Najlepszy barszcz biały wielkanocny, idealny również jako zupa na co dzień czyli przepis na biały barszcz na zakwasie pszennym, z białą kiełbasą i warzywami oraz śmietanką, czosnkiem i jajkiem.
1½lwywaru warzywnegomożna zastąpić wołowym lub wieprzowym
½lzakwasu na barszcz biały
½kgbiałej kiełbasypokrojona na plasterki
100gboczku wędzonegopokrojony w kosteczkę
1cebuladrobno posiekana
1marchewkaśredniej wielkości; starta na tarce o grubych oczkach
½pietruszkiśredniej wielkości; starta na tarce o grubych oczkach
2ząbkiczosnkudrobno posiekany
1łyżkamajeranku
4ziarnapieprzu
2ziarnaziela angielskiego
2ziarnaowoców jałowca
1listek laurowy
1szklankaśmietanki kremówki
1łyżkamąkimożna zastąpić zasmażką 2. stopnia
sól
Dodatkowo
4jajkaugotowane na twardo
Instructions
Odlewam 1 szklankę wywaru i odstawiam. Pozostały wywar i zakwas mieszam, dodaję przyprawy i zioła i zagotowuję w garnku. Zmniejszam ogień i gotuję przez 15 minut.
Kiełbasę i boczek podsmażam delikatnie na suchej patelni teflonowej lub ceramicznej. Odkładam na talerzyk.
Cebulę i czosnek szklę na tłuszczu pozostałym z podsmażania mięsa.
Dodaję marchewkę i pietruszkę i duszę na niedużym ogniu przez 2 minuty.
Do zupy dodaję cebulę, czosnek, marchewkę i pietruszkę oraz śmietanę wymieszaną z odstawionym wcześniej wywarem i mąką lub zasmażką. Dokładnie mieszam i gotuję przez 1-2 minuty.
Dodaję kiełbasę i boczek do zupy i gotuję na minimalnym ogniu jeszcze przez 5 minut.
Serwuję zupę z plasterkami jajka ugotowanego na twardo.