Gofry przepis jak zrobić gofry jak z budki nad morzem | Dorota Kamińska
Czytasz właśnie
Gofry – chrupiące, puszyste, najlepsze

Gofry – chrupiące, puszyste, najlepsze

  • chrupiące i puszyste
  • na pianie z białek
  • rozpływają się w ustach
Gofry z bitą śmietaną i owocami

Gofry chrupiące, takie najlepsze, kojarzą mi się z wakacjami nad morzem, w Kołobrzegu. Kupowałam je w budce przy deptaku, ze świeżą borówką amerykańską oraz innymi owocami i bitą śmietaną. To był rok 2000. Były wtedy moją ulubioną rozrywką kulinarną! Później, po powrocie do domu, wraz z końcem wakacji, marzyłam o tym, żeby na przedmieściach Wrocławia otwarto budkę z goframi. Mój ulubiony rarytas sprzedawano wówczas, niestety, tylko w centrum miasta. Zobaczcie jak zrobić gofry domowe jak z budki nad morzem i wywołać uśmiech na niejednej, małej lub dużej buzi :).

Zobacz też: Przepisy na najlepsze desery

W kuchni polskiej gofry goszczą raczej jako deser czy słodka przekąska, podobnie jak rurki z kremem. Najprostsza wersja to takie z cukrem pudrem lub dżemem. Jednak najlepsze są chrupiące gofry z bitą śmietaną i owocami. Opcjonalnie można też dodać do nich odrobinę polewy czekoladowej lub toffi. Jak z budki, a nawet lepsze!

Przepis na gofry

Gofry z bitą śmietaną i owocami

Gofry

Najlepsze chrupiące gofry z bitą śmietaną i owocami - najlepszy przepis na gofry jak znad morza.
4.72 od 7 osób
Przygotowanie: 10 min
Gotowanie: 20 min
Razem: 30 min
Kategoria: Deser
Kuchnia: Amerykańska
Liczba porcji: 8 sztuk
Kalorie: 261kcal
Autorka: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 2 jajka (o temperaturze pokojowej; białka oddzielone od żółtek)
  • szklanki oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 szklanki mleka (można zastąpić maślanką lub kefirem, pitnym jogurtem naturalnym lub mlekiem roślinnym)
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżki cukru waniliowego (lub 1 mała paczka gotowego cukru z wanilią)
  • 1 szczypta soli

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.


LUBISZ PRZEPISY DOROTY?


Poznaj proste sposoby na smaczne, zdrowsze jedzenie na co dzień! Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, owoców, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Seria Superfood Doroty Kamińskiej

Obejrzyj moje książki i e-booki, w których pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze roślinne superskładnikami.

Możesz obejrzeć jak wyglądają w środku, a do kupienia są WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym!

Jak zrobić

Ciasto na gofry

  • Z białek i szczypty soli ubijamy sztywną pianę.
  • Żółtka miksujemy z olejem, mąką, proszkiem do pieczenia, mlekiem i cukrem waniliowym.
  • Delikatnie mieszamy masę żółtkową z ubitymi białkami. Powinno nam wyjść ciasto o lekko gęstej konsystencji (na pewno dużo bardziej niż na naleśniki, ale wciąż lekko lejącej).

Smażenie gofrów

  • Gofrownicę delikatnie smarujemy olejem (tylko przed nalaniem pierwszej porcji ciasta) i rozgrzewamy. Możemy też użyć oliwy w sprayu. Nalewamy ciasto tak, żeby delikatnie przykryć całą powierzchnię.
  • Smażymy gofry w gofrownicy na złoto-brązowy kolor. Bez obaw możemy otworzyć przykrywkę i sprawdzić, czy są już gotowe, a następnie, w razie potrzeby, zamknąć i jeszcze trochę podpiec.

Przydatne przepisy i poradniki

Przydatne poradniki:
Żeby gofry wyszły chrupiące, potrzebna jest gofrownica o mocy przynajmniej 1000 W.

Na gofry możemy nałożyć dowolną kompozycję owoców, którą najbardziej lubimy. Poniżej kilka sprawdzonych propozycji:
- klasyczna, czyli tylko cukier puder
- z polewą czekoladową lub owocową
- z bitą śmietaną
- z owocami, np. ananasem, brzoskwiniami, bananem, jagodami, borówką amerykańską, jabłkami
- z dżemem, np. wiśniowym, truskawkowym, jagodowym, jabłkowym
- z bananem i masłem czekoladowym
- różne, pomieszane warianty powyższych ?

Gofry bez mleka można przygotować, zastępując je maślanką, kefirem, jogurtem naturalnym lub mlekiem roślinnym, albo wodą czy sokiem owocowym, np. pomarańczowym.
Gofry bezglutenowe, zamiast mąki pszennej, zawierają moją najlepszą, uniwersalną mąkę bezglutenową.
Gofry wegańskie można przygotować bez cukru, i zastąpić 2 jajka 4 łyżkami siemienia lnianego zalanego 8 łyżkami gorącej wody (odstawionego do wystudzenia) a mleko krowie - mlekiem roślinnym, wodą lub sokiem. Do spulchnienia ciasta trzeba dodać więcej proszku do pieczenia - łącznie 3 łyżeczki. Do takich gofrów świetnie sprawdzi się bita śmietana kokosowa.
 

Przydatne poradniki:
  1. Piana z białek - jak ubić
  2. Jak zrobić cukier waniliowy
  3. Bita śmietana - przepis
Przydatny sprzęt:

Wartości odżywcze

Serving: 1sztuka (bez dodatków) | Kalorie: 261kcal (13%) | Carbohydrates: 30g (10%) | Białko: 6g (12%) | Fat: 12g (18%) | Tłuszcze nasycone: 2g (13%) | Cholesterol: 47mg (16%) | Sód: 47mg (2%) | Potas: 179mg (5%) | Cukier: 6g (7%) | Witamina A: 160IU (3%) | Wapń: 101mg (10%) | Żelazo: 1.7mg (9%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub haszag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Przygotowane według tego przepisu są idealne. Chrupiące, nie za słodkie, dzięki czemu można ozdobić je nawet bardzo słodkimi dodatkami. Chcąc przygotować gofry wytrawne, wystarczy zrezygnować z dodatku cukru.

Gofry nad morzem :)
Gofry nad morzem 🙂

Ze świeżymi owocami uwielbiam najbardziej! Szkoda, że nie ma u nas w Polsce, jak np. w USA, tzw. waffle houses. Gofry czyli waffles są tam głównym daniem (również śniadaniowym) serwowanym na wiele sposobów. Nie spotkałam się nigdy wcześniej w Europie, w żadnym hotelu, żeby na stole z bufetem śniadaniowym umieszczona była gofrownica i miska z ciastem na gofry. Goście mogą je samodzielnie przygotować i zjeść z wybranymi dodatkami. To domena amerykańskich moteli i każdy, kto choć raz wybrał się w podróż samochodem po USA, prawdopodobnie miał okazję ich skosztować.

Gofry przepis

Te klasyczne, pszenne, smakują najlepiej. A gdy pokusimy się o domową bitą śmietanę – to już poezja smaku. Szkoda, że te nad morzem z reguły nie są przyrządzane ze świeżych jajek, z których ubija się osobno białka. Najczęściej do ich zrobienia wystarczy proszek wymieszany z wodą. Przykro!

Zobacz też
Sernik z dynią

Gofry z bitą śmietaną i owocami
Gofry z bitą śmietaną i owocami

I choć również w mojej kuchni nie goszczą zbyt często, darzę je dozgonną miłością kulinarną. Od czasu do czasu przygotowuję mój ulubiony, gofrowy przysmak. Eksperymentuję czasami z inną mąką, próbuję też zrobić wersję wegańską. Ale nikogo nie zamierzam oszukiwać. Pszenne są najlepsze! Zgodzicie się ze mną?

Gofry z owocami i bitą śmietaną
Gofry z owocami i bitą śmietaną

I jak Wam smakują? Dajcie koniecznie znać w komentarzach i napiszcie, które dodatki wybraliście. Z czym najsmaczniejsze Waszym zdaniem?

156 komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2009-2019 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Polecam: FOTOGRAFIA ŚLUBNA i FOTOGRAF PODRÓŻNIK | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom