Drukuj przepis
Pasztet z soczewicy

Pasztet z soczewicy

Pasztet z soczewicy o azjatyckiej nucie smakowej czyli przepis na pasztet soczewicowy z kaszą jaglaną oraz cebulą, słonecznikiem i imbirem, z dodatkiem chili, kolendry i cynamonu z goździkami.
Danie Przekąska
Kuchnia Wegańska
Przepis na pasztet soczewicowy, pasztet z soczewicą, pasztet z soczewicy
Przygotowanie 15 min
Czas gotowania 1 godzina
Całkowity czas 1 godzina 15 min
Liczba porcji 1 keksówka 10×30 cm
Liczba kalorii 192 kcal

Składniki

  • szklanki soczewicy
  • ½ szklanki kaszy jaglanej
  • ½ szklanki słonecznika
  • ½ szklanki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka syropu z agawy
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 3 cebule posiekane; przed posiekaniem można opalić je na palniku kuchenki gazowej
  • 1 łyżeczka imbiru świeży, starty na tarce o drobnych oczkach
  • ½ łyżeczki goździków rozdrobnione w moździerzu
  • ½ łyżeczki cynamonu lub gałki muszkatołowej
  • ¼-½ łyżeczki chili
  • ½ łyżeczki kolendry rozdrobniona w moździerzu
  • ½ łyżeczki papryki
  • sól, pieprz

Jak zrobić

  1. Soczewicę gotuję do miękkości. Kaszę gotuję na sypko.
  2. Cebulę szklę na kilku łyżkach oliwy.
  3. Słonecznik mielę na pastę w blenderze wysokoobrotowym. Warto mielić pulsacyjnie, robiąc kilkunastosekundowe przerwy zapobiegające przepaleniu silnika blendera.
  4. Zeszkloną cebulę, imbir, syrop z agawy, pastę słonecznikową oraz oliwę dodaję do ugotowanej, odcedzonej ciecierzycy i miksuję blenderem, doprawiając solą, pieprzem, przyprawami i ziołami. W takiej formie pasztet jest już gotowy, jeśli wystarczy rzadsza wersja do smarowania nożem i zaserwowania w miseczce. Można natomiast wykonać jeszcze kilka kroków i zrobić pasztet pieczony.
  5. Mieszam masę z ugotowaną kaszą i przekładam do foremki keksówki (wyłożona papierem do pieczenia lub nasmarowana oliwą i posypana bułką tartą/mąką).
  6. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 °C i piekę przez ok. 40 minut (góra+dół), do zrumienienia wierzchu. Na ostatnich 15 minut pieczenia można włączyć dodatkowe podpiekanie od góry.
  7. Studzę, przekładam do lodówki i schładzam przez 2 godziny (pasztet nabierze pełni smaku). Serwuję pokrojony w plastry.

Moje porady

  1. Jak ugotować soczewicę
  2. Jak ugotować kaszę jaglaną
Wartości odżywcze
Pasztet z soczewicy
Wielkość porcji (60 g)
Liczba kalorii 192 kcal Kalorie z tłuszczów 90 kcal
% dziennego zapotrzebowania*
Tłuszcze ogółem 10g 15%
Tłuszcze nasycone 1g 5%
Sód 3mg 0%
Potas 245mg 7%
Węglowodany ogółem 19g 6%
Błonnik 6g 24%
Cukry 2g
Białko 6g 12%
Witamina A 0.9%
Witamina C 3.2%
Wapń 2.1%
Żelazo 11%
* Zalecany % dziennego spożycia dla diety 2000 kcal. Pamiętaj, że rzeczywiste zapotrzebowanie na kalorie oblicza się indywidualnie dla danej osoby i zależy ono od wielu czynników, np. wieku, płci, codziennej aktywności fizycznej, stanu zdrowia, przebytych chorób czy przyjmowanych leków.