Gofry - chrupiące, puszyste, najlepsze przepis | Dorota Kamińska

Gofry – chrupiące, puszyste, najlepsze

Chrupiące gofry kojarzą mi się z wakacjami nad morzem, w Kołobrzegu. Kupowałam je w budce przy deptaku, ze świeżą borówką amerykańską oraz innymi owocami i bitą śmietaną. Były wtedy moją ulubioną rozrywką kulinarną! Później, po powrocie do domu, wraz z końcem wakacji, marzyłam o tym, żeby na przedmieściach Wrocławia otwarto budkę z goframi. Mój ulubiony rarytas sprzedawano wówczas, niestety, tylko w centrum miasta. Zobaczcie jak zrobić gofry w domu i wywołać uśmiech na niejednej, małej lub dużej buzi :).

Zobacz też: Przepisy na najlepsze desery

W kuchni polskiej gofry goszczą raczej jako deser czy słodka przekąska, podobnie jak rurki z kremem. Najprostsza wersja to gofry z cukrem pudrem lub dżemem. Jednak najlepsze to chrupiące gofry z bitą śmietaną i owocami. Opcjonalnie można też dodać do nich odrobinę polewy czekoladowej lub toffi.

Gofry nad morzem :)
Gofry nad morzem 🙂

Nie ma u nas w Polsce, jak np. w USA, tzw. waffle houses, gdzie gofry są głównym daniem (również śniadaniowym) serwowanym na wiele sposobów. Nie spotkałam się nigdy, w żadnym hotelu, żeby na stole z bufetem śniadaniowym umieszczona była gofrownica i miska z ciastem na gofry, które goście mogą samodzielnie przygotować i zjeść z wybranymi dodatkami. To domena amerykańskich moteli i każdy, kto choć raz wybrał się w podróż samochodem po USA, prawdopodobnie miał okazję ich skosztować.

Gofry z bitą śmietaną i owocami
Gofry z bitą śmietaną i owocami

I choć również w mojej kuchni nie goszczą zbyt często, darzę je dozgonną miłością kulinarną i od czasu do czasu przygotowuję mój ulubiony, gofrowy przysmak.

Gofry z bitą śmietaną i owocami

Gofry

Najlepsze chrupiące gofry z bitą śmietaną i owocami - najlepszy przepis na gofry jak znad morza.
4.67 od 3 osób
Przygotowanie: 10 min
Gotowanie: 20 min
Razem: 30 min
Kategoria: Deser
Kuchnia: Amerykańska
Liczba porcji: 8 sztuk
Kalorie: 261kcal
Autorka: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 2 jajka (o temperaturze pokojowej; białka oddzielone od żółtek)
  • szklanki oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 szklanki mleka (można zastąpić maślanką lub kefirem, pitnym jogurtem naturalnym lub mlekiem roślinnym)
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżki cukru waniliowego (lub 1 mała paczka gotowego cukru z wanilią)
  • 1 szczypta soli

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

Jak zrobić

Ciasto na gofry

  • Z białek i szczypty soli ubijamy sztywną pianę.
  • Żółtka miksujemy z olejem, mąką, proszkiem do pieczenia, mlekiem i cukrem waniliowym.
  • Delikatnie mieszamy masę żółtkową z ubitymi białkami. Powinno nam wyjść ciasto o lekko gęstej konsystencji (na pewno dużo bardziej niż na naleśniki, ale wciąż lekko lejącej).

Smażenie gofrów

  • Gofrownicę delikatnie smarujemy olejem (tylko przed nalaniem pierwszej porcji ciasta) i rozgrzewamy. Możemy też użyć oliwy w sprayu. Nalewamy ciasto tak, żeby delikatnie przykryć całą powierzchnię.
  • Smażymy gofry w gofrownicy na złoto-brązowy kolor. Bez obaw możemy otworzyć przykrywkę i sprawdzić, czy są już gotowe, a następnie, w razie potrzeby, zamknąć i jeszcze trochę podpiec.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Kup TERAZ książkę w moim sklepie 15% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!

