Najlepszy barszcz biały wegański czyli przepis na biały barszcz na zakwasie, z grzybami, wędzoną papryką i warzywami oraz bezmleczną śmietanką i czosnkiem.
1łyżkamąkiopcjonalnie; można zastąpić zasmażką przygotowaną na oleju; żurek można też przygotować bez zagęszczania mąką lub zasmażką - według upodobań
sól
Dodatkowo
1cukinianieduża; pokrojona na plasterki i ugrillowana lub usmażona z obu stron na patelni
2ząbkiczosnkuprzeciśnięty przez praskę
natka pietruszkiposiekana
Instructions
Odlewam 1 szklankę wywaru i odstawiam. Pozostały wywar i zakwas mieszam, dodaję przyprawy i zioła i zagotowuję w garnku. Zmniejszam ogień i gotuję przez 10 minut.
Cebulę szklę na oliwie, następnie dodaję grzyby, tofu, marchewkę i pietruszkę. Podsmażam delikatnie całość.
Do zupy dodaję śmietankę wymieszaną z odstawionym wcześniej wywarem i mąką lub zasmażką* oraz warzywa, tofu i grzyby. Dokładnie mieszam i gotuję przez 10 minut.
Czosnek ucieram w moździerzu z dodatkiem 2 szczypt soli, na gładką masę. Dodaję do żurku razem z plasterkami cukinii, posypuję natką pietruszki i podaję**.
Notes
* Zamiast mąką, zupę można też, w razie potrzeby, zagęścić zmiksowanymi warzywami z gotowania wywaru lub zasmażką.** Żurek najlepiej odstawić w chłodne miejsce i podać odgrzany drugiego dnia.Żurek bywa mylony z barszczem białym, a podstawowa różnica jest dość prosta: zakwas na żurek przygotowuje się z mąki żytniej, a na barszcz biały - z pszennej razowej.Przydatne poradniki: