Pasztet z soczewicy

Pasztet z soczewicy

Pasztet z soczewicy o azjatyckiej nucie smakowej czyli przepis na pasztet soczewicowy z kaszą jaglaną oraz cebulą, słonecznikiem i imbirem, z dodatkiem chili, kolendry i cynamonu z goździkami.
Print Recipe Pin Recipe
Prep Time: 15 min
Cook Time: 1 godzina
Total Time: 1 godzina 15 min
Course: Przekąska
Cuisine: Wegańska
Keyword: pasztet soczewicowy, pasztet z soczewicą, pasztet z soczewicy
Servings: 1 keksówka 10×30 cm
Calories: 192kcal
Author: Dorota Kamińska

Składniki

  • szklanki soczewicy
  • ½ szklanki kaszy jaglanej
  • ½ szklanki słonecznika
  • ½ szklanki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka syropu z agawy
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 3 cebule posiekane; przed posiekaniem można opalić je na palniku kuchenki gazowej
  • 1 łyżeczka imbiru świeży, starty na tarce o drobnych oczkach
  • ½ łyżeczki goździków rozdrobnione w moździerzu
  • ½ łyżeczki cynamonu lub gałki muszkatołowej
  • ¼-½ łyżeczki chili
  • ½ łyżeczki kolendry rozdrobniona w moździerzu
  • ½ łyżeczki papryki
  • sól, pieprz

Instructions

  • Soczewicę gotuję do miękkości. Kaszę gotuję na sypko.
  • Cebulę szklę na kilku łyżkach oliwy.
  • Słonecznik mielę na pastę w blenderze wysokoobrotowym. Warto mielić pulsacyjnie, robiąc kilkunastosekundowe przerwy zapobiegające przepaleniu silnika blendera.
  • Zeszkloną cebulę, imbir, syrop z agawy, pastę słonecznikową oraz oliwę dodaję do ugotowanej, odcedzonej ciecierzycy i miksuję blenderem, doprawiając solą, pieprzem, przyprawami i ziołami. W takiej formie pasztet jest już gotowy, jeśli wystarczy rzadsza wersja do smarowania nożem i zaserwowania w miseczce. Można natomiast wykonać jeszcze kilka kroków i zrobić pasztet pieczony.
  • Mieszam masę z ugotowaną kaszą i przekładam do foremki keksówki (wyłożona papierem do pieczenia lub nasmarowana oliwą i posypana bułką tartą/mąką).
  • Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 °C i piekę przez ok. 40 minut (góra+dół), do zrumienienia wierzchu. Na ostatnich 15 minut pieczenia można włączyć dodatkowe podpiekanie od góry.
  • Studzę, przekładam do lodówki i schładzam przez 2 godziny (pasztet nabierze pełni smaku). Serwuję pokrojony w plastry.

Notes

Nutrition

Serving: 60g | Calories: 192kcal | Carbohydrates: 19g | Protein: 6g | Fat: 10g | Saturated Fat: 1g | Sodium: 3mg | Potassium: 245mg | Fiber: 6g | Sugar: 2g | Vitamin A: 0.9% | Vitamin C: 3.2% | Calcium: 2.1% | Iron: 11%
Tried this recipe?Mention @WPRecipeMaker or tag #wprecipemaker!