Fasolę odcedzam, dokładnie płuczę w zimnej wodzie i przekładam do garnka. Powinna sięgać maksymalnie do ¼ jego wysokości. Zalewam wodą do ¾ wysokości naczynia.
Dodaję 1 ząbek czosnku i listek laurowy. Zagotowuję. Gotuję na małym ogniu przez ok. 1-3 godziny, w zależności od rodzaju fasoli.
Cebulę i czosnek posypuję solą i szklę na małym ogniu na oleju lub maśle.
Dodaję pozostałe warzywa (oprócz szpinaku i pomidorów), kminek i zioła. Duszę przez ok. 10 minut na małym ogniu.
Zalewam warzywa wywarem i dodaję pomidory oraz fasolkę (można razem z wodą pozostałą z jej gotowania). Doprawiam solą i pieprzem i gotuję całość przez 5 minut.
Zdejmuję z ognia, dodaję szpinak. Przelewam do talerzy i serwuję.