Łosoś z grilla przepis | Dorota Kamińska
Czytasz właśnie
Łosoś z grilla

Łosoś z grilla

Łosoś z grilla

Łosoś to jedna z moich ulubionych ryb, zwłaszcza w najprostszej wersji: skropiony cytryną, przyprawiony solą i białym pieprzem, a potem usmażony na maśle klarowanym. Latem, kiedy dopisuje pogoda, w bardzo podobny sposób lubię go przygotować: łosoś z grilla. To ryba, która świetnie nadaje się do grillowania, zarówno pokrojona w dzwonka jak filetowana, pocięta w grube paski.

Zobacz też: Więcej prostych przepisów

Łosoś z grilla, obok pstrąga, jest jedną z najpopularniejszych grillowanych ryb, a służąca jako marynata zielona herbata delikatnie wzbogaca jego smak i łagodzi intensywny zapach.

Zobacz też
Naleśniki z rabarbarem

Łosoś z grilla

Łosoś z grilla

Łosoś z grilla z imbirem i cytryną lub limonką czyli prosty przepis na rybę z grilla. Najlepszy łosoś z grilla marynowany w zielonej herbacie.
5 od 1 vote
Przygotowanie: 2 godz. 5 min
Gotowanie: 15 min
Razem: 2 godz. 20 min
Kategoria: Danie główne
Kuchnia: Amerykańska, Europejska
Przepis na: łosoś z grilla
Liczba porcji: 6 osób

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 1 kg łososia (porcjowany filet lub dzwonka)
  • ½ cytryny lub limonki
  • 400 ml zielonej herbaty
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • imbir
  • sól i biały pieprz

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.


LUBISZ PRZEPISY DOROTY?


Poznaj proste sposoby na smaczne, zdrowsze jedzenie na co dzień! Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, owoców, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Seria Superfood Doroty Kamińskiej

Obejrzyj moje książki i e-booki, w których pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze roślinne superskładnikami.

Możesz obejrzeć jak wyglądają w środku, a do kupienia są WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym!

Jak zrobić

  • Łososia zanurzamy w zielonej, ostudzonej herbacie i odstawiamy w chłodne miejsce na min. 2 godziny, a najlepiej na całą noc.
  • Doprawiamy łososia solą, białym pieprzem i imbirem i skrapiamy sokiem z cytryny, na koniec nacierając oliwą z oliwek.
  • Układamy rybę na tacce lub wkładamy do specjalnych żeberek do grillowania ryby i grillujemy przez ok. 10-15 minut z obu stron, początkowo pod przykryciem, potem na odkrytym grillu.
  • Jeśli grill nie jest wyposażony w pokrywkę, rybę można też zawinąć na czas grillowania w folię aluminiową.
  • Łososia z piekarnika można przygotować, piekąc go przez ok. 40 minut w temperaturze 200 °C, na folii aluminiowej lub papierze do pieczenia, obracając w połowie pieczenia.

Przydatne przepisy i poradniki

MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub haszag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

 

Łosoś z grilla
Łosoś z grilla
18 komentarzy
  • Ja w mleku to tylko śledzie, a inne ryby zawsze traktuję dużą ilością cytryny albo limonki. Ale też dużo zależy od świeżości, w razie potrzeby służę poradnikiem 🙂 pozytywnakuchnia.pl/jak-sprawdzic-swiezosc-ryby/

  • [..YouTube..] Ja w mleku to tylko śledzie, a inne ryby zawsze traktuję dużą ilością cytryny albo limonki. Ale też dużo zależy od świeżości, w razie potrzeby służę poradnikiem 🙂 pozytywnakuchnia.pl/jak-sprawdzic-swiezosc-ryby/

  • Niezły kawał ryby, a był jeszcze większy, bo sprzedawali je w całych płatach, takich o długości 50 cm ;). Robiłam już kiedyś pstrąga cytrynowego, nawet chyba dość podobnie jak Ty, tylko nie było pogody na grilla ogrodowego i grillowałam na patelni: pozytywnakuchnia.pl/pstrag-cytrynowy/ Wychodzi bardzo smaczny, zwłaszcza dzięki czosnkowi :). Mam w zanadrzu przepis na takiego w płatkach migdałowych, chyba jeszcze nie publikowałam, ale ten akurat jest smażony. Na pewno będzie więcej ryb :).