Przydatne przepisy i poradniki

Przydatne poradniki:

Żeby gofry wyszły chrupiące, potrzebna jest gofrownica o mocy przynajmniej 1000 W.


Na gofry możemy nałożyć dowolną kompozycję owoców, którą najbardziej lubimy. Poniżej kilka sprawdzonych propozycji:

- klasyczna, czyli tylko cukier puder
- z polewą czekoladową lub owocową
- z bitą śmietaną
- z owocami, np. ananasem, brzoskwiniami, bananem, jagodami, borówką amerykańską, jabłkami
- z dżemem, np. wiśniowym, truskawkowym, jagodowym, jabłkowym
- z bananem i masłem czekoladowym
- różne, pomieszane warianty powyższych ?

Gofry bez mleka można przygotować, zastępując je maślanką, kefirem, jogurtem naturalnym lub mlekiem roślinnym, albo wodą czy sokiem owocowym, np. pomarańczowym.
Gofry bezglutenowe, zamiast mąki pszennej, zawierają moją najlepszą, uniwersalną mąkę bezglutenową.
Gofry wegańskie można przygotować bez cukru, i zastąpić 2 jajka 4 łyżkami siemienia lnianego zalanego 8 łyżkami gorącej wody (odstawionego do wystudzenia) a mleko krowie - mlekiem roślinnym, wodą lub sokiem. Do spulchnienia ciasta trzeba dodać więcej proszku do pieczenia - łącznie 3 łyżeczki. Do takich gofrów świetnie sprawdzi się bita śmietana kokosowa.


Przydatne poradniki:

  1. Piana z białek - jak ubić
  2. Jak zrobić cukier waniliowy
  3. Bita śmietana - przepis
Przydatny sprzęt:

Wartości odżywcze

Serving: 1sztuka (bez dodatków) | Calories: 261kcal | Carbohydrates: 30g (10%) | Protein: 6g (12%) | Fat: 12g (18%) | Saturated Fat: 2g (10%) | Cholesterol: 47mg (16%) | Sodium: 47mg (2%) | Potassium: 179mg (5%) | Sugar: 6g | Vitamin A: 3.2% | Calcium: 10.1% | Iron: 9.4%
Masz Instagram?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub haszag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Przygotowane według poniższego przepisu są idealne. Chrupiące, nie za słodkie, dzięki czemu można ozdobić je nawet bardzo słodkimi dodatkami. Chcąc przygotować gofry wytrawne, wystarczy zrezygnować z dodatku cukru.

I jak Wam smakują? Dajcie koniecznie znać w komentarzach i napiszcie, które dodatki wybraliście. Z czym najsmaczniejsze?

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

156 komentarzy
  1. Mam gofrownice która ma 1150w gofry wychodzą troche podpalone, robie wszystko to samo co w przepise.
    Nie wiem co mam robić prosze o odpowiedź

  2. bajeczna gofrownica piecze cudownie /to moja 5 gofrownica/bije na głowę wszystkie poprzednie funkcja „chrupiąca skórka”jest extra moźna piec róźne gofry z jednego rodzaju ciasta i chrupiące i gumowate i jasne i ciemne kupiona prawie w ostatniej chwili tuź przed wigilią uźyta pierwszy raz 28 grudnia i od pierwszego gofra wiedziałem źe to jest to sama w sobie to ciekawy gadźet moźna postawić na centralnym miejscu na stole i popijając herbatke piec gofry obrót sprawia źe super piecze ale równieź przyciąga uwagę zwłaszcza dzieci w sylwestra stała pod daszkiem a ciasto w pojemniku ze styropianu i piekliśmy gofry na dworzu i na mrozie i były mniamuśne jak mówi jedna ze znajomych przy okazji polecam dozownik czysta gofrownica czysty stół i czyste ręce przykrywka nie pozwala źeby do ciasta coś się dostało ps nie jestem przedstawicielem handlowym źadnej firmy piszę jako bardzo zadowolony klient polecam!!

  3. gofry wyszły przepyszne, bardzo puszyste i lekkie, jeśli komuś nie wyszło to może ktoś coś ma z mocą gofrownicy, polecam je podać z kiwi pokrojonymi w kostkę i bitą śmietaną bądź melonem

  4. Moja gofrownica ma 700W. Wystarczyło przetrzymać gofry trochę dłużej i wyszły super 😉 Chrupiące, pachnące.

    1. Ja ze swoją „serduszkową”, która też ma niższą moc, też spróbowałam dłuższego przetrzymania i faktycznie wyszły chrupkie, ale nie tak jak te z 1000 W. Ale dobrze wiedzieć, że są gofrownice o niższej mocy, które jednak sobie potrafią świetnie poradzić :).

  5. Świetne gofry, dużo lepsze od innych. Jeśli kto marudzi, że nie smakują tak jak nad morzem to wyjaśniam – nigdy nie będą…są naturalne bez wzmacniaczy smaku, których w nadmorskich gofrach robionych z gotowej masy bez liku…ble. POLECAM !!!

  6. Nawet na pełnym ekranie, w jakości 1080p? To proponuję kliknąć link w opisie do filmu i przeczytać je bezpośrednio na blogu :).

  7. Sprawdziłam kilka przepisów na gofry, ale te są ABSOLUTNIE REWELACYJNE!!! Chrupiące i puszyste zarazem 🙂 Uwielbiam je! Bardzo , bardzo dziękuję za ten przepis. Polecam wszystkim żeby wypróbowali!

  8. Wiitam gofry były dobre lecz trochę za twarde co zrobić by były bardziej puszyste i kruche. Wydaj emi się że do przepisu musę dodać wody lecz ile proszęo odpowiedz i dziękuję.

  9. Witam wszystkich .
    Przepis smak itp super! (więcej cukru dodałem wanilinowego ). Piekłem urządzeniem do sandwich-y z przystawką do gofrów o mocy 700w i wyszły super. Dzięki za przepis pozdrawiam!!

  10. Super przepis 😉 gofry naprawdę chrupiące. Moja gofrownica ma tylko 700W i obawiałam się czy da radę sprostać zadaniu, ale gofry wyszły rewelacyjne. Dziękuję i serdecznie pozdrawiam 😉

  11. Mam gofrownicę 1300 W i to jest połowa sukcesu!!!
    Jestem na etapie eksperymentu ,ale bardziej chrupiące są bez mleka z mąką ziemniaczaną i pszenną

  12. Coś wspaniałego!! Przepis genialny!! Posiadam gofrownice 1300W i gofry smakowały dokładnie tak jak nad Bałtykiem! Dziękuje z całego serca za ten przepis!

  13. kiedyś jak próbowałam robić gofry z różnych przepisów to nie wychodziły i nie wiem czego to wina wszystko było według przepisu itd i właśnie nie wiem czy to nie wina gofrownicy .
    ale wydaje mi się że powinna być dobra , bo mojej koleżance wychodziły a ma taką samą .
    spróbuję , może się uda ! 😉

    1. Trochę zależy też od powierzchni gofrownicy i chyba od jej szczelności. U mojej koleżanki jest taka 800 W, z której wychodzą pyszne gofry. Z kolei moja, taka w serduszka, robi niedobre podeszwy zamiast gofrów.

  14. Zawsze dodawałam trochę śmietanki, to tym razem też dodałam, no a reszta z Twojego przepisu… najlepsze domowe gofry, jakie jadłam! Pozdrawiam 🙂

  15. Nie we wszystkich domach są szpryce do śmietany i nie każdy sobie pozwala na kaloryczną śmietanę 30%. Nie widzę problemu, żeby to sobie zamienić jak ktoś nie lubi ze spray-u, a pokazywać to akurat mogę co mi się podoba :).

  16. [..YouTube..] Nie we wszystkich domach są szpryce do śmietany i nie każdy sobie pozwala na kaloryczną śmietanę 30%. Nie widzę problemu, żeby to sobie zamienić jak ktoś nie lubi ze spray-u, a pokazywać to akurat mogę co mi się podoba :).

  17. Sorry ale jak można pokazywać bitą śmietanę w spreju w takim programie? :/
    Poza tym „przemysłowe” przepisy na „gofry znad morza” nie podają mleka tylko wodę, wtedy gofry nie są ciężkie.

  18. [..YouTube..] Sorry ale jak można pokazywać bitą śmietanę w spreju w takim programie? :/
    Poza tym „przemysłowe” przepisy na „gofry znad morza” nie podają mleka tylko wodę, wtedy gofry nie są ciężkie.

  19. [..YouTube..] Sorry ale jak można pokazywać bitą śmietanę w spreju w takim programie? :/
    Poza tym „przemysłowe” przepisy na „gofry znad morza” nie podają mleka tylko wodę, wtedy gofry nie są ciężkie.

  20. Cały dzień już takie gofry za mna chodzą.
    Zaraz biorę się do roboty. Wyglądają smakowicie! 🙂
    I to jeszcze na takiej „sandwichowej” gofrownicy, co mnie cieszy, bo mam podobną, a robiłam kiedyś i nie wychodziły jak miały…

  21. [..YouTube..] Cały dzień już takie gofry za mna chodzą.
    Zaraz biorę się do roboty. Wyglądają smakowicie! 🙂
    I to jeszcze na takiej „sandwichowej” gofrownicy, co mnie cieszy, bo mam podobną, a robiłam kiedyś i nie wychodziły jak miały…

  22. Aaa, na masę krówkową na gofrach bym nie wpadła. To musi być pełnia szczęścia dla tych, co ją uwielbiają nawet prosto z puszki ;).

  23. @Romka u mnie całą zimę przeleżało piwo w oczekiwaniu na grzańca i chyba się zlituję i dzisiaj wieczorem, jak już zajdzie słońce, sobie zrobię :D.

  24. U mnie niestety zimno pada i wieje wiec gofry odpadaja ;( ale cos cieplego jak goraca czekolada i kocyk ;)) to tak!!! Albo upieke jablecznik mm….

  25. witam Dorotko . Gofry wyszly rewelacyjnie przepis udany dziekuje smakowały moim młodszym synom i mężowi to byl wspaniały dzien

  26. bardzo mi przykro,ze ma pani wiele niepotrzebnych, uszczypliwych komentarzy.
    mysle, ze ci ktorzy komentuja lepiej poczuliby sie z maseczka na twarz od czasu do czasu :D:D:D
    jutro zrobie te gofry, wygladaja swietnie.
    pozdrawiam

  27. [..YouTube..] bardzo mi przykro,ze ma pani wiele niepotrzebnych, uszczypliwych komentarzy.
    mysle, ze ci ktorzy komentuja lepiej poczuliby sie z maseczka na twarz od czasu do czasu :D:D:D
    jutro zrobie te gofry, wygladaja swietnie.
    pozdrawiam

  28. [..YouTube..] @pozytywnakuchnia bardzo mi przykro,ze ma pani wiele niepotrzebnych, uszczypliwych komentarzy.
    mysle, ze ci ktorzy komentuja lepiej poczuliby sie z maseczka na twarz od czasu do czasu :D:D:D
    jutro zrobie te gofry, wygladaja swietnie.
    pozdrawiam

    1. Ja niedawno, korzystając z tej samej receptury, robiłam gofry w innej gofrownicy (w kształcie serduszek) i wyszły mi zupełnie niezjadliwe podeszwy, więc obstawiam, że to jednak kwestia dobrego sprzętu.

  29. Jestem nieco zawiedziona 🙁 Domyslam się, że bita smietana wlasnej roboty byłaby duzo lepsza i mniej „chemiczna” w smaku.

  30. Niedawno kupiłem gofrownice i pierwsze dwa przepisy dotyczące ciasta były niezbyt zadowalające . Chciałbym wypróbować powyższy przepis i żeby w pełni wszystko było udane , nurtuje mnie jedno pytanie – czy gofrownica ma być zapięta na tą klamerkę podczas pieczenia gofra ? Z góry dziękuję Jacek .

  31. rewelacja, naprawdę wychodzą chrupiące. niestety nie miałam oleju więc użyłam masła ale wyszły pycha. Jak dla mnie to mało słodkie.

  32. [..YouTube..] @J0Z1N. Są przecież prawdziwe, domowe cukry waniliowe albo sklepowe z prawdziwą wanilią. Tak się po prostu ogólnie mówi, waniliowy, od wielu lat i tak też się pisze, to nie błąd. Gdybym pisała o konkretnym cukrze konkretnej marki, który z prawdziwą wanilią ma niewiele wspólnego, wtedy trzeba byłoby napisać „wanilinowy” :). A gofry wychodzą pyszne, polecam :).

  33. @pozytywnakuchnia mówić się mówi i na to bym nie zwrócił uwagi, ale pisać
    to już się powinno chyba prawidłowo 😉 w sumie ważne żeby gofry były dobre
    😉 pozdrawiam

  34. [..YouTube..] mówić się mówi i na to bym nie zwrócił uwagi, ale pisać to już się powinno chyba prawidłowo 😉 w sumie ważne żeby gofry były dobre 😉 pozdrawiam

  35. [..YouTube..] mówić się mówi i na to bym nie zwrócił uwagi, ale pisać to już się powinno chyba prawidłowo 😉 w sumie ważne żeby gofry były dobre 😉 pozdrawiam

  36. [..YouTube..] @pozytywnakuchnia mówić się mówi i na to bym nie zwrócił uwagi, ale pisać to już się powinno chyba prawidłowo 😉 w sumie ważne żeby gofry były dobre 😉 pozdrawiam

  37. [..YouTube..] @pozytywnakuchnia mówić się mówi i na to bym nie zwrócił uwagi, ale pisać to już się powinno chyba prawidłowo 😉 w sumie ważne żeby gofry były dobre 😉 pozdrawiam

  38. Nie mam gofrownicy, ale używam znacznie bardziej uniwersalnego teflonowego grilla – wygląda trochę podobnie do gofrownicy, też zamykany, tylko falisty, a nie w kratkę. Wychodzą super, tylko mają mniej regularne kształty. Używam też mniej mleka (1 sz. mleka, 1 sz. wody) i w ogóle nie smaruję teflonu olejem – ten zawarty w cieście wystarcza. Bez cukru waniliowego – dzięki temu na niektóre gofry nakładam np. żółty ser, pomidory etc.
    Dzięki za przepis!

  39. @Aneta nie tak bardzo słodko. Konfitura malinowa kwaskowata, a winogron, ananas i brzoskwinia to i tak nie ta sama słodycz co nugat albo polewa czekoladowa lub owocowa :).

  40. Do sosów daję 30%, do deserów spray. Poza tym nie mam szprycy, a do zdjęć taka nałożona łyżką nie pasuje. To miałam na myśli 😉

  41. Do sosie daję 30%, ale do Seattle raczej lżejszą. Zresztą i tak nie mam szprycy do jej nakładania 🙂

  42. Wersja bananowo-nutellowa to dopiero jest „bombka” kaloryczna 😉 Ja klasycznie – śmietana z owocami (jagody, truskawki)

  43. Owoce – najlepiej truskawki/maliny – i bita śmietana <3
    Ależ nabrałam ochoty na taką pyszną kaloryczną bombkę 😉

  44. Ale żeby bita śmietana była ze spraya? Fuj… To już lepiej cremafine do ubijania z dodatkiem esencji waniliowej i kilku kropel cytryny wraz z kilkoma lyzeczkami cukru – czasem dodaje sok z malin lub czarnych jagod by smietana wyszla kolorowa, lub „marmurkowa” 😉

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.