Risotto z bobem

Risotto z bobem

Risotto z bobem na białym winie, z dodatkiem cebuli, czosnku, mięty oraz czerwonej papryki. Najlepszy przepis na risotto z bobem wegetariańskie, posypane parmezanem.
Print Recipe Pin Recipe
Prep Time: 10 min
Cook Time: 30 min
Total Time: 40 min
Course: Danie główne
Cuisine: Włoska
Servings: 4
Calories: 685kcal
Author: Dorota Kamińska

Składniki

  • 2 szklanki ryżu do risotto, np. arborio, carnaroli lub maratelli krótkoziarnisty, pękaty ryż
  • 500 g bobu ugotowany al dente (lekko twardy, obrany)
  • 1 cebula lub szalotka drobno posiekana
  • 1 papryka czerwona pokrojona w kostkę
  • 2 ząbki czosnku drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę
  • 1 l gorącego bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 1 szklanka białego wina wytrawnego
  • 1 pęczek gałązek mięty drobno posiekana
  • 50 g parmezanu utarty na tarce o drobnych oczkach
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz

Instructions

  • Na kilku łyżkach oliwy szklę cebulę. Pod koniec dodaję czosnek.
  • Dosypuję ryż i tostuję na niedużym ogniu, w razie potrzeby dolewając dodatkową oliwę. Ryż powinien stać się przezroczysty i nie wolno go zrumienić.
  • Zalewam ryż białym winem i czekam, aż całkowicie się wchłonie.
  • Stopniowo, chochla po chochli, delikatnie mieszając, dodaję gorący wywar. Każdą kolejną chochlę dolewam, kiedy poprzednia część wywaru została wchłonięta przez ryż.
  • Gotuję risotto łącznie przez ok. 15-25 minut (al dente). Gdyby było zbyt suche, w razie potrzeby dodaję więcej oliwy, albo rozprowadzam całość dodatkowym wywarem.
  • Do ostatniej partii wywaru dodanego do risotto dołączam połowę bobu, mięty oraz całą paprykę.
  • Zdejmuję ryż z ognia, upewniając się, że nie jest zbyt suchy. Dodaję dodatkową oliwę (w razie potrzeby) i połowę parmezanu, mieszam delikatnie całość i zostawiam, pod przykryciem, na kilka minut.

Video

Notes

Przydatne poradniki:
  1. Jak pokroić cebulę
  2. Jak ugotować bób
  3. Jak ugotować risotto
Przydatny sprzęt:

Nutrition

Serving: 400g | Calories: 685kcal | Carbohydrates: 114g | Protein: 26g | Fat: 7g | Saturated Fat: 3g | Cholesterol: 16mg | Sodium: 578mg | Potassium: 727mg | Fiber: 9g | Sugar: 6g | Vitamin A: 3.2% | Vitamin C: 1.8% | Calcium: 20.9% | Iron: 38.6%
Tried this recipe?Mention @WPRecipeMaker or tag #wprecipemaker!