  • [..YouTube..] Niezły kawał ryby, a był jeszcze większy, bo sprzedawali je w całych płatach, takich o długości 50 cm ;). Robiłam już kiedyś pstrąga cytrynowego, nawet chyba dość podobnie jak Ty, tylko nie było pogody na grilla ogrodowego i grillowałam na patelni: pozytywnakuchnia.pl/pstrag-cytrynowy/ Wychodzi bardzo smaczny, zwłaszcza dzięki czosnkowi :). Mam w zanadrzu przepis na takiego w płatkach migdałowych, chyba jeszcze nie publikowałam, ale ten akurat jest smażony. Na pewno będzie więcej ryb :).

  • ale konkretny okaz Ci się trafił;) a będzie może przepis na grillowanego pstrąga? ja właśnie najbardziej z ryb lubię pstrągi, grilluję je w całości, zawinięte w folię, a do środka ryby(tam gdzie się ją patroszy) wkładam masło czosnkowe i duuużo pietruszki i wychodzi super rybka;)

  • [..YouTube..] ale konkretny okaz Ci się trafił;) a będzie może przepis na grillowanego pstrąga? ja właśnie najbardziej z ryb lubię pstrągi, grilluję je w całości, zawinięte w folię, a do środka ryby(tam gdzie się ją patroszy) wkładam masło czosnkowe i duuużo pietruszki i wychodzi super rybka;)

  • Super zatem spróbuję. Z rybami bowiem mam jeden problem- przeszkadza mi okropnie ich zapach co powoduje, że bardzo się zniechęcam. Kiedyś próbowałam moczyć w mleku ale efekt nie był zadowalający.:(((( Earl grey faktycznie może się sprawdzić bo sama w sobie jest mocno aromatyczna. Bardzo Ci dziękuję i czekam na kolejne przepisy- szczególnie te z ryb, bo chciałabym się wreszcie nauczyć jak je podawać nie tylko w panierce smażone na tłuszczu.:)))
    Pozdrawiam
    Magda

  • [..YouTube..] Super zatem spróbuję. Z rybami bowiem mam jeden problem- przeszkadza mi okropnie ich zapach co powoduje, że bardzo się zniechęcam. Kiedyś próbowałam moczyć w mleku ale efekt nie był zadowalający.:(((( Earl grey faktycznie może się sprawdzić bo sama w sobie jest mocno aromatyczna. Bardzo Ci dziękuję i czekam na kolejne przepisy- szczególnie te z ryb, bo chciałabym się wreszcie nauczyć jak je podawać nie tylko w panierce smażone na tłuszczu.:)))
    Pozdrawiam
    Magda

  • Dokładnie tak jak piszesz – łosoś wymoczony w herbacie nabiera innego smaku i aromatu. Zamiast zielonej herbaty można wykorzystać np. earl grey, też dobrze smakuje :).

  • Czy marynata z zielonej herbaty ma czemuś konkretnemu służyć???
    Mam na myśli np pozbycie się zapachu ryby czy nadaje ona konkretny smak rybie???
    Z góry dziękuję za odpowiedź
    Magda

  • [..YouTube..] Czy marynata z zielonej herbaty ma czemuś konkretnemu służyć???
    Mam na myśli np pozbycie się zapachu ryby czy nadaje ona konkretny smak rybie???
    Z góry dziękuję za odpowiedź
    Magda

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2009-2019 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Polecam: FOTOGRAFIA ŚLUBNA i FOTOGRAF PODRÓŻNIK | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom