Zakwas na barszcz biały przepis | Dorota Kamińska
Czytasz właśnie
Zakwas na barszcz biały
Zakwas na barszcz biały

Biały barszcz, często mylony z gotowanym na zakwasie z mąki razowej żurkiem, jest zupą zabielaną śmietaną, o nieco delikatniejszym smaku, przygotowaną na zakwasie z mąki pszennej. Zakwas na barszcz biały powstaje po ukiszeniu mąki wymieszanej z wodą, dodatkowo doprawionej przeciśniętym przez praskę czosnkiem.

Zobacz też: Przepis na barszcz biały

Zakwas na barszcz biały

Zakwas na barszcz biały

Zakwas na barszcz biały z mąki pszennej razowej, wody i czosnku. Najprostszy przepis na zakwas na biały barszcz.
5 od 1 osoby
Przygotowanie: 3 dni 5 min
Razem: 3 dni 5 min
Kategoria: Półprodukt
Kuchnia: Polska
Przepis na: zakwas na barszcz biały, zakwas na biały barszcz
Liczba porcji: 8 osób
Kalorie: 51kcal

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 1 szklanka mąki pszennej razowej (typ 2000)
  • 1 l wody (przegotowana, ciepła)
  • 1 ząbek czosnku (przeciśnięty przez praskę)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.


LUBISZ PRZEPISY DOROTY?


Poznaj proste sposoby na smaczne, zdrowsze jedzenie na co dzień! Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, owoców, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Seria Superfood Doroty Kamińskiej

Obejrzyj moje książki i e-booki, w których pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze roślinne superskładnikami.

Możesz obejrzeć jak wyglądają w środku, a do kupienia są WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym!

Jak zrobić

  • Wszystkie składniki mieszam w szklanym naczyniu.
  • Przykrywam tak, żeby do zakwasu miało dostęp powietrze i odstawiam w ciepłe miejsce.
  • Zakwas ukisi się po ok. 3 dniach. Uzyska charakterystyczny, słodkawo-kwaskowaty zapach i smak.

Przydatne przepisy i poradniki

Wartości odżywcze

Serving: 150g | Kalorie: 51kcal (3%) | Carbohydrates: 10g (3%) | Białko: 2g (4%) | Sód: 6mg | Potas: 54mg (2%) | Fiber: 1g (4%) | Witamina C: 0.1mg | Wapń: 9mg (1%) | Żelazo: 0.5mg (3%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub haszag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!
Zobacz komentarze (1)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2009-2019 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Polecam: FOTOGRAFIA ŚLUBNA i FOTOGRAF PODRÓŻNIK | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom