Jak ugotować bób przepis | Dorota Kamińska
Czytasz właśnie
Jak ugotować bób
Jak ugotować bób

Gotowanie bobu, pysznego, strączkowego smakołyku, po który chętnie sięgamy w sezonie letnim, siedząc przed telewizorem, na balkonie lub w ogrodzie, nie wymaga skomplikowanych czynności. Ugotowany bób w skórce można przełożyć masłem, polać zezłoconą na maśle bułką tartą lub skropić oliwą z oliwek wymieszaną z dodatkiem odrobiny soli lub cukru. Można też, oczywiście, wykorzystać go jako bazę do przygotowania potraw z bobu:  zupy z bobu, pierogów, makaronu, pesto, pasty do kanapek lub sałatki. Jest kilka metod na to jak ugotować bób: klasycznie, w wodzie, na parze lub w kuchence mikrofalowej.

Zobacz też: Więcej poradników kulinarnych

Najpopularniejszą metodą jest gotowanie bobu w wodzie, ale można też ugotować bób na parze.

Zobacz też
Kapusta z grochem

Ważne, żeby podczas gotowania nie rozgotować bobu – rozgotowany będzie znacznie trudniej wyjmować ze skórki.

Jak ugotować bób

Jak ugotować bób – gotowanie bobu krok po kroku

Gotowany bób krok po kroku czyli przepis na gotowanie bobu. Jest kilka sposobów na to jak ugotować bób, a ten przepis pokazuje sposób na bób gotowany w wodzie.
4.2 od 5 osób
Przygotowanie: 5 min
Gotowanie: 30 min
Razem: 35 min
Kategoria: Przekąska
Kuchnia: Afrykańska, Amerykańska, Europejska
Przepis na: gotowany bób
Liczba porcji: 4 osoby
Kalorie: 110kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 1 kg bobu (świeży)
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka soli
  • 50 g masła (¼ kostki)
  • koper (opcjonalnie; drobno posiekany)
  • bułka tarta (opcjonalnie)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Poznaj proste sposoby na smaczne, zdrowsze jedzenie na co dzień! Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, owoców, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Obejrzyj moje książki i e-booki, w których pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze roślinne superskładnikami.

Możesz obejrzeć jak wyglądają w środku, a do kupienia są WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym!

Jak zrobić

  • Bób dokładnie przebieramy i wyrzucamy ziarna, na których widać czarne plamki (są to ziarna robaczywe).
  • Dokładnie płuczemy bób pod strumieniem zimnej wody.
  • Przekładamy bób do garnka, zalewamy wodą (powinno być jej 2 razy więcej niż bobu) i dosypujemy cukier.
  • Szybko zagotowujemy i dosypujemy sól. Opcjonalnie do gotowania można też dodać kilka gałązek kopru.
  • Bób gotujemy pod przykryciem, na dużym ogniu. Młody ugotuje się w ok. 15 minut, starszy nieco dłużej, nawet w 30 minut.

Przydatne przepisy i poradniki

  1. Żeby sprawdzić czy bób jest gotowy, wystarczy wyjąć 3 ziarna różnej wielkości, delikatnie je ostudzić i spróbować.
  2. Bułka tarta z masłem - przepis

Wartości odżywcze

Serving: 100g (sam ugotowany bób, bez masła i innych dodatków) | Kalorie: 110kcal (6%) | Carbohydrates: 19g (6%) | Białko: 7g (14%) | Sód: 121mg (5%) | Potas: 268mg (8%) | Fiber: 5g (21%) | Cukier: 1g (1%) | Witamina A: 15IU | Witamina C: 0.3mg | Wapń: 36mg (4%) | Żelazo: 1.5mg (8%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Ugotowany bób
Ugotowany bób z masłem
101 komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2009-2020 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom