Drukuj przepis
Risotto z bobem

Risotto z bobem

Risotto z bobem na białym winie, z dodatkiem cebuli, czosnku, mięty oraz czerwonej papryki. Najlepszy przepis na risotto z bobem wegetariańskie, posypane parmezanem.
Danie Danie główne
Kuchnia Włoska
Przygotowanie 10 min
Czas gotowania 30 min
Całkowity czas 40 min
Liczba porcji 4
Liczba kalorii 685 kcal
Autorka Dorota Kamińska

Składniki

  • 2 szklanki ryżu do risotto, np. arborio, carnaroli lub maratelli krótkoziarnisty, pękaty ryż
  • 500 g bobu ugotowany al dente (lekko twardy, obrany)
  • 1 cebula lub szalotka drobno posiekana
  • 1 papryka czerwona pokrojona w kostkę
  • 2 ząbki czosnku drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę
  • 1 l gorącego bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 1 szklanka białego wina wytrawnego
  • 1 pęczek gałązek mięty drobno posiekana
  • 50 g parmezanu utarty na tarce o drobnych oczkach
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz

Jak zrobić

  1. Na kilku łyżkach oliwy szklę cebulę. Pod koniec dodaję czosnek.
  2. Dosypuję ryż i tostuję na niedużym ogniu, w razie potrzeby dolewając dodatkową oliwę. Ryż powinien stać się przezroczysty i nie wolno go zrumienić.
  3. Zalewam ryż białym winem i czekam, aż całkowicie się wchłonie.
  4. Stopniowo, chochla po chochli, delikatnie mieszając, dodaję gorący wywar. Każdą kolejną chochlę dolewam, kiedy poprzednia część wywaru została wchłonięta przez ryż.
  5. Gotuję risotto łącznie przez ok. 15-25 minut (al dente). Gdyby było zbyt suche, w razie potrzeby dodaję więcej oliwy, albo rozprowadzam całość dodatkowym wywarem.
  6. Do ostatniej partii wywaru dodanego do risotto dołączam połowę bobu, mięty oraz całą paprykę.
  7. Zdejmuję ryż z ognia, upewniając się, że nie jest zbyt suchy. Dodaję dodatkową oliwę (w razie potrzeby) i połowę parmezanu, mieszam delikatnie całość i zostawiam, pod przykryciem, na kilka minut.

Przepis wideo

Obejrzyj bezpośrednio na moim kanale na YouTube

Moje porady

Przydatne poradniki:

  1. Jak pokroić cebulę
  2. Jak ugotować bób
  3. Jak ugotować risotto

Przydatny sprzęt:

Wartości odżywcze
Risotto z bobem
Wielkość porcji (400 g)
Liczba kalorii 685 kcal Kalorie z tłuszczów 63 kcal
% dziennego zapotrzebowania*
Tłuszcze ogółem 7g 11%
Tłuszcze nasycone 3g 15%
Cholesterol 16mg 5%
Sód 578mg 24%
Potas 727mg 21%
Węglowodany ogółem 114g 38%
Błonnik 9g 36%
Cukry 6g
Białko 26g 52%
Witamina A 3.2%
Witamina C 1.8%
Wapń 20.9%
Żelazo 38.6%
* Zalecany % dziennego spożycia dla diety 2000 kcal. Pamiętaj, że rzeczywiste zapotrzebowanie na kalorie oblicza się indywidualnie dla danej osoby i zależy ono od wielu czynników, np. wieku, płci, codziennej aktywności fizycznej, stanu zdrowia, przebytych chorób czy przyjmowanych leków.