Sos z kiszonych ogórków

Sos z kiszonych ogórków

Sos z kiszonych ogórków idealny do ryb lub mięsa, jako dodatek do sałatek i kanapek. Najlepszy sos z kiszonego ogórka.
Drukuj przepis Pin Recipe
Przygotowanie: 5 min
Całkowity czas: 5 min
Danie: Półprodukt
Kuchnia: Polska
Keyword: sos z kiszonych ogórków
Liczba porcji: 4 osoby
Kalorie: 454kcal
Autorka: Dorota Kamińska

Składniki

  • 2 ogórki kiszone pokrojone w drobną kosteczkę
  • 1-2 ząbki czosnku drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę
  • 2 łyżki bazylii świeża bazylia bardzo drobno posiekana lub suszona
  • 1-2 łyżki octu winnego
  • ½ szklanki oleju rzepakowego nierafinowanego lub oleju lnianego można zastąpić oliwą extra vergine
  • 2-3 łyżki słonecznika uprażony na suchej patelni o nieprzywierającej powłoce
  • 1 łyżka natki pietruszki opcjonalnie; bardzo drobno posiekana
  • sól, pieprz opcjonalnie

Jak zrobić

  • Wszystkie składniki mieszam w miseczce. Można odstawić na ok. 30 minut do lodówki, żeby wszystkie smaki „przegryzły się”.

Wskazówki

Nutrition

Serving: 100g | Kalorie: 454kcal | Carbohydrates: 3g | Białko: 2g | Fat: 49g | Tłuszcze nasycone: 3g | Sód: 415mg | Potas: 132mg | Fiber: 1g | Witamina A: 200IU | Witamina C: 2.4mg | Wapń: 61mg | Żelazo: 2.2mg
Tried this recipe?Mention @WPRecipeMaker or tag #wprecipemaker!