1łyżkaoleju sezamowegolub oliwy z oliwek extra vergine
sól, pieprz
Do dekoracji
4łyżkikolendryświeża, posiekana
1garśćorzechów nerkowcówdelikatnie uprażone na suchej patelni
4pomidorki koktajlowepokrojone na plasterki
Instructions
Delikatnie posoloną cebulę, czosnek, imbir, pastę curry i mieszankę korzennych przypraw szklę na oleju, na niewielkim ogniu, w dużym garnku.
Dolewam wywar wymieszany z masłem orzechowym i wrzucam listki kaffiru, bataty oraz surową marchewkę. Doprawiam szczyptą soli.
Zagotowuję. Zmniejszam ogień, żeby zupa delikatnie pyrkała i gotuję pod przykryciem przez 15-20 minut, do miękkości ziemniaków i marchewki.
Wyjmuję listki i blenduję zupę na krem (w razie potrzeby konsystencję można regulować, dodając więcej wywaru lub np. mleka kokosowego). Doprawiam sokiem z pomarańczy, solą i pieprzem.
Przelewam zupę do talerzy i dekoruję pomidorami, orzechami i kolendrą.
Notes
Zamiast świeżej marchewki do zupy, tuż przed zmiksowaniem, można dodać ugotowaną marchewkę pozostałą po gotowaniu wywaru warzywnego.Przydatne poradniki: