Go Back
Print
Recipe Image
Notes
Nutrition Label
–
+
servings
Smaller
Normal
Larger
Sos z kiszonych ogórków
Sos z kiszonych ogórków idealny do ryb lub mięsa, jako dodatek do sałatek i kanapek. Najlepszy sos z kiszonego ogórka.
Print Recipe
Pin Recipe
Prep Time:
5
minutes
minutes
Total Time:
5
minutes
minutes
Course:
Półprodukt
Cuisine:
Polska
Keyword:
sos z kiszonych ogórków
Servings:
4
osoby
Calories:
454
kcal
Author:
Dorota Kamińska
Ingredients
2
ogórki kiszone
pokrojone w drobną kosteczkę
1-2
ząbki
czosnku
drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę
2
łyżki
bazylii
świeża bazylia bardzo drobno posiekana lub suszona
1-2
łyżki
octu winnego
½
szklanki
oleju rzepakowego nierafinowanego lub oleju lnianego
można zastąpić oliwą extra vergine
2-3
łyżki
słonecznika
uprażony na suchej patelni o nieprzywierającej powłoce
1
łyżka
natki pietruszki
opcjonalnie; bardzo drobno posiekana
sól, pieprz
opcjonalnie
Instructions
Wszystkie składniki mieszam w miseczce. Można odstawić na ok. 30 minut do lodówki, żeby wszystkie smaki „przegryzły się”.
Notes
Jak zrobić ogórki kiszone
Nutrition
Wielkość porcji:
100
g
|
Kalorie:
454
kcal
|
Węglowodany:
3
g
|
Białko:
2
g
|
Tłuszcze:
49
g
|
Tłuszcze nasycone:
3
g
|
Sód:
415
mg
|
Potas:
132
mg
|
Błonnik:
1
g
|
Witamina A:
200
IU
|
Witamina C:
2.4
mg
|
Wapń:
61
mg
|
Żelazo:
2.2
mg
Tried this recipe?
Let us know
how it was!