Zakwas na barszcz biały przepis | Dorota Kamińska
Czytasz właśnie
Zakwas na barszcz biały

Zakwas na barszcz biały

Zakwas na barszcz biały

Biały barszcz, często mylony z gotowanym na zakwasie z mąki razowej żurkiem, jest zupą zabielaną śmietaną, o nieco delikatniejszym smaku, przygotowaną na zakwasie z mąki pszennej. Zakwas na barszcz biały powstaje po ukiszeniu mąki wymieszanej z wodą, dodatkowo doprawionej przeciśniętym przez praskę czosnkiem.

Zobacz też: Przepis na barszcz biały

Zakwas na barszcz biały

Zakwas na barszcz biały

Zakwas na barszcz biały z mąki pszennej razowej, wody i czosnku. Najprostszy przepis na zakwas na biały barszcz.
5 z 3 votes
Przygotowanie: 3 dni 5 min
Razem: 3 dni 5 min
Kategoria: Półprodukt
Kuchnia: Polska
Przepis na: zakwas na barszcz biały, zakwas na biały barszcz
Liczba porcji: 8 osób
Kalorie: 51kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 1 szklanka mąki pszennej razowej (typ 2000)
  • 1 l wody (przegotowana, ciepła)
  • 1 ząbek czosnku (przeciśnięty przez praskę)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Superfood - 15 składników dla urody. Zdrowsza i młodsza skóra, mocniejsze włosy i paznokcie, lepsze samopoczucie. Porady i przydatna wiedza na 50 stronach, sprawdź już teraz! E-book otrzymasz GRATIS na powitanie po zapisie do newslettera.

Jak zrobić

  • Wszystkie składniki mieszam w szklanym naczyniu.
  • Przykrywam tak, żeby do zakwasu miało dostęp powietrze i odstawiam w ciepłe miejsce.
  • Zakwas ukisi się po ok. 3 dniach. Uzyska charakterystyczny, słodkawo-kwaskowaty zapach i smak.

Przydatne przepisy i poradniki

Wartości odżywcze

Wielkość porcji: 150g | Kalorie: 51kcal (3%) | Węglowodany: 10g (3%) | Białko: 2g (4%) | Sód: 6mg | Potas: 54mg (2%) | Błonnik: 1g (4%) | Witamina C: 0.1mg | Wapń: 9mg (1%) | Żelazo: 0.5mg (3%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!
Zobacz komentarze (1)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2021 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom