Zupa z fasoli

Zupa z fasoli

Idealna na jesień i zimę zupa z fasoli. A może też na wczesną wiosnę? Kolorowa, z warzywami, sycąca. Pachnąca przyprawami i ziołami. Doskonała zupa z fasolą dla tych z Was, którzy nie przepadają za kremowymi, z blendera.

5 od 1 osoby
Zupa z fasoli
Zupa z fasoli
Przygotowanie
10 min
Czas gotowania
2 godz. 30 min
Całkowity czas
2 godz. 40 min
 

Zupa z fasoli pełna kolorowych warzyw, bo to zupa z fasolą, cukinią, marchewką, dynią, cebulą, czosnkiem i papryką oraz szpinakiem.

Danie: Zupa
Kuchnia: Polska, Wegańska
Przepis na: zupa z fasoli
Liczba kalorii: 187 kcal
Liczba porcji: 6 osób
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
  • 1 szklanka fasoli (wymoczona przez 8 godzin w 3 szklankach wody.)
  • 100 g dyni (obrana, pokrojona w kostkę lub plastry; można zastąpić marchewką)
  • ½ czerwonej papryki (pokrojona w kostkę)
  • ½ cukinii (nieduża; pokrojona w plastry)
  • 1 cebula (posiekana)
  • 2 ząbki czosnku (połowa drobno posiekana)
  • 2 pomidory (opcjonalnie; bez gniazd nasiennych, zmiksowane w blenderze)
  • 1 szklanka listków młodego szpinaku
  • 100-250 ml wywaru warzywnego lub drobiowego
  • 2 łyżki oleju rzepakowego (można zastąpić masłem klarowanym)
  • ½ łyżeczki suszonego tymianku
  • 1 szczypta suszonej szałwii
  • 1 łyżeczka kminku
  • 1 listek laurowy
  • sól, pieprz

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



Lubisz przepisy Doroty?

Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Zupa z fasoli - Jak zrobić
  1. Fasolę odcedzam, dokładnie płuczę w zimnej wodzie i przekładam do garnka. Powinna sięgać maksymalnie do ¼ jego wysokości. Zalewam wodą do ¾ wysokości naczynia.

  2. Dodaję 1 ząbek czosnku i listek laurowy. Zagotowuję. Gotuję na małym ogniu przez ok. 1-3 godziny, w zależności od rodzaju fasoli.

  3. Cebulę i czosnek posypuję solą i szklę na małym ogniu na oleju lub maśle. 

  4. Dodaję pozostałe warzywa (oprócz szpinaku i pomidorów), kminek i zioła. Duszę przez ok. 10 minut na małym ogniu.

  5. Zalewam warzywa wywarem i dodaję pomidory oraz fasolkę (można razem z wodą pozostałą z jej gotowania). Doprawiam solą i pieprzem i gotuję całość przez 5 minut.

  6. Zdejmuję z ognia, dodaję szpinak. Przelewam do talerzy i serwuję.

Wartości odżywcze
Zupa z fasoli
Wielkość porcji (200 g)
Liczba kalorii 187 kcal Kalorie z tłuszczów 45 kcal
% dziennego zapotrzebowania*
Tłuszcze ogółem 5g 8%
Sód 103mg 4%
Potas 688mg 20%
Węglowodany ogółem 27g 9%
Błonnik 9g 36%
Cukry 4g
Białko 9g 18%
Witamina A 52.2%
Witamina C 31.2%
Wapń 7.5%
Żelazo 15.3%
* Zalecany % dziennego spożycia dla diety 2000 kcal. Pamiętaj, że rzeczywiste zapotrzebowanie na kalorie oblicza się indywidualnie dla danej osoby i zależy ono od wielu czynników, np. wieku, płci, codziennej aktywności fizycznej, stanu zdrowia, przebytych chorób czy przyjmowanych leków.

Masz Instagram?

Dodaj mnie do obserwowanych @dorotakaminska i zrób zdjęcie potrawy, tagując #dorotakaminska.

Lubisz Youtube?

Zasubskrybuj mój kanał!

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

Brak komentarzy

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)