fbpx
Czytasz właśnie
Żurek wegański

Żurek wegański

Żurek wegański

Żurek wegański to ostatnia z proponowanych przeze mnie w tym roku wielkanocnych zup w bezmięsnej wersji. Pięknie pachnie, jest pełen warzyw i grzybów, przygotowany na zakwasie. Do tego w pełnej wersji wege! Niezwykle ważnym składnikiem jest w nim oczywiście wędzona słodka papryka. Bez niej nie ma posmaku wędzonki w wegańskich potrawach! Koniecznie kupcie, jeśli tylko macie możliwość. Doprawiajcie zupy, pasty, bezmięsne kotlety i warzywa. Zwłaszcza gdy lubicie ten posmak i brakuje Wam go po zrezygnowaniu z jedzenia mięsa.

Żurek wegański - przepis

Żurek wegański

Najlepszy barszcz biały wegański czyli przepis na biały barszcz na zakwasie, z grzybami, wędzoną papryką i warzywami oraz bezmleczną śmietanką i czosnkiem.
5 from 2 votes
Przygotowanie: 15 minutes
Gotowanie: 30 minutes
Razem: 45 minutes
Kategoria: Zupa
Kuchnia: Polska
Przepis na: żurek wegański
Liczba porcji: 8 osób
Kalorie: 287kcal

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • l wywaru warzywnego
  • ½ l zakwasu na żurek
  • 100 g wędzonego tofu (pokrojone w niedużą kosteczkę)
  • 50 g grzybów suszonych (opcjonalnie; namoczone przez kilka godzin w zimnej wodzie, następnie odciśnięte i pokrojone w nieduże kawałki)
  • 1 cebula (drobno posiekana)
  • 1 marchewka (średniej wielkości; starta na tarce o grubych oczkach)
  • ½ pietruszki (średniej wielkości; starta na tarce o grubych oczkach)
  • 1 łyżka majeranku
  • 4 ziarna pieprzu
  • ½ łyżeczki słodkiej wędzonej papryki w proszku
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 2 ziarna owoców jałowca
  • 1 listek laurowy
  • 1 szklanka śmietanki wegańskiej (można zastąpić gęstym mlekiem kokosowym)
  • 1 łyżka mąki (opcjonalnie; można zastąpić zasmażką przygotowaną na oleju; żurek można też przygotować bez zagęszczania mąką lub zasmażką - według upodobań)
  • sól

Dodatkowo

  • 1 cukinia (nieduża; pokrojona na plasterki i ugrillowana lub usmażona z obu stron na patelni)
  • 2 ząbki czosnku (przeciśnięty przez praskę)
  • natka pietruszki (posiekana)

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

* Zamiast mąką, zupę można też, w razie potrzeby, zagęścić zmiksowanymi warzywami z gotowania wywaru lub zasmażką.
** Żurek najlepiej odstawić w chłodne miejsce i podać odgrzany drugiego dnia.
Żurek bywa mylony z barszczem białym, a podstawowa różnica jest dość prosta: zakwas na żurek przygotowuje się z mąki żytniej, a na barszcz biały - z pszennej razowej.
Przydatne poradniki:
  1. Jak zrobić zakwas na zurek
  2. Jak zrobić wywar warzywny
  3. Jak pokroić cebulę
  4. Jak zrobić zasmażkę

Jak zrobić

  • Odlewam 1 szklankę wywaru i odstawiam. Pozostały wywar i zakwas mieszam, dodaję przyprawy i zioła i zagotowuję w garnku. Zmniejszam ogień i gotuję przez 10 minut.
  • Cebulę szklę na oliwie, następnie dodaję grzyby, tofu, marchewkę i pietruszkę. Podsmażam delikatnie całość.
  • Do zupy dodaję śmietankę wymieszaną z odstawionym wcześniej wywarem i mąką lub zasmażką* oraz warzywa, tofu i grzyby. Dokładnie mieszam i gotuję przez 10 minut.
  • Czosnek ucieram w moździerzu z dodatkiem 2 szczypt soli, na gładką masę. Dodaję do żurku razem z plasterkami cukinii, posypuję natką pietruszki i podaję**.

Wartości odżywcze

Wielkość porcji: 200ml | Kalorie: 287kcal (14%) | Węglowodany: 3g (1%) | Białko: 13g (26%) | Tłuszcze: 23g (35%) | Tłuszcze nasycone: 7g (44%) | Cholesterol: 135mg (45%) | Sód: 1261mg (55%) | Potas: 216mg (6%) | Cukier: 1g (1%) | Witamina A: 575IU (12%) | Witamina C: 0.4mg | Wapń: 24mg (2%) | Żelazo: 1.3mg (7%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!
Żurek wegański - przepis
Żurek wegański – przepis
Zobacz komentarze (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom