Łosoś z grilla przepis | Dorota Kamińska

Łosoś z grilla

Łosoś to jedna z moich ulubionych ryb, zwłaszcza w najprostszej wersji: skropiony cytryną, przyprawiony solą i białym pieprzem, a potem usmażony na maśle klarowanym. Latem, kiedy dopisuje pogoda, w bardzo podobny sposób lubię go przygotować: łosoś z grilla. To ryba, która świetnie nadaje się do grillowania, zarówno pokrojona w dzwonka jak filetowana, pocięta w grube paski.

Zobacz też: Więcej prostych przepisów

Łosoś z grilla, obok pstrąga, jest jedną z najpopularniejszych grillowanych ryb, a służąca jako marynata zielona herbata delikatnie wzbogaca jego smak i łagodzi intensywny zapach.

Łosoś z grilla
Przygotowanie
2 godz. 5 min
Czas gotowania
15 min
Całkowity czas
2 godz. 20 min
 
Łosoś z grilla z imbirem i cytryną lub limonką czyli prosty przepis na rybę z grilla. Najlepszy łosoś z grilla marynowany w zielonej herbacie.
Danie: Danie główne
Kuchnia: Amerykańska, Europejska
Przepis na: łosoś z grilla
Liczba porcji: 6 osób
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
  • 1 kg łososia (porcjowany filet lub dzwonka)
  • ½ cytryny lub limonki
  • 400 ml zielonej herbaty
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • imbir
  • sól i biały pieprz

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



Lubisz przepisy Doroty?

Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Łosoś z grilla - przepis i film wideo

Obejrzyj bezpośrednio na moim kanale na YouTube
Łosoś z grilla - Jak zrobić
  1. Łososia zanurzamy w zielonej, ostudzonej herbacie i odstawiamy w chłodne miejsce na min. 2 godziny, a najlepiej na całą noc.
  2. Doprawiamy łososia solą, białym pieprzem i imbirem i skrapiamy sokiem z cytryny, na koniec nacierając oliwą z oliwek.
  3. Układamy rybę na tacce lub wkładamy do specjalnych żeberek do grillowania ryby i grillujemy przez ok. 10-15 minut z obu stron, początkowo pod przykryciem, potem na odkrytym grillu.
  4. Jeśli grill nie jest wyposażony w pokrywkę, rybę można też zawinąć na czas grillowania w folię aluminiową.
  5. Łososia z piekarnika można przygotować, piekąc go przez ok. 40 minut w temperaturze 200 °C, na folii aluminiowej lub papierze do pieczenia, obracając w połowie pieczenia.

Masz Instagram?

Dodaj mnie do obserwowanych @dorotakaminska i zrób zdjęcie potrawy, tagując #dorotakaminska.

Lubisz Youtube?

Zasubskrybuj mój kanał!

 

Łosoś z grilla
Łosoś z grilla

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

18 komentarzy
  1. Ja w mleku to tylko śledzie, a inne ryby zawsze traktuję dużą ilością cytryny albo limonki. Ale też dużo zależy od świeżości, w razie potrzeby służę poradnikiem 🙂 pozytywnakuchnia.pl/jak-sprawdzic-swiezosc-ryby/

  2. [..YouTube..] Ja w mleku to tylko śledzie, a inne ryby zawsze traktuję dużą ilością cytryny albo limonki. Ale też dużo zależy od świeżości, w razie potrzeby służę poradnikiem 🙂 pozytywnakuchnia.pl/jak-sprawdzic-swiezosc-ryby/

  3. Niezły kawał ryby, a był jeszcze większy, bo sprzedawali je w całych płatach, takich o długości 50 cm ;). Robiłam już kiedyś pstrąga cytrynowego, nawet chyba dość podobnie jak Ty, tylko nie było pogody na grilla ogrodowego i grillowałam na patelni: pozytywnakuchnia.pl/pstrag-cytrynowy/ Wychodzi bardzo smaczny, zwłaszcza dzięki czosnkowi :). Mam w zanadrzu przepis na takiego w płatkach migdałowych, chyba jeszcze nie publikowałam, ale ten akurat jest smażony. Na pewno będzie więcej ryb :).

