np. lollo biondo lub lollo rosso
2-4
łyżki
świeżej kolendry
posiekana
sól, pieprz
masło lub oliwa
Instructions
Kromki smaruję masłem lub skrapiam oliwą.
Na kromkach układam awokado, następnie jajko.
Przykrywam szpinakiem, miętą lub sałatą. Na wierzchu układam plasterki pomidora.
Doprawiam solą i pieprzem, polewam pesto, przykrywam kawałkami łososia.
Dekoruję kolendrą i serwuję.
Notes
Najlepsze
przepisy na chleb
, w tym
chleb bezglutenowy
Dojrzałe awokado
- jak wybrać
Łosoś z grilla
lub
łosoś pieczony
, albo
łosoś smażony
- jak zrobić
Najlepsze
pesto z bazylii
Nutrition
Wielkość porcji:
1
kromka (ze wszystkimi składnikami opcjonalnymi)
|
Kalorie:
301
kcal
|
Węglowodany:
18
g
|
Białko:
12
g
|
Tłuszcze:
20
g
|
Tłuszcze nasycone:
5
g
|
Cholesterol:
66
mg
|
Sód:
364
mg
|
Potas:
565
mg
|
Błonnik:
6
g
|
Cukier:
3
g
|
Witamina A:
1535
IU
|
Witamina C:
11.4
mg
|
Wapń:
80
mg
|
Żelazo:
1.7
mg
Tried this recipe?
Let us know
how it was!