Od kilku lat cieszy się rosnącą popularnością na polskich stołach. Łosoś smażony, podawany na mnóstwo sposobów, aromatyczny i niezwykle prosty do zrobienia. Pokażę Wam zatem jak zrobić łososia smażonego w kilku prostych krokach.
Zobacz też: Najlepsze przepisy na ryby i owoce morza
Najlepszy łosoś smażony to ten na maśle klarowanym. To ono nada mu wyjątkowego smaku. Możecie też wykorzystać inny tłuszcz odpowiedni do smażenia Gwarantuję jednak, że masło klarowane jest najlepsze! Do doprawienia wystarczy odrobina soli i białego pieprzu oraz sok z cytryny i limonki, które podkreślą charakterystyczny smak ryby. Jednak łosoś smażony na maśle może być przygotowany na wiele innych sposobów. Spróbujcie poeksperymentować z dodatkiem ostrych lub łagodnych przypraw. Ugotujcie osobno sos, którym polejecie gotową rybę. Gdy opanujecie sam proces smażenia, polecam kulinarne eksperymenty! W odrobinę bardziej zaawansowanej wersji można usmażyć go w panierce z mąki, jajka z przyprawami i płatków migdałów lub ziaren sezamu. Może panierowany łosoś to coś dla Was? Kto się skusi?

- 400-600 g świeżego łososia (dzwonka lub filet bez skóry; ok. 300 g każda; wyjęte z lodówki 10 minut przed przyrządzeniem)
- sok z cytryny lub limonki
- sól, świeżo zmielony biały pieprz
- masło klarowane (do smażenia; można zastąpić dobrym olejem, np. kokosowym)
Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
Lubisz przepisy Doroty?
Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).
Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!
Łososia można zaserwować z dodatkiem gotowanego ryżu, smażonych lub pieczonych ziemniaków, albo purèe ziemniaczanego, opcjonalnie z dodatkiem musztardy miodowej lub sosu chrzanowego.
Przydatne poradniki:
- Jak zrobić masło klarowane
- Jak wybrać tłuszcz do smażenia
Rozgrzewam masło lub olej na średnim ogniu na patelni.
Skrapiam rybę ze wszystkich stron sokiem z cytryny lub limonki i przyprawiam solą i pieprzem.
Zwiększam ogień i smażymy łososia z jednej strony przez ok. 5 minut, do zezłocenia. Przewracam za pomocą drewnianej lub silikonowej łopatki.
Dosmażam drugą stronę łososia przez ok. 3 minuty. W razie potrzeby można zezłocić też boki, trzymając kawałek łososia za pomocą dwóch łopatek lub szczypiec.
Masz Instagram?
Dodaj mnie do obserwowanych @dorotakaminska i zrób zdjęcie potrawy, tagując #dorotakaminska.
Lubisz Youtube?
Zasubskrybuj mój kanał!
Mój łosoś smażony to pochwała prostoty. Wybierzcie rybę dobrej jakości, świeżą. To najważniejsze w kilkuskładnikowym, nieskomplikowanym daniu. Postawcie na tłuszcz bez goryczki i połowa sukcesu gwarantowana. Nie smażcie go zbyt długo! Chrupiący z wierzchu będzie pyszny, ale środek powinien pozostać miękki i soczysty. Zasada jest taka: lepsza ryba niedosmażona/niedogotowana, niż sucha jak wiór!

Bardzo jestem ciekawa, czy smażony łosoś również przypadnie Wam do gustu. Dajcie koniecznie znać w komentarzach i napiszcie, jakie dodatki wybraliście!