  4. [..YouTube..] Niezły kawał ryby, a był jeszcze większy, bo sprzedawali je w całych płatach, takich o długości 50 cm ;). Robiłam już kiedyś pstrąga cytrynowego, nawet chyba dość podobnie jak Ty, tylko nie było pogody na grilla ogrodowego i grillowałam na patelni: pozytywnakuchnia.pl/pstrag-cytrynowy/ Wychodzi bardzo smaczny, zwłaszcza dzięki czosnkowi :). Mam w zanadrzu przepis na takiego w płatkach migdałowych, chyba jeszcze nie publikowałam, ale ten akurat jest smażony. Na pewno będzie więcej ryb :).

  5. ale konkretny okaz Ci się trafił;) a będzie może przepis na grillowanego pstrąga? ja właśnie najbardziej z ryb lubię pstrągi, grilluję je w całości, zawinięte w folię, a do środka ryby(tam gdzie się ją patroszy) wkładam masło czosnkowe i duuużo pietruszki i wychodzi super rybka;)

  6. [..YouTube..] ale konkretny okaz Ci się trafił;) a będzie może przepis na grillowanego pstrąga? ja właśnie najbardziej z ryb lubię pstrągi, grilluję je w całości, zawinięte w folię, a do środka ryby(tam gdzie się ją patroszy) wkładam masło czosnkowe i duuużo pietruszki i wychodzi super rybka;)

  7. Super zatem spróbuję. Z rybami bowiem mam jeden problem- przeszkadza mi okropnie ich zapach co powoduje, że bardzo się zniechęcam. Kiedyś próbowałam moczyć w mleku ale efekt nie był zadowalający.:(((( Earl grey faktycznie może się sprawdzić bo sama w sobie jest mocno aromatyczna. Bardzo Ci dziękuję i czekam na kolejne przepisy- szczególnie te z ryb, bo chciałabym się wreszcie nauczyć jak je podawać nie tylko w panierce smażone na tłuszczu.:)))
    Pozdrawiam
    Magda

  8. [..YouTube..] Super zatem spróbuję. Z rybami bowiem mam jeden problem- przeszkadza mi okropnie ich zapach co powoduje, że bardzo się zniechęcam. Kiedyś próbowałam moczyć w mleku ale efekt nie był zadowalający.:(((( Earl grey faktycznie może się sprawdzić bo sama w sobie jest mocno aromatyczna. Bardzo Ci dziękuję i czekam na kolejne przepisy- szczególnie te z ryb, bo chciałabym się wreszcie nauczyć jak je podawać nie tylko w panierce smażone na tłuszczu.:)))
    Pozdrawiam
    Magda

  9. Dokładnie tak jak piszesz – łosoś wymoczony w herbacie nabiera innego smaku i aromatu. Zamiast zielonej herbaty można wykorzystać np. earl grey, też dobrze smakuje :).

  10. [..YouTube..] Dokładnie tak jak piszesz – łosoś wymoczony w herbacie nabiera innego smaku i aromatu. Zamiast zielonej herbaty można wykorzystać np. earl grey, też dobrze smakuje :).

  11. Czy marynata z zielonej herbaty ma czemuś konkretnemu służyć???
    Mam na myśli np pozbycie się zapachu ryby czy nadaje ona konkretny smak rybie???
    Z góry dziękuję za odpowiedź
    Magda

  12. [..YouTube..] Czy marynata z zielonej herbaty ma czemuś konkretnemu służyć???
    Mam na myśli np pozbycie się zapachu ryby czy nadaje ona konkretny smak rybie???
    Z góry dziękuję za odpowiedź
    Magda

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)